Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Кмет срещу съветници за 390 хиляди лева



Ключови думи:
10 Февруари 2007, Събота


Източник: вестник Фактор

Созопол дължи парите заради данъчни нарушения, Караманова и общинарите в спор за бюджета

Кулминацията на сканадал за 390 хил. лева межу кметицата на Созопол Веска Караманова и общинските съветници предстои да се състои в понеделник. За тогава е отложена сесията на местния парламент, на която трябва да бъдат гласувани тези пари, които общината дължи на Националната агенция по приходите /НАП/     като глоби заради данъчни нарушения. Конфликтът избухна затова, че         Карамонова е заложила средствата в разходната част от бюджета, а съветниците заявяват, че е неморално данъкоплатците да плащат нарушенията на администрацията.

Спорът трябваше да бъде решен на заседание вчера. В последния момент обаче сесията е била отложена, тъй като в постоянните комисия са постъпили куп предложения за промени в проектобюджета. Комисията по бюджет и финанси е одобрила предложението, направено от СДС за пренасочване на скандалните 390 хил. лева към подобрявне на инфраструктурата.

Общинският съветник и лидер на СДС в Созопол Стойо Недин пръв скочи срещу възможността с бюджетни средства да се плаща глоба. Според Недин това е прецедент в управлението на общините. Мотивът за острата му реакция е, че жителите на Созопол нямат никаква вина за гафовете на общинските чиновници.

Той твърди, че скандалният данъчен ревизионен акт е под № 1 от 10 февруари 2005 г. и че Караманова е заложила изплащането на глобата без да обясни за какво е наложена тя.

„Няма логика созополчани да носят солидарна отговорност с кмета за допуснатите от него нарушения. Какво са виновни жителите на общината с купищата нерешени проблеми, че Караманова не си върши задълженията и й съставят солени глоби заради това. Който е допуснал нарушението трябва да поеме персонална отговорност, а не да бърка в общинската хазна за сметка на хората. ", коментира Стойо Недин.

Общинските съветници от СДС ще предложат, заложената от Караманова сума от 390 000 лв. за акта, да бъде вложена в изграждане на канализационна система за отвеждане на дъждовните води, тъй като сега по време на проливни дъждове се получавали наводнения по улиците в Созопол.

От НАП Бургас потвърдиха, че очакват близо 400 хил. лева от крайморската община.

Веска Караманова кмет на Созопол:

Дължим тези пари за стари нарушения

- Г- жо Караманова, за какви нарушения общината дължи пари на НАП?

- Става дума за глоба или акт, наложен на община Созопол за периода 2001 - 2003 година. Сами се досещате, че нито тези общински съветници, нито аз сме били в управлението. Това на първо място, на второ - става дума за едно дело, което общината продължава да води и то е по Закона за корпоративното подоходно облагане, когато правилата не са били достатъчно ясни - дали общините трябва да плащат Данък печалба по този закон или не трябва да плащат. Това са     т. нар. бартерни сделки, които преди време са правели общините, с цел повече средства да остават при тях.

Изобщо не става въпрос за начет, който е правен по време на моето управление. Става дума за сделки до 2003 г. Впрочем председателят на общинския съвет беше зам. кмет през 2001 и 2002 година и ми се струва, че той може да даде по-подробна информация, защото под много документи, които аз чета, той е бил председател на комисите, които са ги издавали.

-Ако общинският съвет не разреши 390 хил. лева да бъдат платени от бюджета от къде ще се издължите на НАП?

- Те няма от къде другаде да бъдат платени, защото се глобява самата община, не се глобява кмета. Това е стара проверка и този факт се знае. Или не се познават добре законите. На мен също не ми се иска да даваме такива пари.     Ревизии са правени на общините Несебър, Приморско Бургас и Созопол за плащането на Данък печалба от страна на общините.

-А какво ще се случи, ако парите не бъдат гласувани от бюджета?

-Не мога да ви кажа - не знам. Наистина. Това опира до Закона за счетоводството, но наистина не знам какво следва. При всяко едно положение няма да ги плащам аз.

От Боряна Тенчева


Прочетено: 1586 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Неизмазана тухлена селска къща Републиканска след ремонта pepi водопадите край с .Стоилово.JPG Три девойки ученички Компасът на ул. Машините на Леонардо сградата на Общината Созопол Залив край Созопол Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development