Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Турция ни учи да берем 8 тона ябълки от декар



Ключови думи:
12 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Да садим модерни нискостеблени овошки и да продаваме плодовете в луксозни опаковки, ако искаме да издържим на европейския пазар

Така изглежда една черешова градина край Къркларели - дърветата са с човешки ръст, но са отрупани с едър цвят

Снимка     Румяна Емануилиду




Правете модерно овощарство, което води към по-голямо производство от единица място, ако искате да издържите на външния пазар. Към това призоваха организаторите     на международния семинар “Технологии за интензивно овощарство - продажби и износ", който се организира на 31 март - 1 април в Търговската борса на турския град Къркларели. Той е етап от реализацията на проект за модерно овощарство, осъществен с подкрепата и безвъзмездната помощ на ЕС, в рамките на Програма 2004 в структурата на съвместни проекти между България и Турция към фонд “Малки проекти за сътрудничество", отдел “Централно финансиране и търгове".

Как можем да постигнем всичко това - по-голямо производство от единица място и високо качество на продукцията, когато земите не се обработват, а се “засаждат" с жилищни сгради. Трябва да въведем технологии, които увеличават производството от единица площ.

Това е целта на проекта, който е започнал през 2006 година. Водещ е турският кооператив “Панджар", а партньор от българска страна е Земеделската камара в Бургас. Проектът е на стойност 34 хиляди евро като 30 000 евро са от ЕС, а останалите - от кооператива.

Ползата от този проект е обмяната на опит от двете страни, подчерта Селим Мустафа - изпълнителен директор на кооператива “Панджар" и ръководител на проекта.

В Турция с овошки са засадени 31 160 дка, от тях на 16 400 дка - с методите на модерното овощарство.

В България едва 6 320 дка са засадени с овошки, от които 560 дка модерно.

Ако на един дка при класическия метод се засаждат         27-30 дръвчета, при нискостеблените на един декар има по 170-190 дръвчета.

При ябълките     с класическия         метод добивът е 1-1.5 тона на декар, при модерното - 6-8 тона на декар. Класическите дръвчета дават плодове     след 7-8     години, при модерното овощарство - още на 3-4 година.

“Или, ако градината е засадена с нискостеблени съвременни видове, добивът е по-голям, по-бърза е възвращаемостта на средствата и по-ниска е себестойноста", коментира Тезджан Керван - маркетинг мениджър във фирма “Алара" - Бурса, Турция и лектор на семинара.

Той обясни на производителите, че ако не произвеждат новите сортове плодове, нямат право да предлагат в международните супермаркети.

Регион Къркларели произвежда големи количества грозде, но от години тези лозя не се обработват както трябва, сортовете са стари и производството е ограничено, така то не се търси от супермаркетите.

Съветите на екперта Тезджан Керван

* Съвременното производство означава и начин на предлагане. То включва не просто търговията, а и подходящи опаковки.         “Алара"         изнася около 8 хиляди тона череши, приятно опаковани в малки грамажи.

* Важно е постоянството в износа. Това може да се постигне с нискостеблените видове. Най-малко 50 дка овощни градини и сертифицирани плодове.

* Да се обединяват производителите в сдружения от по 500-1000 дка за постигане на количество и качество. Ако произвеждаме малки количества, те няма да отговарят на нуждите на големите вериги супермаркети.

*В света се произвеждат 460 млн. тона плодове. Половината от това количество се произвежда от десет страни, Турция е на девето място. Сред най-големите производители са САЩ, Италия, Испания, Франция, Израел. Трябва да се конкурираме с тях, няма друг избор.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 4682 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Пролет на село Странджанска гора Cupidon МОЩЕН СЕКС СТИМУЛАНТ ЗА МЪЖЕ ремонт носачи Бургас, Флора 2008 Във висините Исторически музей, Бургас улична картина pepi Камини CLAM - CORTONA angolare
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development