Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кмет превръща дере в атрактивен парк



Ключови думи:
08 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Община Камено единствена спечели проект по ФАР за 312 185 евроq за да смени бурените с екзотични дървета

Камено превръща затлачено от отпадъци дере в атрактивен парк за 312 185 евро. Кметът Димитър Которов направи символично първата копка на обекта през тази седмица като целта е в общината да се подобри инфраструктурата и екологията.

Изграждането на парка е по проекта “Реконструкция на съобръженията на водните басейни, засегнати от наводненията през пролетно – летния сезон на 2005 година”. Камено е единствената община в Бургаска област, която се пребори за милиони евро по програма ФАР. Средставта ще бъдат отпуснати безвъзмездно.

“Изключително съм доволен, че проектът на Камено бе одобрен”, заяви при старта на обекта Димитър Которов. Зам. областният управител Георги Николочев подчерта, че първата копка е показателна, че общината има потенциал и че нейният проект е най-големия по ФАР в областта. Заедно с него на церемонията бяха и колегите му Мария Ценова и Ружди Хасан.

Дерето, всъщност е старото корито на река Айтоска, което минава през града. Проектът предвижда заустването му, както и изграждане на дъждовен канал.

    Последните наводнения нанесоха сериозни поражения на десетки жилищни сгради     в Камено и предизвикаха смъртта на много домашни животни заради непочистения дол. Сериозен проблем беше и изхвърлянето там на растителни и битови отпадъци, което създаваше проблеми в града при всеки по- обилен дъжд.

По проект дерето ще бъде реконструирано в две части. В първата ще бъде ще бъде изграден дъждовен колектор, в който ще се вливат всички води от крайречните терени. Втората част, която е в близост до жилищните блокове и училището в града ще бъде преустроена в красив парк с алеи, велосипедни зони и екзотични дървета.

Осъществяването на проекта започва с почистване на дъното и ограничаване до минимум на притока на води до коритото. Финализирането му трябва да приключи до 18 месеца.            

Общо 155 общини в страната са кандидатствали след наводненията миналата година по този проект на ФАР. Община Камено е една от одобрените 44 общини. Общата стойност на отпуснатите средства за страната са 12 млн. евро.

От Боряна Тенчева


Прочетено: 1904 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
късче от Морската градина Несебър витраж2 Пролет на село жълто Флора Бургас 2009 аз Аз Семейство на плажа Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development