Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Пенсионерите с карти за две автобусни линии



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

С 40% скачат парите за ремонт на училища и детски градини, с 50% за лечебните заведения, ще имаме и първия ескалатор за инвалиди, според новия общински бюджет

Докато правителството     умува     как да потуши бунта на пенсионерите, които нямат нерви да чакат юли, за да     се повишат доходите им с мизерните 10%, общинската администрация на Бургас подготви най-социалния     проекто-бюджет през последните 10 години.

За настоящата 2007-а     средствата по него автоматически преливат към най-окаяната част от гражданите на общината. “Каквото е в нашата компетентност и възможности да облекчим живота на нашите бащи и майки - ще го направим", обяви д-р Атанас Бошев, зам.-кмет по здравеопазване и социални дейности. В проекта, който кметът Йоан Костадинов внася този петък за разглеждане в постоянните комисии на Общинския съвет, сред най-привилегированите са хората от третата възраст. Ако на     28 февруари, когато бюджетът се гласува на редовна сесия, съветниците не орежат драстично социалната част, за пенсионерите ще се направи следното:     ще продължи финансовата подкрепа на пенсионерските клубове, които от 18 вече са 25. Тази година двойно ще се завиши сумата за поддръжката им. Пенсионерите, които ползват намаление за градския транспорт,     ще получат карти за две линии", заяви д-р Бошев.    

Ще продължат и преференциите в градския транспорт и за всички останали в неравностойно положение - инвалиди, ученици, многодетни майки.    

Сумата за ремонти на детски и учебни заведения ще се завиши с близо 40% спрямо миналата година.

В системата на здравеопазването ще бъдат подкрепени всички наши лечебни заведения, защото е     факт, че начинът, по който се финансират от държавата е крайно неефективен. Ще им се помогне в две посоки - както да запълване на финансовия недостиг за дейност, така и с целеви субсидии за купуване на нова медицинска техника.

“Имаме предвид и многопрофилната болница, която ние чувстваме като своя,     за нея предвиждаме целева субсидия като завишение спрямо м.г.     с близо 45%. Такава сума от държавата едва ли ще й бъде предоставена, независимо че тя е межоритарния собственик. Общият обем за нова апаратура и техника спрямо м.г. ще бъде с 50% завишение", каза докторът..

Заложена е сериозна сума за продължаване на програмата     за адаптация на околната среда за инвалиди - за изграждането на рампи. М.г. са усвоени     220 хил.лв. за рампи към обществени сгради и светофари със звукова сигнализация за хора със зрителни проблеми. Тази година ще се акцентира върху купуването на технически средства - асансьори и ескалатори, които са доста скъпи, но не може повече да се отлага техният монтаж, ако иска общината ни да изглежда европейска.

Отделени са повече средства за подкрепата и на спорта -     както за лицензираните спортни клубове, така и за обновяване на базата - ремонт на плувния басейн в ж.к."Славейков" и строеж до него     на спортна площадка за деца с физически увреждания.

“Не очаквам от съветниците, които са част от опозицията в местния парламент атаки да орежем разходната част за социални дейности. Дори очаквам и ще бъда благодарен, ако има изказвания и настояване в посока разширение на сумите като помощи в социалната сфера", заключи д-р Бошев.

Предвидена е и промяна в Наредбата за местните данъци и такси, за да се облекчи плащането на таксата за битови отпадъци.

За подкрепата на семействата, пострадали при пожара в ж.к."Зорница",     кметът е внесъл докладна за отпускането на 1 500 лв., докато държавата ще им даде рамо едва с 200 лв.

Достатъчно пари ще има и за нуждите на архиерейското наместничество, те ще отидат за проектиране и доизграждане на няколко православни църкви в общината.

От Иван Трифонов


Прочетено: 1892 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Лятната естрада в Морската градина Цвете Отровни гъби Конкурс прическа Бургас 2009 Стара къща на ул. АНГЛИЯ Тухлена селска къща витраж5 HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Бургас, ФЛОРА 2009 Бургас В Несебър
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development