Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пускат отново "Краснодар" на търг



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Търговци: 35 000 лева на месец за втория етаж са много

Повторен търг за втория етаж на "Краснодар" ще се проведе днес от 10 часа, след като миналия петък той се провали заради липсата на кандидати.    

Според решение на общинския съвет процедурата е с явно наддаване и трябваше да се проведе в сградата на общината. Началната наемна цена за магазина без ДДС е 35 хиляди лева. Решението за отдаване под наем на тази част от магазина беше взето от общинския съвет на 31 октомври миналата година.

В петък се яви само една фирма - варненската "Булимоти ЕООД". Според нейните представители сумата обаче е твърде висока, така те обясниха липсата на други желаещи. Ако и днес търгът се провали, ще се наложи общинските съветници да вземат ново решение и да намалят     наемната цена     на магазина. През това време обаче дружеството "Бургаски пазари" ЕООД     ще търпи загуби, защото докато решението за нов търг влезе в сила и се проведе друг конкурс, ще минат поне още два месеца. От известно време търговците там са предупредени, че трябва да освободят магазина, когато той бъде отдаден на     новия наемател.

Според управителя на "Бургаски     пазари" ЕООД Руско Хънков,     съветниците са дали необосновано висока наемна цена. "По принцип вторите етажи на такива магазина са по-малко посещавани и наемната цена за тях винаги е 70 % от тази за първия етаж", обясни     Хънков. За първия етаж на магазина дружеството получава     28 000 лева на месец, което означава, че за втория пределната наемна цена би следвало да е 25 000 лева, обясни още Хънков. По време на заседание на комисията по общинска собственост, когато са се решавали условията за     бъдещия търг,     съветник     предложил наемът да е 50 000 лева,     други 28 000, колкото за първия етаж, но в пленарна зала съветниците се спряха на 35 000 лева.

Близо 12 000 лева на месец     плащат дребните търговци, които ползват магазина на общинската фирма.

Общински съветници лансираха версията, че на търгове за общински обекти често се правят договорки между участниците и умишлено се явява     само една фирма, за да се подбива цената за обекта.

Фирмата, която спечели бъдещия търг,     ще може да експлоатира втория етаж на “Краснодар” 10 години. Наемателят се задължава да въведе търговския обект в експлоатация три месеца след като спечели. Участниците трябва да предложат на комисията идеен проект за предвижданата реконструкция. Депозитът, който трябва да се внесе по сметка на "Бургаски пазари" ЕООД, е 50 хиляди лева. На неспечелилите парите ще бъдат върнати.

Отдаването на първия етаж на големия магазин премина през дълга и мъчителна процедура. Бяха проведени няколко конкурса и търгове. Въпреки това до договорни отношения не се стигна. Общинският съвет промени дори правилата на конкурса в опитите си да намери стопанин на обекта. Дълго време обаче пространството стоеше безстопанствено, докато не се появи "Итеркомерс груп плюс" ЕООД. Фирмата е част от търговската веригата "Европа". В началото на май миналата година бе прерязана лентата на обновения хранителния хипермаркет.

Oт Силвия Шатърова


Прочетено: 1714 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Близо до жп гарата Пристанище Приморско Следобедно кафе Странджа през есента Spirit of Burgas Южен парк За Майсторите!!!!!!! Изтравниче ЦЪРКВА
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development