Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Рибарското селище ще бъде узаконено до месец



Ключови думи:
01 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Лодката става задължително условие, за да имаш имот в района

Софийска фирма е спечелила конкурс на Община-Бургас за изработване на Териториално-устройствен план /ТУП/, Подробен устройствен план /ПУП/ и кадастър на местността Ченгене скеле в района на Рибарското селище. Фирмата е поела ангажимента срещу 15 хил. лева да изготви документите и да приключи процедурата по узаконяването на селището до края на март. Това съобщи председателят на Управителния съвет на Сдружение “Морски сговор” Стоян Боев.

Докато тече процедурата, е наложен мораториум върху действията на РДНСК за събаряне на незаконните постройки. “Лично министърът на регионалното развитие Асен Гагаузов се разпореди”, заяви Боев.

В края на миналата година над 600     рибари от Рибарското селище “Ченгене скеле” бяха готови за протест пред Областна управа точно на Никулден. Повод за недоволството беше     заповед на началника на РДНСК - Бургас Милен Ненков за спиране на електрозахранването в селището и за провеждане на търгове за събаряне на 24 къщи около каналите, в местността “Параклиса”, както и по пътя за Нефтена база.

Рибарското селище в местността “Ченгене скеле” възниква през 1974 година, когато по инициатива на органите на местна и държавна власт местостоянката на рибарските лодки (и самите рибари) бяха преместени от Бургас - Западен мол в парк “Росенец”. За целта бяха прокопани два канала и връзката им с морето.

От тогава е на дневен ред в общината проблемът с неясния     статут. За повече от 32 години в него са изградени над 300 временни постройки - дървени и метални бараки, а също и около 150 масивни постройки. Малка част от тях (около 35) са обявени от РДНСК за абсолютно незаконни.

В     селището живеят целогодишно около 170 човека. За собствениците на над 500 лодки риболовът е средство за изхранване и поминък, категоричен е Боев.

Според официалните данни обаче не повече от 100 са лодките, регистрирани да извършват стопански риболов. За останалите обитатели лодките са задължително изискване, за да се сдобият с имот в селището.

Общинските съветници решиха в края на миналата година да започне процедура по замяна на имоти от общинския горски фонд в размер на 287.793 декара в землището на село Банево     с имоти от държавния горски фонд,     които се намират в местността “Ченгене скеле” край Бургас.

Замяната е необходима, защото теренът, на който се намират рибарските постройки, не е общински, той е включен в държавния горски фонд, мотивираха се съветниците.

Обособяването на селището ще стане след приключване на замяната. Според             сдружение “Морски сговор” рибарите са разположени само на площ от 74 дка около каналите. От там също заявиха, че сградите         извън границите на същинското Рибарско селище (извън каналите) са незаконни. Те са изникнали като гъби на тези места, докато местните власти вземат решението за извършване на процедурата по узаконяване.

“Още през 1998 година ни накараха да подпишем декларации за незаконни строежи, за да бъдат узаконени по някакво ново Постановление”, обяснява дългогодишният рибар Яни     Стоянов.

До 6 месеца общината е трябвало да даде становище по тези декларации за узаконяване, но такова становище не последвало. Рибарите искали да     признаят         селището         за квартал на Бургас, но им отговорили, че няма такива условия и предпоставки.

“И тъй като през тези години не се направи нищо конкретно, но се даваха непрекъснато             обещания от разните институции, започнаха да идват и други     хора     да строят. Както в селището, така и до него. Наблизо израсна цял тузарски квартал. Вече не може да се разбере кои от обитателите са рибари и кои - не са”, коментира Стоянов.

Според него общината и новонастанените в Рибарското селище са се опитали да претопят Рибарското сдружение “Росенец”, като са го подменили с “Морски сговор” - организация от Пловдив с филиали по морето.

Общинската администрация трябва да представи конкретните граници на имотите, които ще обхване замяната. През седмицата представители на софийската фирма, спечелила конкурса, замерваха границите и описваха къщите в Ченгене скеле.

От Румяна Емануилиду


Прочетено: 2861 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
АЗ ПЕПИ Несебър Созопол - пристан Конкурс прическа Бургас 2009 Летен театър Професионални Кокили!!! пчела Странджа Ловец, авджия Цвете
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development