Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Оправдаха поморийската банкерка



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Ирина ГЕНОВА
Източник: вестник Фактор

Ивалина Герасимова преживя 13-годишен процес

    Напълно оправдана от Бургаския апелативен съд бе бившата шефка на Централна кооперативна банка - Поморие Ивалина Герасимова. Присъдата й от 3 години затвор, която произнесоха през февруари т.г окръжните магистрати, бе отменена. До решението на съда се стигна след 13-годишен процес по делото, образувано срещу нея от прокуратурата.

Като директор на ЦКБ-Поморие Ивалина Герасимова е раздала около 31 млн.лв./неденоминирани/ необезпечени кредити, пише в обвинителния акт.

Според него, на 28 май 1993 г. кредит от Централна кооперативна банка - Поморие е изтеглил търговецът на автомобили Панайот Амелев     срещу залог върху 8 негови коли. Автомобилите обаче не били идентифицирани с номер на двигател и рама, както и не било отразено чия собственост са според регистрационните талони.

Амелев показал на Герасимова два мерцедеса в сервиз и един друг, паркиран на улицата. Въз основа на залог върху автомобилите директорката на банковия клон му отпуснала кредит от 3 милиона неденоминирани лева за срок от 12 месеца, което било в нарушение на разпоредбите на ЦКБ, според които такъв кредит трябва да се погаси за не повече от 3 месеца.



    На 15 септември 1993 г. Герасимова дала на Амелев и заем от 500 000 /неденоминирани/ лева, но този път от Анхиалска популярна     банка .     Залогът бил върху лек автомобил БМВ 735, но от приложеното копие на регистрационния талон ставало ясно, че колата е собственост на германски гражданин.



    В началото на месец декември същата година търговецът Емануил Кабадиев е поискал кредит от 17 000 000 тогавашни лева от ЦКБ-Поморие. Тъй като сумата значително надвишавала размера, който Герасимова имала правото да отпуска, тя му отказала.

За да се намали размера на заема Кабадиев уговорил четирима еднолични търговци да използва техните фирми, като изтеглят чрез тях части от необходимия му кредит.

Съставен бил договори за залога на дизелово гориво с всеки един от едноличните търговци и били сключени договори за кредит. Така те получили заеми по 4 340 000 тогавашни лева.

Банкерката не е взела необходимите обезпечителни мерки и е нарушила правилника на ЦКБ, като е предоставила кредити над 3 000 000 лева, пише прокурорът в обвинителния акт.

Още един кредит е бил отпуснат от ЦКБ на Кабадиев. Той е     4 750 000 неденоминирани лева, а учреденият залог за обезречението му е върху 620 тона дизелово гориво.

Трети кредит на същия търговец е бил даден от Геросимова малко по-късно. Заемът е 3 000 000 тогавашни лева, а залогът е върху 400 тона нафта.



През 1994 - 1995 г. Герасимова прекара в ареста и затвора



в Сливен общо година и половина.



    Ексбанкерката бе осъдена на 4 години лишаване от свобода от Бургаския окръжен съд още през 2001 г., но Върховният касационен съд отмени присъдата и върна делото за повторно разглеждане. Тогава, след още 4-годишен процес, присъдата бе намалена с една година.

Ръководството на Централна кооперативна банка - Поморие бе поето от Ивалина Герасимова, след като постът бе освободен от предишния шеф Румен Пеков. В последствие той пък основа "Популярна банка Пеков", която стопи спестяванията на вложителите си. Заради източването на банката Пеков бе осъден през декември м.г. на 10 години затвор.

Това, което защитата изрази в пледоарията си, Бургаският апелативен съд изцяло е споделил.Герасимова не може да бъде съдена за престъпление по служба, каза адвокат Росен Кожухаров, защитник на подсъдимата.


Прочетено: 3834 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Индивид в Червено море отбор Над Община Бургас Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Конкурс прическа Бургас 2009 Регулиращи Кокили за Шпакловка и Oкачени тавани хотел приморец Аз И Брат ми  с децата . Змийския остров - Созопол Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development