Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Бюджет 2007 - предизборен водевил по бургаски



Ключови думи:
01 Март 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Покривът на Летния театър, градинката пред Операта и пенсионерските клубове в центъра на синята драма

98 млн. лева ще харчи община Бургас през тази година. След пет часа дебати, съпроводени в отделни моменти с груби нападки и остри личностни квалификаци по разходната част на рамката,     общинският     бюджет бе приет в сряда с 30 гласа "за", трима "против" и пет "въздържал се".    

Най-голям процент тази година ще бъде заделен за образование - 33 млн. лв. Това е с 4 млн. лева повече спрямо предходната година и означава 33 % от общия бюджет.

7,3 млн. лева ще е общинската субсидия за здравеопазването, главно средствата са за медицинска апаратура,     3,2 лева са предвидени за пенсионери, инвалиди и социално слаби .

Общо 18 млн. лева или 18 % от бюджета на общината са осигурени     за благоустрояване,     4 млн. лв. ще си поделят културните институти и 2 млн. лв. допълнително за обезпечаване на културната програма.

Нещата с отчета на кмета по стария бюджет и обсъждането на точките по новия вървяха нормално до частта за превърналият се вече в пословут подвижен покрив на Летния театър. Той стана гвоздеят на     водевила, разиграл се чисто по бургаски     няколко месеца преди местния вот.

От 1,5 милиона лева, предвидени през миналата година за него, сега инвестицията е набъбнала на 3 милиона лева.

Според зам.-кмета по строителството Красимир Николов това щяло да бъде уникално съоръжение, което съществува само в още един град в Европа и по принцип струвало близо 5 млн.лв. Подкрепи го естрадната звезда съветникът Гого Найденов, който почти се просълзи от трибуната, докато молеше колегите си да го разберат.    

Мнозинството в крайна сметка отхвърли предложението на областния координатор на ГЕРБ Димитър Николов горещите три милиона за Летния театър да бъдат прехвърлени за строителството на нова сграда на средното спортно училище и за нова детска градина.

Зам.-кметът по финанси Васил Караманов междувременно предупреди, че договорът с фирмата - изпълнител на покрива е сключен на 5 октомври м.г. и ако се отхвърли сега предложението, ще започнат съдебни дела срещу общината.

Най-безпощаден в критиката беше лидерът на СДС Костадин Марков в частта     за "неоснователно завишената сума за издръжка на пенсионерските клубове". Това е предизобрен ход на кметската администрация, предупреди той. И     поиска субсидията от 70 000 лв. да се намали с 40 000 като останалите пари отидат за клубовете на инвалидите, глухите и слепите. Предложението бе отхвърлено от мнозинството заедно с предложението на СДС и коалиция сумата от 238 407 лева за обновяването на градинката пред Операта да се даде за детски градини и площадки.    

Ден преди най-важната сесия за годината, от БСП заявиха, че ще подкрепят бюджета, защото той изпълнявал     приоритетите, които червените заложили в предизборните си обещания и акцентите, които са поставили в областта на образованието,     здравеопазването и подобряване на инфраструктурата.

От Силвия Шатърова и Катя Касабова


Прочетено: 1980 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Небе трансвагон Пролет на село хотел приморец Красимир Балъков Vision Spirit of Burgas За Майсторите!!!!!!! 6 Извор на Марина река Бургас, ФЛОРА 2008 Конникът в парк
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development