Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Юри и Валентин жертви на хазартните игри на бащите си



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Можете да го видите по всяко време на деня. Навърта се около кофите за боклук, за да намери нещо за ядене. Облечен е с черно шушлеково яке, с тъмни панталони, с овехтели обувки без връзки, с черна гъста брада, спластена коса. Живее в бившите стари казарми-сега развалини в Морската градина в Бургас. Има живи роднини, но всеки го подминава, сякаш не го познава. Казва се Юри и е около 37-38 годишен. Заради стреса е развил психическо заболяване- шизофрения в тежка степен.

Как се озова на улицата?




Юри е син на покойния вече Руско Точев, който в зората на демокрацията оглавяваше с трибагреника в ръка всички митинги в града или разпространяваше подписки против някоя партия. С какво всъщност се е занимавал той? По професия бил бояджия, но работата не му се е нравила. Затова лека-полека залитал към хазарта. По цял ден обикалял бинго залите или играел "на вързано". Стигнал дотам, че разиграл апартамента си в центъра на града. Тристайното жилище на улица "Любен Каравелов" 12 бе продадено, за да погаси бащата дълговете си към комарджии. Продава и второто си жилище в     "Меден Рудник" . Съпругата му Мария не издържа психически и умира от мозъчен удар. Семейството се разпада напълно. По-малкото дете на Руско и Мария- Марияна завършва с отличие БСУ, създава семейство и се откъсва напълно от баща си и брат си. Признава пред роднини, че не може да се грижи за Юри, защото е с психическо заболяване и става опасен, когато изпадне в криза.

Така баща и син се подвизават по улиците и спят където сварят. Преди две години умира и Руско, сам, на улицата. Сестра му го намира в градинката срещу общината, покосен от инфаркт. Проблем се оказва дори да го погребат, защото Руско проиграл приживе всичко на комар и в последните си дни е бил без стотинка. Общината урежда служебното му погребение.

Юри остава съвсем сам, без близки, без покрив над главата си. Завършилият с отличие техникум заболява психически. Настроенията му се менят. Често става агресивен.

Наскоро си намерил приятел, с който обитават заедно мазетата и входовете на жилищните кооперации.

Валентин e     с подобна съдба като на Юри. По същия начин бащата пропилява семейното жилищие и обрича на глад и мизерия семейството си. Най- потърпевш от всички се оказва Вальо.

От няколко години той спи по бургаските улици. Заедно с другите несретници обитават безлюдна постройка в централната част на града. До преди няколко години Валентин е имал нормален живот и с нищо не е подозирал, че ще остане без покрив.

Завършва Механотехникума в Бургас. В казармата се увлича от западногермански националистически организации, заради което получава 14 дни карцер. Оттогава е и прякорът му Гестапото. Като се уволнява, влиза студент в СА - Свищов, специалност     "Икономика на селското стопанство", но след два семестъра се отказва.През 1982 година е осъден на 1,6 г. затвор заради "опит за рисуване на свастика" върху кино "Полтава". Лежи в Ловеч, после в Бургаския затвор. В края на 1989 година емигрира в ЮАР. Приемат го в лагер за емигранти в Кейптаун. Там се запознава с двама немски хирурзи от сърдечната клиника на проф. Кристиян Бернар. Стои в ЮАР 6 месеца. Връща се заради смъртта на майка си.

През 1990 година заминава за САЩ. Работи в Кипър и след като спечелва пари, отлита за Гватемала. В американския град Хюстън слиза от самолета и се предава на властите, искайки политическо убежище. С полиция го водят в хотел "Холидей Ин". Изпращат му личен адвокат, водят се дела и той получава убежище. "Питаха ме защо бягам от България, и аз им казах, че съм за монархия, а не за комунизъм. По-късно разбрах, че царят се оказа химера". В САЩ Вальо работил в пицария. Като администратор в частния си хотел го наема богат евреин масон     Карл Розенберг. "Беше много ексцентричен, си спомня той. В хола си държеше железен кон с юзда от конски косми и злато, направен от затворници." За работата си Гестапото е получавал по 999 долара месечно.Самотата и носталгията го изпращат обратно в България.От 1992 до 1996 г. заживява с бургазлийката Катя. Заедно живеят по квартири, той работи в строителството, търгува със зеленчуци на пазара. През цялото време обаче е в лоши отношения с баща си. Баща му продава наследствения апартамент и вилата, в която живее. След 1997 Ангелов се разделя с приятелката си. После се пристрастява към алкохола, лежи в отделението за зависими в психодиспансера. Дълги месеци е безработен и започва да обикаля по улиците. Сега е бездомник и заедно с други несретници се препитават от събиране на желязо и хартия, от бракувани стоки по складовете.

От Станислава КОДЕВА


Прочетено: 2207 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Залез приятелки Пристанище Приморско pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Бодил край Ясна поляна Алекс Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД моите цветя Пролет, кокичета съботно кафе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development