Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Близнаков - говорител с ограничени правомощия



Ключови думи:
30 Ноември 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Управляващите да отговорят какво ще правим в Афганистан, а не да се крият зад министъра на отбраната

    Колко военнослужещи ще изпратим в Афганистан догодина в рамките на мироопазващата мисия на НАТО? Какъв мандат ще им бъде даден - за конкретна задача, за определен район или за широк кръг ангажименти, които ще бъдат определяни от командването на операциите на НАТО в азиатската страна? Сами ли ще ги въоръжим, или ще разчитаме на НАТО? Какво ни е нужно, за да бъдем пълноправен и отговорен член на организацията, за членството в която работихме десет години?



    Тези и още важни въпроси, засягащи българското участие в Североатлантическия пакт на фона на трансформиращите му се функции, трябва да бъдат дадени пред българското общество. Не от друг, а от управляващата коалиция. Засега обаче тя предпочита да се скрива зад гърба на министъра на отбраната Веселин Близнаков, когото е "назначила" за говорител с ограничени правомощия.



    Така например, Близнаков заяви преди броени дни, че догодина в Афганистан трябва да изпратим поне една българска рота военнослужещи. Ще рече около 150-200 души. Това трябвало да стане най-късно напролет. Това, разбира се, щяло да стане след политическо решение на управляващите и с разрешението на парламента. Засега обаче не се чува какво е политическото решение на управляващите, защото вероятно те не са го взели. Няма изразена позиция и на президента Георги Първанов, който в качеството си на върховен главнокомандващ по Конституция има думата по такъв важен външно- и вътрешнополитически въпрос.



Параметрите на тема "Афганистан"



обаче са зададени отвън, от ръководството на НАТО в Брюксел. И те са: по голямо участие на страните-членки на пакта с военни части и финансови средства в мироопазващата операция на организацията в Афганистан. По-голяма оперативност и свобода на националните контингенти да поемат и изпълняват оперативни задачи, възложени от командването на алианса.



    Как ще отговорим, е въпрос на политика и на националните интереси. Каква е тази политика, трябва да стане ясно, ако не до дни, то поне до седмици. И ако досега от правителството не е имало никаква отчетлива позиция по външнополитическите ангажименти на страната освен членството й в ЕС, то сега такава трябва да бъде дадена.

Ще бъде интересно да чуем как и с какви думи и аргументи премиерът Сергей Станишев я формулира.





Прочетено: 1517 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Истанбул рибари Лятото Египет Машина за боядисване 2,1 л/мин, бутална помпа HSP3890-2490 ЛВ. АНАЛОГ НА GRACO ST-MAX 395 ЛЯТО В ЧЕРНОМОРЕЦ Цветя Ловец, авджия Менструална чашка MeLuna Международен Семинар на фризьорите София Барселона Пристанище Приморско
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development