Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Англичани взеха „Знаме на мира" край Аркутино



Ключови думи:
14 Декември 2006, Четвъртък


Автор: Силвия Шатърова
Източник: вестник Фактор

„Главболгарстрой" продаде имота, купен някога за 104 600 лева, сега там ще се излеят 500 милиона евро

    Англичани станаха собственици на Аркутино. Земята до известния резерват беше собственост на фирма „Главболгарстрой". През юли т.г. сделката по продажбата на целия комплекс Аркутино е била финализирана. Става въпрос за 576 дка до резерват Ропотамо. Новият собственик е английското дружество R2R Arqutino ЕАД, което взема както земята, така и сградите от бившия комплекс „ Знаме на мира".



    Том Мейсън и Грег Камърън са представители на най-големия в света инвестиционен тръст Equity trust. Те управляват различни инвестиционни фондове, свързани с придобиването на собственост в страните от Източна Европа. Досега в България са купили терени край Кранево, Обзор и Аркутино и в сряда се срещнаха с областния управител на Бургас Любомир Пантелеев.



    Идеята на инвеститорите е на това място да се изгради супермодерен туристически комплекс, който да се вписва в уникалната природа на района. Предвидените инвестиции са за над 500 млн. евро. Вече са изготвени и архитектурните проекти на бъдещото строителство.



    „Разгледали сме     цялото Черноморие и не искаме да строим комплекси като тези на север от Бургас", обясни Том Мейсън. Ще направим нещо различно и уникално, като съчетаем исторически ценности и природни забележителности, допълни още той.

Пясъчните дюни, които скараха "Главболгарстрой" и община Приморско преди време, ще бъдат запазени, обещава Грег Камърън. Преди две години кметът на Приморско Димитър Димитров изпрати жалба до районния прокурор на Царево,     че дюните край Аркутино ще бъдат унищожени.



    През последните години Аркутино се превърна в ябълка на раздора за Южното Черноморие. За правото върху сградите и земята на детския творческо-екологичен комплекс "Ропотамо" спореха "Главболгарстрой" и фондация "Св.Св. Кирил и Методий".



    Всичко започна след поредицата от прехвърляния за стопанисване на комплекса от министерство в министерство и попадането му през 1995 г. в "Главболгарстрой" -     тогава държавна фирма, която придоби собственост върху 611 500 кв.м от земята в местността Аркутино. При приватизационната сделка през 1997 г. вече частното акционерно дружество наследи терена при базисна цена 104 060 лв. Така се завихри спорът за собствеността върху мотела, ресторанта и помощните постройки в детския комплекс - общо 13 на брой, използвани от фондацията за летен отдих на талантливи деца от страната и чужбина.



Прочетено: 2635 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Underwater евро 2008 Международен Семинар на фризьорите София Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 розичка Флора Бургас 2009 Инсталация Конкур глазами зрителя Флора Бургас 2009 камини всичко за отопланието Община Бургас МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ.
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development