Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бат Бойко, Слави и Азис срещу Пижо и Пенда



Ключови думи:
01 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Шоуменът Слави, Азис и плеяда фолк диви бяха сред     любимите персонажи на сергиите с мартеници тази година. В пластмасовата ширпотреба се конкурираха и други любими образи като столичният кмет Бойко Борисов, който дели рейтинг с Батман и Спайдърмен. Много трудно можеше да се улови нещо общо с народната традиция, а на етикетите често беше изписано Made in China, цената на кича варираше от 10 стотинки до над 20 лева в зависимост от мащабите.

Разнообразие внасеха ликовете на футболни звезди и герои от анимационни приказки, както и символите на Европейския съюз. Дефицитни обаче се оказаха Пижо и Пенда и щъркелът.

Похвално все пак е, че бургаски ученици се включиха в националната инциатива "Не сте сами" с авангардна идея да изплетат гигантска 20-метрова мартеница. Тя има формата на лястовица, защото птицата символизира свободата.

На сергиите преобладаваха и символи с българския флаг. Идеята също е взета от кампанията "Не сте сами", признаваха продавачите.

Ако случайно сте успели да попаднете на Пижо и Пенда, то те     вече са със зелени престилки в синхрон с трагедията, сполетяла медиците ни в Либия - гривните са в бяло, зелено и червено, дори се предлагат огромни зелени пискюли с червено- бяла връзка.

Още в първите дни по масите на открито се появиха и истински трикольори във вид на мартеница, които веднага се изкупиха. Вземат ги за близки и роднини, които са извън граница.    

За първи път на пластмасова подложка се появи и образът на Слави Трифонов, може би с препратка към амплоато му на уличен търговец на мартеници в далечното му студентско минало.     Гологлавият беше залепен върху лъскава шерифска значка. По-скъпи, но и по-нови на пазара, бяха мартеничките с Баба Яга. Усмихнатата вещица се предлагаше на метла, висяща като медальон на гердан или като сувенир. Цената й беше 2-3 лева.

Другият абсурден     интерес е към мартеничките- кратунки. Основният материал за изработката им се отглежда в градините по селата. Аранжирани са като момичета и момчета със сламени коси и юнашки калпаци. Някои от девойките имаха плитки от абсурдна синя прежда, защото синият цвят предпазвал от уроки.

Различното на тази Баба Марта е, че под образите на Азис, Глория и Ивана е поставено логото на кампанията "Пиратството ограбва".

От Станислава КОДЕВА


Прочетено: 2019 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Община Бургас лека вечер Мебелна Фабрика ДИЕЗ европейка Часовникът на Мой хороший знакомый из Бургаса до паркинга на аз Рози Курсове по Регресивна Терапия в Институт за Регресивна и Реинкарнационна Терапия – Уъркшопове – Индивидуални сесии по регресия Аз И Брат ми  с децата .
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development