Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Председател на ПЕС дава рамо на Любчева за евровота



Ключови думи:
12 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



На предстоящите избори за Европарламент ще избирате между доброто и по-доброто. Знам, че вие се притеснявате от тях, защото     са първи за вас като държава. Аз съм убедена, че г-жа Маруся Любчева е правилният ваш кандидат,     заяви вчера председателят на жените на Партията на европейските социалисти Зита Гурмей по време на кръгла маса "Пътна карта на равнопоставеността", организирана в Бургас.

Според нея 10- годишната работа на Маруся Любчева     в местната политика като заместник- кмет е добър знак, че     тя е правилният избор за евродепутат, защото познава добре проблемите на региона.     "В момента Европа не е социална и се нуждае от хора със соцалистическо и социалдемократическо мислене. За да се засили социалната ориентация, са необходими хора като Маруся Любчева", каза още г-жа     Зита Гурмей. Двете с българския кандидат-евродепутат работят в момента в Европарламента по темата за равнопоставеността на жените и имат близка политическа биография. Също като Маруся Любчева, Зита Гурмей     била евронаблюдател и номиниран евродепутат на Унгария, а през 2004 година е избрана за депутат.

БСП е изпълнила критериите на ПЕС за 40 % участие на жени в листата си за евродепутати. Втора в нея е Илияна Йотова, четвърта - Маруся Любчева. В "Пътна карта на равнопоставеността", приета с пълно мнозинство от евродепутатите,     едно от условията е за 30 % участие на жените-депутатки.     Изискване, подкрепено от Жозе-Мануел Дурао Барозу - председател на Европейската комисия и поставено пред българските партии.

"2007 година е натоварена с много събития, тя е година на равнопоставеността и година на борбата срещу насилието срещу жени", допълни от своя страна Маруся Любчева.

Г-жа Гурмей е една от основните активистки в Европарламента за равно заплащане на труд между жените и мъжете.     "В цяла Европа се наблюдава 15 % разлика в заплащането между мъжете и жените. Ние организирахме подписка срещу тази разлика, каза още Гурмей. Статистиката, направена от нея,     сочи, че 54 дни повече трябва да работят жените, за да достигнат заплащането на мъжете. Гурмей е една от инициаторките на подписка в Европарламента срещу трафика на млади жени за проституция по време на Световното първенство в Германия по футбол през миналата година. Над 700 коли с млади жени са били спрени по границите от източноевропейските страни, след като Европейският парламент     обръща внимание на проблема.    

Вчера преди кръглата маса, в която взеха участие представители на местни власти и партийни ръководства,     Зита Гурмей се срещна с кмета Йоан Костадинов, който изрази задоволство, че бивша негова колежка е кандидат-евродепутат.    

Маруся Любчева:Жените не са добре представени в политиката

-Г-жо Любчева, председателят на жените на ПЕС г-жа Зита Гурмей заяви, че за европейските социалисти е важно да знаят ако Вие бъдете избрана за евродепутат,     по какъв начин ще помогнете на този регион и какъв ще бъде вашият ангажимент към него?

- Независимо кой е кандидат или представител на съответния регион в Европарламента, той трябва да има ангажименти както от национален, така и от     регионален мащаб. Основното, което трябва да се свърши за страната- е да се организира ползването на фондовете на Европейския съюз, които ще бъдат разпределени, а главни ползватели ще бъдат общините и регионите.     За мен това е първостепенна     задача. Считам, че тя е основна и за всички колеги, които са номинирани в нашата листа, защото е от важно     значение ние да станем равнопоставен регион на всички останали европейски региони.    

-Какви ще бъдат вашите конкретни послания по време на тази кампания     и как изборите за Европарламент ще станат по-популярни     за гласоподавателите?

-Това е изключително важно, защото все още Европейският съюз не е популярен, а европейските избори са още по-малко известни в     България. Хората не знаят какво трябва да очакват от Европейския парламент. Моето лично послание е,     че Европа е всеки от нас и ние сме част от нея. В този смисъл ние трябва да се интересуваме, да знаем какво е Европа, така че тя да знае какво сме ние.     Защото нашето място е точно и ние сме част от това европейско семейство. Всеки от нас трябва да има чувството, че     живее в европейски условия, в европейска среда, независимо че е жител на един български град.

-Със Зита     Гурмей участвахте в Бургас в кръгла маса на тема "Пътна карта на равнопоставеността". Добре ли са представени българките в политиката?

-Считам, че не са представени добре жените в политиката. Те не са делегирани     на необходимото ниво и в други сфери.     Това е проблем, който не се отнася само за България, той е европейски и световен. Това е причина тази тема да се постави на голям дебат в България и в Европейския съюз. Аз     обаче се радвам, че нашата партия в тези предстоящи, първи избори направи своя добър знак към българското общество и определи 40 % участие на жените     в листата на         Платформа "Европейски социалисти".     Жените в тях са в началото на листите, на второ, четвърто и седмо място.        

От Силвия Шатърова


Прочетено: 1981 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
това си е моята приятелка Индивид в Червено море Етнографски Музей БУРГАС Най-тъжната ми снимка... Бургас Spirit of Burgas Черноморец-Поморие Бургас, ФЛОРА 2009 Spirit of Burgas Бургас-моста нощен бряг
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development