Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Убиец припадна, като Чу „доживот"



Ключови думи:
20 Април 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

7 г. след смъртта на златаря от Китен, софийската група, предадена от ромския лидер Цветелин Кънчев, чу присъдите си

Красимир, единодушно посочен от свидетелите и от разследващите органи за организатор на убийството, ще остане зад решетките доживот



Една от най-заплетените съдебни драми през последните няколко години приключи след 7 години разследване с две доживотни присъди. Историята на четирима младежи от София, отнели човешки живот за няколко златни пръстена и гривни, е достойна за сюжет на криминален роман. Страх, първични страсти, любов и раздяла и появата на едно бебе изпълват страниците по делото, отлагано многократно през последните четири години.

До деня на 16 април, когато 5-членен състав на Бургаски окръжен съд отсече - "Виновни" - срещу Красимир Стойнов /вече на 32 години/, Огнян Митов, на 34 години, и Румяна Минчева /29г./.

Думата "доживот" в присъдата на Огнян, отговорен за смъртта на златаря от Китен Стоян Арабаджиев, срина психиката на убиеца. В понеделник софиянецът пристигна доброволно в Бургас, за да чуе заключителните думи на обвинението и на защитата.

Преди близо две години той излезе от предварителния арест под гаранция. Никой, включително и той, не очакваше заседанието на БОС да бъде последният му ден на свобода.

По разпореждане на съдия Събчо Събев, Огнян Митов бе отведен с белезници, секунди след като си чу присъдата. Бившият моторист се олюля и се свлече на подсъдимата скамейка.

Доживотен затвор получи и приятелят му Красимир Стойнов, който е същинският организатор на жестокото убийство, което в Китен никога няма да забравят.

Пет години ще лежи в затвора бившото гадже на Красимир - Румяна Минчева, за помагачество. По време на процеса тя износи детето си от Стойнов и роди, малко преди да чуе тежката си присъда. След което се раздели с приятеля си и започна флирт с другия от компанията - Митов. Съдебна полиция засече бележки, които двамата са си разменяли в предварителния арест преди няколко години. Освен любовните послания, двамата се опитвали да сверят версиите си, за да откопчат по-ниски присъди.

В хода на делото бе доказано, че 22-годишната тогава девойка е следила златаря и пряко е участвала в грабежа и побоя, довел седмица по-късно до мъчителната му смърт.



Арестът

Красимир Стойнов заедно с тримата му съучастници - Румяна, Огнян и приятелката му от това време Станимира Стойкова, всичките от София, бяха задържани 4 години след покушението на 1 септември 2000 г. Най-вероятно престъплението им щеше да остане неразкрито и да влезе в архивите като "дело срещу неизвестен извършител". В средата на 2004 година обаче групата бе предадена изненадващо от ромския лидер Цветелин Кънчев, който по това време излежава присъдата си в Софийския затвор. Там от врема на време го посещава Станимира и при една от срещите тя споделила с него за "удара" на компанията в Китен. Кънчев веднага решил да изтъргува информацията, за да излезе по-рано от пандиза.

За няколко дни един след друг в следствения арест влиза цялата група. Първа е задържана Станимира, която след личен разговор с топкриминалиста Ботьо Ботев прави сделка да натопи останалите, за да се ползва с привилегията на анонимен свидетел. В списъка на тайните очевидци тя е под номер едно. Затова и осъдителна присъда срещу нея не бе издадена.



Убийството

Красимир и Румяна били гаджета от близо 10 години и често ходили заедно на почивка в Китен, стана ясно по време на делото. През лятото на 2000г. двамата отново били там с голяма компания. Отседнали на квартира близо до магазина на златаря Стоян Арабаджиев. Според обвинението, Стойнов е имал възможност да наблюдава бижутера, да засече по кое време напуска сградата с накитите и парите от оборота, да събере информация за маршрута му до Созопол, където Арабаджиев и семейството му имали къща. Наученото той казал на приятеля си Огнян Митов, с когото споделяли една и съща страст - моторите и високите скорости. За кратко време двамата уточнили подробностите и решили през септември да се върнат в Китен. Предполагало се, че тогава ударът ще е по-лесен за изпълнение.

Двамата взели за компания приятелките си Румяна и Станимира и по пътя ги осветлили за плана. Първоначалните им намерения били да ограбят Арабаджиев, без да го убиват. Румяна имала инструкции да кара пред колата на златаря и да му препречи пътя в една от тъмните пресечки в курортното селище. В това време Красимир трябвало бързо да надупчи едната от гумите му, а задачата на Огнян била да го проследи и да види къде ще спре, за да ремонтира колелото.

Митов носил в себе си чук, увит в найлон, с който трябвало да строши страничното стъкло на автомобила на Арабаджиев, за да измъкне куфарчето със златото. В което до края не стана ясно колко точно злато е имало. Близките на убития твърдят за 4 килограма, престъпниците говореха при разпитите за около 2 кг.        

След жестокото убийство престъпната групичка се оттеглила на бунгало край курорта, за да може Огнян да се преоблече. В нощната суматоха останалите трима не забелязали, че късите му панталонки и тениската му са опръскани с кръв.

Пак по време на разпитите в съда се оказа, че докато е лежал в следствения арест, Огнян Митов е признал пред двама от съкилийниците си, че в дома му се намира тениска с кръв от жертвата. Един след друг за две години Румяна и Огнян бяха освободени от следствения арест и пуснати под парична гаранция. Зад решетките остана само Красимир. До началото на седмицата.

Тримата осъдени могат да обжалват решението на БАС пред Бургаски апелативен съд в 14-дневен срок.

От Севдалина Пенева


Прочетено: 1896 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas МАРИНА КЕИП орел Йордановден 2011, Бургас - от Тина Нова професия попътна Pepi най-съвестният представител Извилистая жизнь дерева pepi Разоран двор, угар
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development