Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Черноморието внася гласове от вътрешността



Ключови думи:
05 Април 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

СДС иска промяна на избирателния закон, ДЕЛА забъркани в слух за рокери - пришълци

Младата пратия ДЕЛА откри тържествено офиса си в Несебър през миналата седмица. Само дни след това     формацията бе забъркана в слух, че ще внася гласоподаватели, което е първата атака срещу нея преди местните избори



Черноморските общини нарастват изкуствено месеци преди местните избори. Това дразни лидери на политически парии, които смятат, че определни кандидати за кметове внасят избиратели с цел да получат тяхната подкрепа на вота през есента. Те се опасяват, че общините по Южното Черноморие ще станат жертва на изборния туризъм.     По закон, за да гласува в дадено населено място, човек трябва да има регистрация там 6 месеца преди изборите.

В община Созопол масово се преселват работници и строители, алармира лидерът на СДС в морската община Стойо Недин. През тази седмица. Според него в момента в Созопол има над 3 000 придошли работници, а в Черноморец и селата от общината - над 4 000. “На фона на 10-те хиляди местни избиратели се оказва, че населението до този момент е набъбнало двойно. По данни на полицията близо 2/3 от регистрираните временно са от криминалния контингент. Оказва се, че тези хора ще решават съдбата на местните жители, изкривявайки тотално вота им", негодува Недин.

Според СДС     - Созопол, такова опорочаване на изборите се очаква и в другите морски общини от областта. Недин е отправил покана до ръководствата на СДС в Бургас, Поморие, Несебър, Приморско и Царево за обща среща за обсъждане на ситуацията и реакция по проблема. Тя ще е на 21 април в Созопол. От дискусията сините ще излязат с конкретно предложение за промяна в закона на местните избори, която да ограничи възможността хората с временна регистрация в общините да подменят вота на местното население.

Лидерът на СДС     - Созопол заяви още, че изкуствената регистрация на хора преди избори е дело на кандидат-кметове, които са убедени, че вече са загубили доверието на съгражданите си.

“Никой не може да каже дали тези твърдения са верни. Временните регистрации не означават, че хората ще гласуват тук. За мен е нормално да приема, че има работници от вътрешността на страната, защото нашият район е атрактивен и се търси работна ръка", каза шефът на местния парламент в крайморския град Панайот Рейзи.

Страхът от масово изкуствено вливане на гласове от вътрешността на страната в полза на определен кандидат за местна власт е стигнал дотам, че кметове на населени места въвели драконовски мерки за регистрация. Някои дори отказвали.

Умишлено в слух за подготовка на изборен туризъм бе забъркана     и младата партия ДЕЛА в Несебър. Това е първата атака срещу новата формация, съставена от бизнесмени, млади хора и местни жители. В публичното пространство в старинния град бе пусната тезата, че в крайморската община масово ще пристигат рокери от цялата страна, които да подкрепят ДЕЛА през септември.     Според запознати атаката е свързана с факта, че още от самото си създаване формацията заяви, че първата и цел ще бъде     успех на вота наесен.

“Регистрацията на гласове се прави от управляващите, те имат реалните лостове за     това. За нас изборите трябва да са борба на идеи, а не на манипулации. Слуховете за нас са пускани умишлено от хора, които се притесняват от идеите на ДЕЛА. Регистрацията на гласове става от общините, а ние не присъстваме по никакъв начин във властта. Категорично сме против тази практика, защото е порочна. Явно политиците са се раздразнили от нас и за да оправдаят действията си, насочват умишлено проблема “от болната на здравата глава", заяви един от учредителите на ДЕЛА бизнесменът Чавдар Александров. Според съидейника му Атанас Терзиев пуснатите в публичното пространство твърдения са лъжа и партията няма нужда от външна помощ, за да печели избори.

“Хората трябва да имат адресна регистрация в съответното населено място 6 месеца преди изборите. Такъв е принципът сега. Какъв ще бъде текстът на закона до изборите и дали ще го променят - никой не знае в момента. От друга страна имаме свобода на придвижване и работниците - като отидат да работят в едно населено място те са длъжни да се регистрират. Така че формално в тези регистрации няма нарушение - за добро или за зло - това е така и общините не могат да откажат регистрация. Тя минава през общините вече, не през полицията. Масовата регистрация преди изборите е практика, която отскоро се появи като цяло, но надали върши работа някому, защото поставя съответният кандидат в една зависимост от тези хора.", заяви адвокат Евгений Мосинов, който за втори път е шеф на Райноната избирателна комисия в Бургас.

Боряна Тенчева Снимка Станислав Ярмин


Прочетено: 1750 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Алёша. 9 мая 2015 года Флора Бургас 2009 Жреци на музите 2009 Флора -Бургас-2009.JPG Списание Влъхвите морето и ние Ученички димитров ден Spirit of Burgas Bulgarian Airlines...ама в Кайро
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development