Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Обзор протестират срещу заплахата от безводие през летния сезон



Ключови думи:
05 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Местният съвет настоява пред МРРБ да се довърши магистралния водопровод "Камчийски пясъци”

От две седмици жителите на Обзор протестират мълчаливо срещу натоварването на градската водоснабдителна мрежа с нови потребители. Според тях това ще доведе до водна криза през настъпващия туристически сезон. Новата хотелска зона е разположена в ниска местност и ако водата от градската канализация потече натам, чешмите в градската зона на Обзор ще пресъхнат, твърдят протестиращите.

"За решаване на кризата с водата на Обзор ще настояваме пред Министерството на регионалното развитие и благоустройство /МРРБ/ да се ускори изграждането на планирания магистрален водопровод "Камчийски пясъци" и той да бъде пуснат до началото на юли т. г, което практически е напълно възможно", коментира председателят на Общинския съвет в Несебър Димитър Янков.

Той уточни, че протестът на обзорци не е насочен срещу инвеститорите и новото строителство, а срещу състоянието на водоснабдяването на града и липсата на такъв капацитет за развитието на курортния град.

Местната община има проектна готовност и     осигурени бюджетни средства да завърши в срок отсечката от магистралния водопровод "Камчийски пясъци" от Обзор до Бяла, на територията на общината.

"Камчийски пясъци" трябва да захранва Обзор с вода от язовир "Камчия". Сега курортният град се водоснабдява от местни водоизточници с ограничен капацитет. От съществуващите 9 кладенци, 7 са пресъхнали, твърдят от инициативния комитет на протестиращите граждани.

Местната община е издала разрешителни на част от новостроящите се в региона хотели да се включат към градската водоснабдителна мрежа. “Тези разрешителни ще рефлектират като бомба със закъснител", смята Янков.

От друга страна язовир Камчия, който събира 233,5 млн куб.метра вода обслужва и Варненска област и вече е на предела на възможностите си, както това съобщават от ВиК-Бургас.

Строителната инвазия през последните години, увеличаващите се в резултат на новите курортни бази туристи и глобалното затопляне на климата са трите причини, според специалистите, които обуславят очертаващото се безводие по Южното Черноморие.

Още от миналата година част от хотелите в Слънчев бряг и Несебър остават без вода в разгара на летния туристически сезон. Ситуацията едва ли ще е по-различна тази година, прогнозират от бранша.

Снимка: Пътят между Слънчев бряг и Свети Влас стана непроходим месец преди сезона, заради строеж на тръбопровод, който ще осигури частично водоснабдяване на обекти. Платното е разкопано и автомобилите могат да се движат само по едната лента, оплакаха се местни жители.

От Румяна Емануилиду Снимка Таня Атанасова


Прочетено: 1836 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Изтравниче флора 2008 Флора Бургас 2009 Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ КАСТИНГ  ЗА  МОДЕЛИ - AF  MODELS - гр. Бургас МАРИНА КЕИП Конкурс прическа Бургас 2009 Tiffi Shop Александропулис, Гърция - юни.2007 Театър за драма. опера и балет, Бургас Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development