Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Черноморието в капана на изборния туризъм



Ключови думи:
26 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

СДС предупреждава, че работници и роми ще разпределят властта наесен, морските общини купуват гласове

“Това ще е кампания, която прекъсва негативната тенденция в десницата. СДС тръгва нагоре", заяви на сцената на Охлюва общинският лидер на сините Костадин Марков

Снимкa Митко Димитров




Морските общини са застрашени да станат жертва на изборния туризъм при битката за местната власт, която предстои наесен. Апетитите по Черноморието ще доведат до ожесточена борба за всеки глас. Работническо-ромски гета и пари на ръка ще имат решаваща роля през есента, ако не се промени срокът за уседналост, според който всеки избирател ще има право да гласува. Прехвълянето на гласове от вътрешността на страната към атрактивните морски общини, вече започна.

“Масово се регистрират работници. В общините тече оживено прехвърляне на жители. Това е порочна практика, наложена при последните местни избори. Веднага след вота тогава имаше сериозни протести по места за това, че изборите са спечелени, като се прехвърлят хора от една в друга община. Работниците са зависими от работодател и стават жертва на бартер между него и съответния кандидат”, каза депутатът от СДС Иван Сотиров. Лично той през миналата седмица внесе в Народното събрание предложение за промяна в Закона за местните избори. Идеята е да се промени срокът на уседналост на 1 година. Предложението било обсъдено и подкрепено от ПГ на ОДС и се очаква да предизвика дебат в пленарна зала. Старната ни трбява да направи помени в изборното законодателство до октомври, тъй като то трябва да бъде съобразено с европейските изисквания.

Очакванията за прехвърляне на гласове от вътрешността на страната стреснаха партийните лидери. Сините шефове от морските общини се събраха да обменят опит как да спрат изборния туризъм по Черноморието. Според тях най-заинтересувани от явлението са сега действащите кметове, тъй като в общинската администрация се извършва регистрацията, имат достъп до данните и имат властови ресурс да се отблагодаряват на съответния работодател.

Начертаната схема на купуване на гласове е добре изпробвана и работи безпогрешно, въпреки че никой не може да гарантира дали платения избирател в крайна сметка ще гласува за правилния кандидат: Собственик на голям хотел, заведение или строителна фирма вкарва от вътрешността стотина работника. Настанява ги примерно в общежитие. Те работят там като строители, сервитьори и т.н. В деня на изборите бачкаторите са водени вкупом в избирателната секция и след това им се раздават пликовете със заплатите. Над съответната сума има още примерно 50 лева и устно обещание за запазено за следващия сезон работно място. При другия вариант пък регистрираните мними жители на съответната община въобще не     живеят в нея. В изборния ден те са водени с автобуси, отново накуп, да пуснат правилната бюлетина в даденото населено място. Някои работодатели регистрират сами с пълномощно наведнъж хората си, без да им искат съгласието. Винаги има риск обаче сметките да се окажат погрешни и работникът да не гласува за посочения кандидат.         Съществуват механизми, по които по-късно се проверява дали предварителните инструкции са изпълнени, макар че не дават пълна гаранция за правилния избор. Единият е прегледът на броя гласове на внесените избиратели дали съвпада с този на подадените гласове за съответния претендент за власт     - кмет или общински съветник. А при другия се разчита на комуникацията между самите избиратели. Работодателят има грижата да контролира вота на хората си. “Как може тези хора да решават изборите. Те гласуват по принуда или срещу заплащане”, бунтуват се в СДС.

Според шефа на сините в Созопол Стойо Недин в момента в привлекателната крайморска община тече оживено регистрация на временни работници. Сметките му сочат, че местното население е набъбнало засега с 1000 души. Хора масово се заселвали в Черноморец и Атия. Според данни на синия шеф в Черноморец Красимир Николов вече в специални три общежития в Атия били населени 500 работници от вътрешността. В Черноморец имало няколко собственика на големи хотели, които се включвали активно в бизнеса с гласове. В общината се регистрирали и хора, които работят временно там, живеят в Бургас и всеки ден пътували с кола до областния център. Водели се обаче жители на Созопол. Според местните седесари     в крайморската община още на предишните избори внесените гласове са решили кой ще бъде новият кмет. Сините обвиняват кмета Веска Караманова, че именно такива гласове са й отредили кметския стол. “Имаме притеснения, че тази есен това отново може да се случи”, каза Недин.

Караманова реагира остро на нападките. “Не знам колко са новорегистрираните сезонни работници, защото това са данни, с които разполага ЕСГРАОН и секретарят - на общината. На СДС - Созопол им стана навик да обвиняват безпочвено кмета. Явно се страхуват и се опитват чрез медийното пространство и чрез всякакви средства да говорят     лъжи. Никой не може да каже кой за кого е гласувал на местните избори”, каза Веска Караманова. Караманова и Недин се очаква да бъдат съперници в изборната битка през есента. Кметицата отвърна на удара на Недин, като заяви, че според нея именно сините правят фалшиви регистрации. “Крадецът вика дръжте крадеца”, каза Караманова.

Кметът на Царево Петко Арнаудов нарече глупак шефа на СДС     - Царево Людмил Николов. Според Николов умишлено се разраства ромското гето в началото на града с цел градоначалникът да осигури гласове за себе си за изборите. “Този процес започна отпреди 4-5 години, но през последния месец се активизира. Гетото вече дори си има име - Мандрата. В общината има 9600 регистрирани жители, 1500 са роми. Създават се условия за зарази. Това е бомба със закъснител”, каза Николов.

Градоначалникът обаче категорично отрече да се регистрират масово цигани. “Не мога да кажа колко новорегистрирани има като цяло, но мога да кажа, че     за тази година са 24. СДС плещят глупости, за да стават интересни . Говорят глупости. Говорят глупости, за да оправдят бъдещите си загуби”, реагира остро кметът. От новорегистрираните шестима души са с турско-арабски имена,     съобщи секретарят на общината Стоян Йовнов.     Постоянно местожителство са получили общо 26 души, от тях шестима са от турски произход.

“Ако някои считат, че тези 26 души са достатъчно да подменят вота за местните избори, или пък, че за тях някой ще построи джамия, то могат да продължават да разпространяват зловредните слухове, компрометиращи не толкова общинската администрация, респективно кмета, колкото     общината като цяло”, каза Йовнов.

В периода от 2000 до 2007 година са заселени общо 1038 граждани.

Кметът на Поморие Петър Златанов бе категоричен, че в крайморската община няма внос на външни избиратели. Той не съобщи колко са пришълците от вътрешността на страната в Поморие, но заяви, че там има регистрирани 177 чуждестранни граждани от 9 държави.

Сините в Бургас изискват от всички отговорни институции     - община, полиция, ЕСГРАОН, ГРАО пълни данни за движението на хора в града. “Според справка от ТЗ на ГРАО за периода 3 февруари - 13 април през институцията са преминали близо 4000 заявления за промяна в постоянен и настоящ адрес”, каза секретарят на сините Тодор Иванов.

От Боряна Тенчева


Прочетено: 1913 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пътна помощ На Вая сградата на Общината бункер пепита Конкурс прическа Бургас 2009 Лалета Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Синята пеперудка къщичка в градината Казан за топло Арменската черква Сурп Хач
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development