Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Подготвя се екзекуция на българския туризъм



Ключови думи:
07 Декември 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Цялата територия на община Несебър е обявена за дива природа в подготвената екокарта на България по НАТУРА 2000

    Подготвената екокарта на България с предложените в нея зони за включване в европейската мрежа на защитена дива природа НАТУРА 2000 не е прецизна и ще доведе до екзекуция на българския туризъм, ако страната ни я предложи в този вид пред Европейския съюз. Цялата територия на община Несебър от Обзор до Равда е включена в тази карта като защитена екологична зона на дива природа, което е пълен абсурд, алармира председателят на Общински съвет-Несебър Димитър Янков в открито писмо до министъра на екологията Джавдет Чакъров и бургаските депутати от управляващата коалиция.



    Всички частни имоти в землището на с. Емона-Иракли трябва да бъдат изключени от задействаната процедура по обявявянето им в защитена територия и да не се допуска създаване на неоснователни забрани и пречки за развитие на частната инициатива, предлага председателят на несебърския парламент Димитър Янков в изпратеното становище с предложения под формата на писмо след проведена от него среща с инициативния комитет на собствниците на земи в Иракли, с инвеститори в туризма и собственици на земи от Несебър, Обзор, Свети Влас,     Равда, Баня,     Емона,     Кошарица, Тънково.



    "Ние, местните хора, сме заинтересувани повече от всички да бъде опазено     Българското Черноморие, защото туризмът е основен отрасъл на нашата община. Трябва обаче да се намери разумен баланс между туризъм и екология, а не от безхаберие и престараване пред ЕС сами да си направим харакири на националния туристически отрасъл, който движи цялата икономика на държавата и е визитната картичка на България пред Европа и света" - коментира Димитър Янков.



    Изпълнението на европейските директиви във връзка с НАТУРА 2000 е задължение на страната ни към Евросъюза, залегнало в основата на Договора за присъединяване и в глава „Екология". Според поетите от страната ни ангажименти към Европейския съюз, към датата на присъединяването списъкът с местата, включени в мрежата от защитени зони, трябва да бъде представен пред Европейската комисия, като България обаче сама трябва да предложи местата у нас, отговарящи на критериите за влизане в европейската мрежа за дива природа, подчерта Янков. Недопустимо е българската държава сама да обявява цялата си Черноморска зона за територия на дива природа по НАТУРА 2000 и по този начин да стопира развитието на туризма ни, когато той е в подем и привлича нови инвестиции и нови туристически пазари. По този начин само правим услуга на конкурентните ни близки туристически държави, смята шефът на несебърския парламент Димитър Янков.



    Същият негативен ефект върху туризма имат и подготвените нови ограничения в Закона за устройство на Българското Черноморско крайбрежие, става ясно от позицията на председателя на несебърския Общински съвет до президента на Република България, до председателя на Народното събрание, до председателя на Министерския съвет и до всички бургаски депутати. "За всички нас е ясно,че строителството трябва да се регламентира, да се ограничи неразумното презастрояване, но това трябва да стане със закон, който не води до ликвидирането на цял един отрасъл" - посочва Димитър Янков, който е едно от утвърдените имена в българския туризъм. Той е член на Управителния съвет на Националния съюз на туристическата индустрия и на Управителния съвет на Националния борд по туризъм.


Прочетено: 1889 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
МАШИНА ЗА ПЕРДАШЕНЕ НА МАЗИЛКИ ROKAMAT, ГЕРМАНИЯ-2700 ЛВ. палма Стара къща на ул. Флора Бургас 2009 моите цветя Пролет, кокичета Pepi 5 Машините на Леонардо Зима в Странджа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development