Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургаска област ще бъдат подпомогнати над 3000 стопани



Ключови думи:
29 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Селим Исса - директор на Областна дирекция “Земеделие и гори" - Бургас:



-Г-н Исса, как върви процесът на регистрация на земеделските стопани и обработваемите площи на територията на Бургаска област?

- До 28 февруари успяхме да регистрираме земеделските стопани в системата за идентификация на земеделските парцели - в предварителната регистрация.

В Бургаска област са регистрирани 3 017 земеделски стопани с площ 177 646 ха, което представлява почти 99 % от използваната, т.е. от обработваемата земеделска площ.

Това е отлично постижение на областна дирекция “Земеделие и гори" и на общинските структури, които се справиха за краткия срок от декември 2006 година до края на февруари.     Това е и една добра база за земеделските партиди според отглежданите култури във фермерските блокове.

Защото на този етап - след като бяха очертани блоковете на земеделските стопанства, очертаваме парцелите, според културите.

Ако стопанин има примерно 50 дка земеделски земи, от които една част с овощна градина и друга част - със зърнени култури, то блокът ще се обособи на парцели. Общинските служби правят това и приемат общите заявления за единно плащане на площ като съдействат на земеделските стопани при попълване на заявленията.

Те упълномощават служител в общинската служба, а след това заявленията се предават в областната разплащателна агенция, която вкарва данните в системата и издава регистрационни и идентификационни номера на кандидатите за подпомагане.

Земеделските стопани ще получат своите субсии до края на тази година - веднъж по схемата за единно плащане на площ /10 лева на ха/ и втори път - от национални доплащания от бюджета /между 4 и 5 лева на ха/.     Ще има трето доплащане за енергийни култури - напр. рапица, слънчоглед, но само ако земеделският стопанин е сключил договор с производители на боигорива и декларира очакваното количество енергийни култури по видове.

Стопаните ще получава още една - четвърта субсидия за необлагодетелствани райони - т.е. за високопланински над 700 метра, от 500 до 700 метра при определен наклон и т.н., а също и за слабопродуктивни площи при същата височина.

Това са четирите позиции, по които земеделският стопанин ще получава държавна помощ.

-С какви проблеми се сблъскахте при организацията?

- При попълването на заявление от страна на земеделския стопанин нашите специалисти даваха много подробна информация. Направен беше график по населените места. Първо обхванахме големите земеделски производители и за да не стане струпване на хора, привлякохме представители на общинските администрации в Руен, Сунгурларе, Поморие, Средец, където има повече производители. Общинарите също помогнаха на стопаните при попълването на формулярите. Използвахме медиите за популяризиране на дейността и при този начин на организация на работата ние нямахме проблеми по отношение на интереса от страна на хората и организацията от страна на специалистите.

- Имаше ли окрупняване на земеделски земи от техните стопани?

- Нашият съвет от самото начало беше такъв - които стопани не влизат в минималните прагове, да се обединят. И това направиха немалко от стопаните в Руенско, Сунгурларе, Поморие.

- Какво се откроява като преобладаващи култури в региона?

- В Бургаска област като цяло преобладават зърнено-житните култури. Те заемат почти половината от площите. Следващите по площ култури са лозята. Една от традиционните за региона култури - тютюнът намаля и мисля, че и оттук-нататък няма да има увеличение на площите с тази култура. Квотата за тази година е 1 200 тона, от декар се получава около 150 кг сух тютюн. В сравнение с други години почти наполовина е намаляло тютюнопроизводството. Значение има фактът, че тютюнопроизводителите винаги са се чувствали ощетени и от държавните, и от частните фирми.

Отливът от тютюна е за сметка на зеленчукопроизводството и овощарството.

В Руенския край отливът от тютюнопроизводството е и заради липсата на работна ръка. Голяма част от местните хора се насочиха към строителството и туризма, а младите хора не искат да се занимават със земеделие.

- Ще се справи ли областната дирекция с регистрацията до края на определения срок?

- Очаквам, че в рамките на посочения в закона срок - 15 май ние ще сме приключили и ще сме помогнали земеделските стопани да влязат в системата, а до края на годината - да получат това, което им се полага. Навсякъде по места е изпратена нова компютърна техника за по-бързо обработване на данните.

Държа да подчертая, че подпомагането става единствено на стопани, които обработват земите и произвеждат селскостопанска продукция, а не на собственици на земя, които не я обработват. При аренда държавната помощ ще получи арендаторът.            

Интервю на     Румяна Емануилиду                                                                                                                                        


Прочетено: 1890 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Залез Pepi Кукерландия 2011, Ямбол Българско село тръби Три девойки ученички пътят за никъде аз 7 Паметник на незнайния войн Пристанище Приморско
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development