Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ало, НС, това не е Ванко1



Ключови думи:
30 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Катя КАСАБОВА
Източник: вестник Фактор



    Месец след като лъсна законодателния гаф с Ванко 1 и 13-е години затвор за рапъра-сутеньор отпаднаха, депутатите от всички цветове се юрнаха пак да ремонтират прясноремонтирания Наказателен кодекс. Защото се оказа, че са приели поправка без да мислят или по-скоро умишлено не са се замислили върху подпъхнатия проект. Така изневиделица     решиха, че сводниците ще се наказват с над 10 години затвор само ако са принуждавали надрусани с наркотици жени да проституират. Да им се чудиш откъде ги изкараха тия     насила дрогирани проститутки. Сега Ванко 1 се разхожда свободен, а миризмата на раздавани от от него рушвети още се носи из кулоарите на парламента.



    В случая с поправката на черноморския законопроект обаче едва ли ще се размине само с догадки за подкупи. Защото това не е просто Ванко1.     Ако някой вече е шарил пари в Османовата комисия, друг ще се нами в пленарната зала. В случая не става въпрос     просто за някаква малка корупция, а за стратегически интереси. И то не само наши, ами и чужди.        





Костадин Марков - общински съветник, лидер на СДС-Бургас, строителен инженер, проектант, има фирма за строителен надзор:



Депутатите са неграмотни




    Неграмотно е да подготвят занижаване на градоустройстените показатели в 500 метра от морето в урбанизираните територии. Защото тези територии, сред които най-вече се има предвид Варна и Бургас, имат свои устройствени планове,     регламентиращи какво да бъде застрояването в тези квартали. Недопустимо е със закон да се разбъркват тези показатели и да се създава хаос в строителството. Макар че градът ни още няма общ устройствен план за всеки един квартал съществуват подробни устройствени планове, които регламентират определени показатели в него и не смятам, че законът за черноморското крайбрежие трябва да решава проблемите на урбанизираните територии, т.е. на големи градове и селища, неговата основна идея е да регламентира и ограничи застрояването там, където все още не е съсипана бреговата ивица, в случая някои се опитват да се правят на по-големи католици от папата. Аз не търся обаче икономически аргументи в корупционен дух в тази поправка, а по-скоро политически. Някой е решил, че по този начин може да прави политика и да се хареса на хората, но това е нелогично.    



Депутатът Ангел Тюркеджиев, ден по-късно:



Има нагласа да поправим поправката




    - Господин Тюркеджиев,     защо така тихомълком беше приета тази поправка, Вие сте наш депутат, очаквахме най-малкото да ни предупредите какво се готви?



    - Днес по отделно групите на НДСВ, БСП и ДПС     коментираха този проблем, посветихме целия си предиобед на темата. По всяка вероятност ще се върне старият вариант, внесен от Министерския съвет - да бъдат изключени урбанизираните територии - това не са само Бургас и Варна, но и останалите малки градове Царево, Созопол и т.н., селата, курортите.



    - Вие сте стриктен в изпълнението на задълженията си като депутат, известно ми е, че нямате нито едно отсъствие от заседание на комисията по местно самоуправление, ръководена от Ремзи Осман. Кой инициира промяната в текста, кой я внесе?



    - Това предложение дойде цялостно от комисията. Текстът е много сериозен. Например един обикновен човек е притежавал парцел до морето, той има трима-четирима наследници, сега имат възможност да си го застроят. И според подробния устройствен план на града или селото може да вдигнат 3-4 етажа, но ограничението ще намали площта повече от половината...



    - Не казахте кой настояваше за тази поправка.



    - Казах, че е единодушно решение на комисията. Трудно ми е да говоря без да разполагам със стенограмите от заседанието.



    - Кога ще постъпи тази поправка за гласуване в пленарна зала?



    - Вероятно при тези обстоятелства няма да се стигне до там. Защото има нагласа отново проблемът да бъде внесен в самата комисия и да бъде подложен на ново обсъждане и гласуване вътре в нея самата. По всяка вероятност ще отпадне. Но ще остане другият голям проблем - чия да е собствеността на плажовете. По него има много напрежение.



    - Кажете дали са предлагани подкупи в комисията, за да се промъкне тази поправка, придобила скоростно наименованието "Осман".



    - Категорично не. Мен лично ме засипват непрекъснато с обиди, че съм лобирал плажовете да се предадат на общините, понеже съм получил подкупи от кметовете. Аз отстоявам тезата, защото 20 години съм работил в крайморска община     и зная най-добре кой може да е най-добрият стопанин на съответната ивица. Просто отстоявам предложението на Асоциацията на черноморските общини в България, то е и на областната управа в Бургас.



    - Питам конкретно - кога ще заседава парламентарната комисия по местно самоуправление, регионално развитие и благоустройство по проблема с поправката "Осман".



    - Утре/четвъртък/ се събираме, за да гледаме регистъра на професионалните организации в строителството и по време на това заседание ще се разбере кога ще преразгледаме тази поправка. Според мен ще стане до две седмици.    



    - Значи Вие я приемате като едно недоразумение, което може да се поправи?



    - Не е недоразумение. Защото в крайна сметка имаше много колеги, които искаха това ограничение за 500-е метра, това са все почтени хора, загрижени     за масовото презастрояване на морското крайбрежие. Те защитаваха най-вече интересите на бургазлии и варненци, които имат приморски паркове и там населението иска повече въздух, пространство. Постройки от 7-8 етажа, една до друга, наистина биха създавали екологичен и здравословен дискомфорт.             Идеята беше да се намали интензитетът, гъстотата, височината на застрояването в тези 500-метрови зони край морето.        


Прочетено: 1834 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Рибарското селище край Бургас Pepi Инкубатори за люпене на яйца Над Община Бургас Черноморец-Поморие Бургас, ФЛОРА 2009 етюд 01 трансвагон Южен парк вместо сняг на Коледа Йоан Костадинов
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development