Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

В Бургаска област ще бъдат подпомогнати над 3000 стопани



Ключови думи:
29 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Селим Исса - директор на Областна дирекция “Земеделие и гори" - Бургас:



-Г-н Исса, как върви процесът на регистрация на земеделските стопани и обработваемите площи на територията на Бургаска област?

- До 28 февруари успяхме да регистрираме земеделските стопани в системата за идентификация на земеделските парцели - в предварителната регистрация.

В Бургаска област са регистрирани 3 017 земеделски стопани с площ 177 646 ха, което представлява почти 99 % от използваната, т.е. от обработваемата земеделска площ.

Това е отлично постижение на областна дирекция “Земеделие и гори" и на общинските структури, които се справиха за краткия срок от декември 2006 година до края на февруари.     Това е и една добра база за земеделските партиди според отглежданите култури във фермерските блокове.

Защото на този етап - след като бяха очертани блоковете на земеделските стопанства, очертаваме парцелите, според културите.

Ако стопанин има примерно 50 дка земеделски земи, от които една част с овощна градина и друга част - със зърнени култури, то блокът ще се обособи на парцели. Общинските служби правят това и приемат общите заявления за единно плащане на площ като съдействат на земеделските стопани при попълване на заявленията.

Те упълномощават служител в общинската служба, а след това заявленията се предават в областната разплащателна агенция, която вкарва данните в системата и издава регистрационни и идентификационни номера на кандидатите за подпомагане.

Земеделските стопани ще получат своите субсии до края на тази година - веднъж по схемата за единно плащане на площ /10 лева на ха/ и втори път - от национални доплащания от бюджета /между 4 и 5 лева на ха/.     Ще има трето доплащане за енергийни култури - напр. рапица, слънчоглед, но само ако земеделският стопанин е сключил договор с производители на боигорива и декларира очакваното количество енергийни култури по видове.

Стопаните ще получава още една - четвърта субсидия за необлагодетелствани райони - т.е. за високопланински над 700 метра, от 500 до 700 метра при определен наклон и т.н., а също и за слабопродуктивни площи при същата височина.

Това са четирите позиции, по които земеделският стопанин ще получава държавна помощ.

-С какви проблеми се сблъскахте при организацията?

- При попълването на заявление от страна на земеделския стопанин нашите специалисти даваха много подробна информация. Направен беше график по населените места. Първо обхванахме големите земеделски производители и за да не стане струпване на хора, привлякохме представители на общинските администрации в Руен, Сунгурларе, Поморие, Средец, където има повече производители. Общинарите също помогнаха на стопаните при попълването на формулярите. Използвахме медиите за популяризиране на дейността и при този начин на организация на работата ние нямахме проблеми по отношение на интереса от страна на хората и организацията от страна на специалистите.

- Имаше ли окрупняване на земеделски земи от техните стопани?

- Нашият съвет от самото начало беше такъв - които стопани не влизат в минималните прагове, да се обединят. И това направиха немалко от стопаните в Руенско, Сунгурларе, Поморие.

- Какво се откроява като преобладаващи култури в региона?

- В Бургаска област като цяло преобладават зърнено-житните култури. Те заемат почти половината от площите. Следващите по площ култури са лозята. Една от традиционните за региона култури - тютюнът намаля и мисля, че и оттук-нататък няма да има увеличение на площите с тази култура. Квотата за тази година е 1 200 тона, от декар се получава около 150 кг сух тютюн. В сравнение с други години почти наполовина е намаляло тютюнопроизводството. Значение има фактът, че тютюнопроизводителите винаги са се чувствали ощетени и от държавните, и от частните фирми.

Отливът от тютюна е за сметка на зеленчукопроизводството и овощарството.

В Руенския край отливът от тютюнопроизводството е и заради липсата на работна ръка. Голяма част от местните хора се насочиха към строителството и туризма, а младите хора не искат да се занимават със земеделие.

- Ще се справи ли областната дирекция с регистрацията до края на определения срок?

- Очаквам, че в рамките на посочения в закона срок - 15 май ние ще сме приключили и ще сме помогнали земеделските стопани да влязат в системата, а до края на годината - да получат това, което им се полага. Навсякъде по места е изпратена нова компютърна техника за по-бързо обработване на данните.

Държа да подчертая, че подпомагането става единствено на стопани, които обработват земите и произвеждат селскостопанска продукция, а не на собственици на земя, които не я обработват. При аренда държавната помощ ще получи арендаторът.            

Интервю на     Румяна Емануилиду                                                                                                                                        


Прочетено: 1796 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Дружинката тръби Pepi Алуминиеви парапети Промоция Хебел ремонтира,кормилна система Miss Sixty Pepi производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени Професиоанални Американски Кокили за Строители Конкурс прическа Бургас 2009 Лалета Четвърти рожден ден
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
04








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development