Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кмет и съветници скарани за “Чистота”



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Не одобрихме, това е наказателна акция, каза председателят на СОС Владимир Кисьов

Общинският съвет бламира план-сметката за почистването на София.

Снимка Стефан Димитров




Общинският съвет отказа да утвърди разчетите на кмета Бойко Борисов за разпределение на средствата за почистване на столицата на редовната сесия на местния парламент в четвъртък. След като план-сметката не получи необходимия брой гласове, за да влезе в сила, бе предложено прегласуването й, но резултатът беше същият.

Мотивът на съветниците да не одобрят сумата е, че докладната за това е внесена в последния момент, а разчетите като цяло са били приписани от миналогодишните. Според Антон Кутев „план-сметката не     беше одобрена, тъй като трябва наново да се прегледа начинът, по който се изчислява разпределението на средствата за хигиенизиране на града".

По принцип общинарите са съгласни със заделената сума - 50,5 млн. лв. за 2007 г. Те обаче настояват да бъде заделен резерв. Част от съветниците настояваха парите да се държат във фонд „Резервен". Други държаха да се пазят по други пера. Местните депутати не можаха да се разберат нито какъв процент да се хвърлят настрана, нито къде точно да се пазят. И в момента в споменатия фонд се съхраняват парите за снегопочистване, които тази година не бяха ползвани.

„Това е наказателна акция, ще се гласува на 10 май", заяви за „Фактор" председателят на Столичния общински съвет Владимир Кисьов по повод проваления на два пъти вот по приемането на парите за почистване на София.

Според кмета Бойко Борисов забавянето на одобрението на план-сметката може да доведе до формирането на „скрит" дълг на общината за сметта, както се получи с бюджета за 2005 г. Затова градоначалникът обяви неприемането й като „несериозно".

Някои от общинарите настояха да се прекрати метенето на ръка на софийските улици като скъпо и неподходящо за една европейска столица. Ромките с метли са анахронизъм, категорични са общинските съветници.

„Престъпление е да се дават пари за ръчно метене, вместо с тях да се купят малки машинки, които да почистват тротоарите", обясни отрицателния си вот Владимир Каролев.

Проблемът с ползването на машинки не е в това, че няма пари да бъдат купени, а заради паркираните по тротоарите автомобили. Затова първо трябва да се реши проблемът с паркирането, за да се освободи място за ползване на автоматичните метачки и едва тогава те да се купят, опонира му Владимир Кисьов.

Парите за почистването на София ще отидат в концесионерите на столичния боклук, пише в доклада на Бойко Борисов. Само за дейността сметосъбиране са заделени 32,6 млн. лв., които представляват 34% от цялата сума. За метене на улиците са предвидени 20,9 млн. лв. или 22% от всички пари. За снегопочистване - 8,5 млн. лв. От тях 1,5 млн. лв. са за зимно поддържане и почистване на пътища в парк „Витоша" и четвъртокласната пътна мрежа.

Прелюбопитна е сумата, планирана за издръжка на Столичния инспекторат по чистотата - 2,9 млн. лв. Те са за заплати на контрольорите, които подписват протоколите за свършената работа от „Волф", ДИТЦ и „Чистота", без да следят изкъсо работата им.

По-малко пари ще дава общината за обезвреждане на битовите отпадъци, тъй като 280 хил. тона боклук са дадени за временно съхранение в Пловдив и Карлово. За балиране на сметта са предвидени 2,5 млн. лв. Скачат обаче парите за транспорт и депониране на боклука - 3 млн. за балите в Пловдив и 5,3 млн. лв. за тези в Карлово. Осигурени са и 4 млн. лв. за рекултивация и експлоатационни разходи за сметището в Суходол и 144 хил. лв. за Долни Богров.

От Невена Трифоновска


Прочетено: 1725 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
така е по-добре Александропулис, юни.2007 Щрауси край Грудово pepi обход в търсене на храна От моста в Слънчев Бряг Pepi Pepi Глухарчета информация    http: //boltmin. blogspot. com/ Йордановден 2011, Бургас - от Тина
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development