Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Фирмите затъват в дългове



Ключови думи:
13 Април 2007, Петък


Източник: вестник Фактор

Не фалират, защото сивият сектор „плаща" натрупаните 67,2 млрд. лв. борчове

Към началото на 2006 г. задлъжнялостта на предприятията от нефинансовия сектор е надхвърлила 67 млрд. лв. През годините 2001-2005 г. тази задлъжнялост се е увеличавала с около 20 % годишно, съобщават от Българската стопанска камара. С този ръст задълженията са надхвърлили 3,5-4 пъти темпа, с който е растял брутният вътрешен продукт на страната през периода. Това би трябвало да създава напрежение в българската икономика, но тя е стабилна, подчертава председателят на камарата Божидар Данев. Обяснението според него е в сивия сектор, който генерира толкова големи приходи, че успява да покрие възникналите задължения. По думите му това е феномен, който е характерен за българското развитие.

През 2005 г., последната с данни от Националния статистически институт, дълговете на нефинансовия сектор са се увеличили с близо 12 млрд. лв. Според проучването на БСК през същата година приходите на предприятията от продажби са били с 2 процентни пункта по-малко от задълженията им през годината. Това означава, че сивият сектор в икономиката се разраства с толкова висок темп, тълкуват от БСК, че успява да обслужи растящите й задължения. Това пък, от друга страна, за първи път дава възможност за дефиниране на сивия сектор и по количество, за определяне на сферите му на действие.

От общата задлъжнялост на нефинансовия сектор най-голям - към 70 %, е делът на условно междуфирмените задължения, при които са възможни прихващания и двойно отчитане на задължения. При тях силно впечатление прави ръстът от над 40 % на задълженията между свързаните предприятия, което според Божидар Данев са игри за криене на данъци. За това подсказва и фактът, че само четвърт от около 46,6 млрд. лв. междуфирмени задължения в началото на 2006 г. са били просрочени по експертна оценка.

Скокът на междуфирмените задължения е много по-висок от този на дълговете към банките, въпреки рязкото ориентиране на трезорите към агресивно кредитиране. Това е показател, който също говори за разширяване на сивата икономика, превръщащо се в истинска пандемия. При задълженията към банките положително е увеличението на дела на дългосрочните кредити, подсказващо за преоборудване и технологично обновяване на икономиката, коментират от БСК.

Положително е също и това, че намаляват задълженията към социалното осигуряване, а тези към персонала набъбват бавно, което се тълкува като по-добра коректност от страна на фирмите. Държавата обаче добавя към общия дълг, увеличавайки към разглеждания момент невърнатото ДДС, до 1,25 млрд. лв. Изобщо рестрикциите и системата за изразходване на бюджета наливат допълнително задлъжнялост, като забавят дължимите от социални и публични институции плащания с много месеци, сочат от БСК.

Според Божидар Данев, ако средната заплата през 2005 г. в публичния сектор на здравеопазването за годината е била 4600 лв., то в по-добре платения частен сектор официално тя е била едва 2800 лв. Изобщо, обобщи той за "Фактор", ако бъде изравнено заплащането в публичния и в частния сектор, във фонд "Заплати" на страната ще има над 2 млрд лв. повече. По думите му най-мощен е сивият сектор при търговията с недвижими имоти, в строителството и в услугите, включително в туризма.    

Именно поради високия ръст на сделките с недвижими имоти - 16-17 %, за 2006 г. по експертна оценка нещата в това отношение стават още по-драматични. Според тази оценка през миналата година задлъжнялостта на нефинансовия сектор е нараснала дори с над 20 % и към началото на 2007 г. би следвало да е надхвърлила 80 млрд. лв. При констатираното редовно обслужване на кредитите това експертите на БСК тълкуват почти единствено като разрастване на "заразата" сив сектор.

Лошо е, че има толкова мощен сив сектор, подчертават от камарата, но пък успешното     обслужване на толкова голяма задлъжнялост ясно говори за макроикономическа стабилност на страната. При очаквани 6,1-6,4 % ръст на БВП за миналата година, от БСК оценяват този ръст на 7,8-8,1 %, отчитайки и сивия сектор. Затова и многократно поставяме въпроса за търсене на средства за излизане от капана на сивия сектор, защото той застрашава успешното развитие на икономиката и просперитета на държавата, подчертава Божидар Данев.

Oт Начо Халачев


Прочетено: 1704 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Конкурс прическа Бургас 2009 камини всичко за отопланието От моста в Слънчев Бряг Калиакра Бургас Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Tiffi Shop Тройката, паметника Близо до жп гарата врабец Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development