Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бизнесът: Обновете плановете и парите идват



Ключови думи:
15 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Черноморските общини не могат да отговорят на инвеститорския интерес с нови устройствени планове

Черноморските общини бързат с актуализацията на Общите устройствени планове /ОУП/. Така те ще отговорят на заявените инвеститорски намерения и ще спасят територии от попадане в „Натура 2000".

Министерство на регионалното развитие и благоустройството обяви, че до лятото ще бъде възложено актуализирането на плановете на осем общини със засилен инвеститорски интерес, сред които Несебър и Бургас.

Миналата година бяха приети плановете на Приморско и Поморие, а в момента се изготвят на Царево и Созопол.


Очакваше се през тази седмица кметовете и главните архитекти, заедно с представителите на регионалното министерство да се съберат в Бургас. Срещата трябваше да е инициирана от Държавната агенция по туризма.

Според представители на министерството плановете на морските общини са остарели и не отразяват реалното състояние и съвременните изисквания.

Архитектите не бяха информирани за такава среща.

В Бургас не се предвижда нов устройствен план

В Бургас все още не се предвижда актуалицазия на ОУП.

Главният архитект на Община Бургас арх. Карамфилка Атанасова коментира, че Строителната програма на общината, която вече е приета от местния парламент, предвижда единствено актуализация на Териториално-устройствен план /ТУП/, който е от 1998 година. Предстои търг и възлагане на изработването на ТУП, но е твърде рано да се говори за това, според думите на арх. Атанасова.

Междувременно продължава работата по ПУП на квартал Крайморие. Вече е в сила план за Зона Д на квартал “Меден рудник" и там започва мащабно ново строителство. Предстои одобрение от Общинския съвет на плана на квартал Кюшето, който граничи с една от защитените територии - Атанасовско езеро.

Промени в Стария Несебър ще разсърдят Европа

Несебърският арх. Валентин Димов коментира, че решението за актуализирането на ОУП вече е влязло в сила и до дни     ще бъде назначена работна група, която да направи съответното задание с обхват и параметри на новия устройствен план.

По отношение на Иракли той смята, че всички забрани ще изтекат като срок и след това никой не може да спре хората да строят. Все пак в Иракли не говорим само за инвестиции от местен характер, а и за външни интереси, допълни той.

Арх. Димов не посочи конкретни външни инвеститори. По време на протестите на природозащитниците най-голяма публичност придобиха проектите на “Суис пропъртис" за ваканционно селище, както и на “Русалка" за голф комплекс.

По-различни са нещата със старата част на Несебър. Старият ОУП е от 1997 година, изработването му е финансирано от Световната банка, екземпляр от него се пази в банката и изменението му малко или много ще злепостави страната.

Заявен инвеститорски интерес за строеж на голф комплекси има от миналата година край Поморие и Созопол. Край село Росен “Балма" ООД ще изгражда "Зелен град" с три голф игрища и нов стил на живеене, отдих, спорт и труд.

Работна програма за обновяване на Община Царево

В Община Царево до самия плаж в границите на природен парк “Странджа" стои недовършен огромният комплекс “Златна перла" на фирма “Краш 2000". Неговото строителство беше спряно със заповеди на контролните органи и министерство на регионалното развитие.

През седмицата обаче стана известно, че Общинският съвет в Царево е гласувал землището край Варвара, където се строи комплексът, да бъде включено в нов устройствен план като бъдеща “вилна зона".

В момента се изработва проект на плана и в него имотите в местността са отредени за застрояване, уточниха от общинската администрация.

Върховният административен съд реши миналата година, че строежът по проект на фирма “Краш 2000" е незаконен, а Върховна касационна прокуратура образува дознание по съмнение за използване на корупционна схема. Данните за нарушенията се съдържат в два доклада - на екологичното и строителното министерства.

Според кмета на Царево Петко Арнаудов за премахването на подобен строеж, в който са вложени между 7 и 9 млн. лева, са необходими около 600 хил. лева, които община Царево не може да осигури.    

Няма нормативно основание за премахването на обекта, казва юристът на общината Евгений Мосинов. Заповедта на РИОСВ е за временно спиране до изработване и одобряване на ОВОС. Началникът на РДНСК е издал заповеди за отмяна на одобрени вече книжа, което се обжалва от инвеститора пред съда. Той обаче не е отменял разрешенията за строеж на електропровод и водопровод, които вече са изградени.

Юристът мотивира невъзможността да се събори вече изграденото с това, че на стоежа са ангажирани около 100 местни жители по трудов договор, които след ликвидирането на обекта ще останат без работа.

Преди дни в Бургас заместник-председателят на ДПС Йордан Цонев, с чието име се свързва ваканционното селище, заяви, че не знае кой стои зад строежа. "Това грозно нещо там не ми харесва и ако зависи от мен, аз бих го махнал веднага с багера", каза Цонев.

Всички тези изявления и действия се коментират като печелене на време и позиции. По непотвърдена информация, въпреки забраната за строителство, тези дни комплексът е бил електрифициран.

Междувременно кметът Петко Арнаудов и     главният     директор на Сдружението на предприятия от Европейския съюз - ИНДЕКСО     Золтан Карафа подписаха в Царево двустранно споразумение за разработване на     работна програма - «ЦАРЕВО - структурен план и план за разширяване».

Той включва различни направления, всяко от които представя проекти на ЕС за реформа и обновяване на всички селища в Община Царево и в частност целия крайбрежен район.

По-важни от тях са проектите за ст

руктурни инвестиции за развитие и създаване на нов проект на пристанище Царево, крайбрежна алея и разработване на плажовете, а също така нов устройствен план за райони, предназначени за строителство на хотели, апартаменти, голф игрища и др.

Ще се работи по проекти за използване на възобновяеми източници на енергия и създаване на предпоставки за развитието на екотуризъм, селски, конгресен, ловен и други видове туризъм, за обучение на кадри в сферата на туризма. Търсят се и алтернативи за развитие на горското и селското     стопанство, обяви царевският кмет.

И Божура ще стане хит

Засилен инвеститорски интерес вече се отчита и в селищата в тила на черноморските центрове. Местността Божура край Средец също се подготвя за туристическа зона. За целта е изработен ПУП, одобрен от Експертен съвет, съобщи главният архитект на община Средец арх. Паруш Зафиров.

В продължение на 25 години местността Божура се ползва за кратковременен отдих, а през последните години е все по-голям инвестиционният интерес към нея. Това е причината общинският съвет да вземе решение за възлагане на новия план.

Предвижда се новообразуваните терени в местността /която е изцяло общинска собственост/ да бъдат обявени на търг за продажба, а с постъпилите средства общината да изгради необходимата инфраструктура.

Застрояването ще е нискоетажно - до 7 метра кота корниз, само в централната част на зоната се предвижда до 15 метра кота корниз.

Местността Божура се намира на северните склонове на Странджа планина, но остава извън границите на Природен парк “Странджа". Територията е на разстояние 6 км южно от Средец и в близост до защитените местности Див божур, Пладнището и Белият камък. Най-близо разположеното населено място е село Пънчево.

Територията на туристическия комплекс е свързана още и с важен бъдещ комуникационен коридор. Това е най-прекият път от автомагистрала “Марица" до черноморския бряг: Харманли-Елхово-Средец-Бургас, припомни арх. Зафиров.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 3333 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Море,земя, въздух Флора Бургас 2009 Рибари в Истанбул Мой хороший знакомый из Бургаса -1- Несебър Дружинката Бургаският кей Мебелна Фабрика ДИЕЗ Конкурс прическа Бургас 2009 Над Община Бургас Театър за драма. опера и балет, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development