Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Витамините могат да намалят продължителността на живота



Ключови думи:
01 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор



Милиони хора по света използват антиоксиданти като витамин А и Е и бета-каротени.

Изследването на десетки предишни проучвания от учени в университета Копенхаген показва, че тези изкуствено синтезирани добавки повишават, а не намаляват риска от смърт.

Специалистите по добавки пък твърдят, че направеното проучване е напълно изкривено, а резултатите му са неверни.

Диетолозите от своя страна напомнят, че е много важно да се храним с добре балансирана храна, вместо да разчитаме на изкуствени добавки към храната. И въпреки че витаминните добавки са популярни от десетилетия, точната полза от тях остава неясна.

Според по-новите теории някои витамини, приемани чрез диетата или във вид на добавка, могат да предпазят от разрушаване на тъканите в тялото означавано като оксидативен стрес, тъй като елиминират свободните радикали, които го причиняват. Тези увреждания участват в развитието на важни заболявания включително рак и сърдечни заболявания, въпреки че протективният ефект на витаминните добавки остава недоказан.

Екипът от Копенхаген е разгледал повече от 815 клинични проучвания, изследващи ползата от витамин А, Е и С, както и на бета-каротена и селен - най-употребяваните витамини и минерали. От тях са избрани 68, чиито методи най-точно са показвали ползите от витамините. Прегледът на тези 68 проучвания показал, че антиоксидантите не увеличават и не намаляват риска от смърт.

Когато обаче изследователите са елиминирали други 21 проучвания, които имали възможност да дадат леко изкривен резултат, картината значително се променила. Рискът за смърт останал непроменен сред приемащите витамин С и селен. За другите 3 добавки обаче рискът бил сигнификантно повишен. Бета-каротен повишава със 7% риска от смърт, витамин Е с 4%, а витамин А с 16%. Нужни са допълнителни изследвания за оценяване на ефектите на витаминните добавки върху здравето.


Прочетено: 1869 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Елена Републиканска след ремонта Приморско Изгрев Бодил край Ясна поляна Кукерски карнавал гр. Разлог 2015 Гимназия Раковски 1 МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100 БИО КАМИНИ МОЖЕМ ДА ЗАДОВОЛИМ ВСЕКИ ВАШ КАПРИЗ Декоративната кула до хотел social distance
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development