Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Всяка хаотична кандидатура за кмет е подкрепа на статуквото



Ключови думи:
15 Февруари 2007, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Една от най-пазените тайни е броят на общинските жилища - колко и къде са, казва общинският съветник д-р Антонио Душепеев

- Д-р Душепеев, Вие сте човекът, който може да напише историята на СДС-Бургас от последното десетилетие, познавате в тънкости нравите на     политическите играчи в града. Защо не желаете да отговаряте на въпроси, свързани с политиката?

- Защото това беше моето лично условие да се включа в гражданското сдружение Европейски демократичен път/ЕДП/. Възприемам идеите му и вече работя за него, защото не обслужваме партийни интереси, не сме длъжни да уреждаме с постове и бизнес лидерския апарат, да работим за имиджа на зам.- националния или направо на националния ръководител.

- Но ЕДП едва ли ще постигне нещо реално, ако не разполага с лостовете на властта?

- След като България стана пълноправен член на ЕС, се оказа, че европейският проект трябва бъде защитаван и отстояван оттук нататък, защото принципите му на упражняване на местно ниво не са стигнали до Бургас - говоря за         гражданския контрол, за електронната община, за прозрачността в работата на общинската администрация, общественото обсъждане на бюджета и т.н. Да не говорим за негативите, които отнасят за дейността си общинските съветници -     много пъти са били обвинявани за нещо, в което те дори не са участници.

- Но по закон властта е тяхна, кметът и екипът му са само изпълнители?

- Напр. ние не можем да участваме при вземането на решения кой да получи         възлагането на дейност по Закона за обществените поръчки/ЗОП/, не участваме и в разпределението на общинските жилища. Кметът и в частност администрацията му не допускат такива решения да минат през Общинския съвет и     имат пълния ресурс да потиснат всяка инициатива в такава посока.     Аз бях входирал докладна записка за включване на общински съветници в комисията, която разпределя обществените поръчки, така както е в Столична община. Но тя беше отхвърлена преди повече от година. И за голяма моя изненада част от бившите ми съпартийци от СДС също се оказаха противници на моето настояване.

- И без това непрекъснато виним съветниците, че са оядени от заменките на парцели, от подкупи за гласуване, от големите им заплати и какво ли не. Ако влязат и в комисията по ЗОП, съвсем ще ги намразим.

- Не е така, корупцията намалява там, където гледат повече очи.     Обвиненията срещу кмета за непрозрачното разпределяне на общинските жилища биха отпаднали, ако отговорността беше поделена със съветниците. Една от най-пазените тайни е колко и къде се намират общинските     жилища, с каква площ разполагат, какъв е наемът им. Аз съм правил опити да разбера и входирах     питане, но след дълго чакане, се принудих да оттегля питането, защото беше налице явна неохота за отговор.

- Имаме ли публичен регистър на общинските имоти или не? Много се спекулира с тази тема.

- Има, но той е полуобществен и почти нищо не ти става ясно. Данните са половинчати.

- Излиза, че престоят в местния парламент на един съветник, който иска да оправдае доверието на хората, е безсмислен.

- Аз съм се занимавал главно с конкретни проблеми. Напр. този с разливочната на детската кухня, която обещаха, че ще построят до пазар Краснодар след решение на Общинския съвет с входирана от мен докладна. Минаха близо три години, но още я няма. Имаше и друга моя приета докладна - за разкриване на общинска аптека в кв.Акациите. И аптеката я няма. Затова     мисля, че европейският проект за България още не е стигнал до     Бургас.

- Каква рецепта предлагате?

- Смяна на хората в местната власт. Да се открият такива, които са готови да отстояват принципи, да ги предложим на партиите в техните листи или в коалиции.

- Колко от съветниците в този Общински съвет заслужават да им гласуваме доверие за още 4 години?

- Моето мнение е без значение, защото избирателят ше го реши. Ние ще     търсим и предложим свободни хора, които не очакват препитание от местната власт или разширение на собствения си бизнес, на жена си и т.н. Такива, които са получили под някаква форма     срещу труда си признание от обществото и се вижда, че ще го върнат в негова полза.

- Станахте ли по-богат през последните години?

- Увеличението е в броя на кредитите на моето семейство. Живея в същото жилище, карам същата кола и работя като лекар на същото място в МБАЛ, имам и частна практика. Нямам имоти, не се занимавам паралелно с модното в момента строително предприемачество. Изхранвам се с труда си. Имам две дъщери на 13 и 9 години.

- Изборите за евродепутати едва ли ще развълнуват хората, те искат подобряване на жизнената среда тук и сега, да познават тези, от които зависи пряко бита им. Как ще ги изкарате да гласуват през есента?

- Трябва да има допитване за всичко, което се случва тук. Нужни са нови места за паркиране, защото вече е абсурдно да се движиш по улиците. Напр. за въвеждането на еднопосочните улици решението беше взето от трима души от кметството и един представител на КАТ. Никой не беше попитан, нарушенията сега са непрекъснати, стават катастрофи. Имаме нужда от нов ред, който може да се въведе от нов кмет. Но аз познавам хората от всички политически партии и всички без изключение смятат, че техният лидер трябва да стане кмет. Скептик съм, че обединение в дясно би могло да има. А кандидатурата за кмет трябва да е на целия град, не на партиите. Под някаква форма бургазлии да посочат профила на човека, който може да ги води.

- Вие бихте ли приели предложение да се кандидатирате за кмет?

- Досега не е обсъждан такъв вариант, на никакви нива. Нагледахме се на хора, които искат да кметуват, а събират по 500-600 гласа, изпълнявайки чужди нареждания или за удовлетворение на личната грандомания. Вижда се, че колкото по-тяснопартийна е една кандидатура, толкова по-малко доверие събира. В Бургас не е възможа промяна без широк обществен консенсус за нов кмет. Към днешна дата не виждам такава тенденция.

- Вашите партньори само в дясното ли са?

- Нашият анализ показва, че нов кмет не може да има без широка коалиция в дясно, всяко друго хаотично издигане означава подкрепа на статуквото.

- Но без Атака в тази коалиция, нали си давате сметка, че доникъде няма да стигнете?    

- С Атака още не сме разговаряли. Но в тази връзка ще ви посоча пример от изборите 2003-а. НДСВ твърдяха, че имат много силна кандидатура за кмет, подкрепена от ССД. Видя се резултата - трима общински съветници. Опасявам се, че с Атака ще стане същото. Защото се олицетворява от лидера си Волен Сидеров. Кои са тук хората от Атака, познавате ли ги, що за личности са?! Имат ли подготвени хора?! Съмнявам се. Но ние имаме допирни точки с Атака по линия на борбата с незаконното строителство. Имаме база за разговор.

От Катя Касабова


Прочетено: 2293 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Aerogara Byrgas Бургаският мост pepi Заслон в местност Силкосия аЗ В  АНГЛИЯ Един В солнечный день singing in the rain :))) pepi Красимир Балъков Международен Семинар на фризьорите София камини
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development