Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Паркинг на четири нива в центъра



Ключови думи:
19 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Стойновски строи подземно съоръжение на площад Св.Св. "Кирил и Методий", пуска го следващото лято

Колите от площада ще слязат в подземния паркинг. На тяхно място ще се появи хайдпарк с водоскоци



Подземен паркинг на 4 нива ще бъде изграден под площад "Св. Св. Кирил и Методий". Той ще е готов до 2008-а година и ще бъде построен от бургаския предприемач Ваклин Стойновски, който преди ден подписа договор за концесия с община Бургас. Според договора новото съоръжение ще бъде изградено от     предпиремача, който ще го експлоатира 30 години.     След     това     ще     го     предостави     на общината.

"Паркинъг ще бъде разположен върху     3 декара. Той ще поеме около     400 коли, като     инвестицията възлиза на 20 млн. лева. За срока на концесиониране     общината     ще получава такса в размер на 4,5 млн лева", каза вчера Ваклин Стойновски. Новото съоръжение ще бъде на четири нива и с дълбочина от 20 метра.

Според Стойновски паркингът     ще разтовари трафика в центъра на града.

Идеята за концесиониране на площад "Св. Св.Кирил и Методии" дойде от община Бургас и бе приета от общинския съвет през юли 2005 година. След     това     през януари 2006 година     бе проведен конкурс. Концесията бе спечелена от фирма     "Глобал технолоджи къмпани" АД - София. Последва обжалване от страна на втория в конкурса -"Риал Ийстейд".

"Година и половина течаха съдебни дела. И вие бяхте свидетели как две фирми се борят за правото да стопанисват бъдещия паркинг "Кирил и Методий".     Това са фирми, които не изваждат собственик, не излизат пред обществеността с бизнес-план и ясни правила как ще бъде финансиран проекта. Успях да закупя една от двете фирми и спечелихме делото срещу "Риал Ийстейд" и излизам     с ясен бизнес план", каза още Стойновски.

Така "Глобъл технолоджи къмпани" ще строи бъдещия паркинг, а водеща българска банка ще финансира бизнес-начинанието.

До три месеца Стойновски трябда да представи проект.Осем месеца след проекта обектът трябва да е готов.

Изкопът и самото строителство ще бъде по същия начин, по който ще се изгражда и бъдещия небостъргач в Морската градина.         "Нито една от съседните сгради няма да пострада при строителството на паркинга", каза онцесионерът. Той даде пример с подобно строителство в София на улица "Сан Стефано" до сградата на БНТ.

Последният етаж от бъдещия подземен паркинг ще бъде пригоден за автобуси. На мястото на сегашния площад по изискване на общината ще се намира бъдещия хай-парк на Бургас. Там ще е място за митигнги, концерти и срещи, ще бъде озеленено и с водоскоци.

"Строежът няма да ни притесни. Осем месеца изглежда кратък срок, но съвременното строителство предполага бързи строежи. Все пак обектът е в центъра на града, няма да минем без неудобство за гражданите на Бургас. Целият площад ще бъде разкопан, пръстта ще се изнесе с камиони, след това ще се налива бетон, така че да се получи здраво съоръжение", каза още Стойновски.

В обекта ще се влиза по две рампи, а ще се излиза чрез асансьори и ескалатори. Изходът ще е на голямо разстояние от училището, автомобилите няма да преминават около него и няма да пречат на учениците. По време на строителните дейности ще бъдат отправени сериозни изисквания към фирмата-строител за безопасността на учениците.

Ваклин Стойновски: След небостъргача отново изпреварваме София с две години

- Г-н Стойновски, коя ваша фирма ще строи паркинга ?

-"Глобъл". Съдружник ще бъде българска банка, с която заедно     до месец         ще излезем със съобщение. Такъв голям проект е рядко явление и е несигурно, ако един инвеститор започне да го прави със собствени пари, с     бизнес-план, който да финансира сам. Аз винаги съм работил с банки и съм представял пред вас как точно финансирам бизнеса си. В дадения случай     ще е така, ще работим с българска банка. Те ще бъдат мои съдружници в проекта.

- Кои две фирми бяха кандидати за концесия?

- Фирма "Глобъл", която закупих, беше победител в конкурса,     следващата е Реал Истейд. Имаше и трета - испанска, тя отпадна от процедурата.

- Освен паркинг ще има ли и други обекти на това пространство?

- В проектите фигурира да има обслужваща площ като естакада, а в самия паркинг ще има автомивка,     окончателният проект     ще ви го представя след два месеца.

- Това най -голяма инвестиция ли е     в момента в Бургас. Може ли да се сравни с ГУМ-а, който не е построен?

    ГУМ-ът е един много голям обект с търговска цел, не толкова социална и там инвестицията може да бъде по-голяма. Той е първи в България, в момента в София още не са стартирали процедурите за обществени паркинги, които често се споменават, има само проекти. Една концесия, която представлява публично-частно партньорство е     дълъг път. Минава се през     решение на общински съвет, предлага се от общинска администрация. Някой печели конкурса и друг две години го съди. Смея да твърдя, че следващите паркинги в България ще бъдат след нас. Също, както при проекта за небостъргача, обичаме да     изпреварваме София с по две години.

От Силвия Шатърова


Прочетено: 2461 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
От моста в Слънчев Бряг Сладурани с ЛЕГО Кедрите аз  като бебе с майка ми Алуминиеви парапети Промоция Конкурс прическа Бургас 2009 Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 - от Бутик Кафе Карамел небе
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development