Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

След Боровец: Изненадите в коалицията тепърва предстоят



Ключови думи:
23 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Бела Добрева
Източник: вестник Фактор

Лидерът на БСП бистри отношенията си с партньорите на уединената разходка със Симеон и в дълъг разговор със Сокола

Дори и след дългата разходка насаме из Боровец, различията между Сергей Станишев и Симеон Сакскобургготски не бяха изчистени докрай. Премиерът даде да се разбере, че изненадите в управляващата коалиция не са невъзможни



    „Победители" и „победени" пируваха и дискутираха заедно през почивните дни на семинар в Боровец. Той по-скоро бе предназначен за „изпускането на парата" в тройната коалиция, отколкото за реална работа. Напрежението бе свалено още първата вечер с бурни пляски и танци на народните избраници. Този път обаче, за разлика от първия семинар на НДСВ, след вземането на властта през 2001 г., купонът бе закрит за журналисти. Но тъй като и депутатите са хора, дребни клюки за най-палавите участници във веселбата изтекоха към журналистите. „Този път Милен Велчев не носи Паси на раменете си", шегуваха се участници и в двата купона. Коя депутатка или министърка каква рокля или костюм е носила за кратко време бе тема на „обмяна на мнения". Някои от господата пък сериозно се развеселили и „пуснали на свобода ръцете си" по време на танците.



    Още в началото стана ясно, че от срещата заради командировки



отсъстват „дразнещи фактори"



    Председателят на комисията за царските имоти Пламен Ранчев (БСП) бе на посещение в Малта и макар лидерът на НДСВ Симеон Сакскобургготски да благодари на всички депутати, участвали в комисията, леви представители се шегуваха, че царят получавал киселини в присъствието на Ранчев и затова отсъствието му дошло дюшеш за величеството.

Другият голям дразнител на свои и чужди - червената Татяна Дончева, бе на посещение в Канада. И тъй като тя обичайно подкрепя всяка опозиция срещу вътрешния министър и свой съпартиец от БСП Румен Петков в дискусиите в правната и вътрешната комисии, отсъствието й вдигна с няколко градуса настроенито на МВР-министъра. В резултат на промененото „съотношение на силите" стана ясно, че дебатите по проблемните за Петков теми - промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и в Закона за досиетата, са били решени в негова полза.



    След семинара бе обявено, че МВР печели и двете битки. Миистърът ще има право да спаси своите подчинени от задължението да бъдат подсъдни на военни съдилища. А служителите под прикритие ще запазват самоличността си     при разпит в съдебната зала. Само със своя заповед Петков ще може да направи 10 хил. полицаи дознатели, за да разследват дела с „неизвестен извършител".



    По отношение на т. нар. закон за досиетата, МВР вероятно няма да се раздели с архивите си, които се предвиждаше да бъдат предадени на спецализирана комисия. Службите пък най-вероятно засега няма да разкриват принадлежност на шефовете си към бившата ДС, както и служителите, работили по линия на терора.



    Дни след семинара от НДСВ коментираха, че победата на Петков не е сигурна и крайното решение ще бъде на пленарната зала. От БСП обаче са убедени, че жълтите едва ли ще се противопоставят на решенията на лидерите и ще преглътнат и това поражение, независимо от недоволствата си.



    Нещо не е наред в коалицията, коментираха участници от всички цветове. Несъмнено



ще има нови извивания на ръце,



прогнозират коалиционните партньори. Това пролича от уединената разходка из курорта на лидерите на НДСВ Симеон Сакскобургготски и на БСП Сергей Станишев. И от дългия разговор на Станишев с Ахмед Доган. Независимо че тримата седяха заедно и на вечерята в петък, и на дискусиите в събота, предпочетоха да се разделят както на съботния обед, така и по време на дискусионните панели.



    След края на двудневните дискусии между партньорите от управляващата коалиция остана усещането, че част от резултатите от срещата ще станат ясни в близките седмици и месеци. Като например какъв ще е резултатът от „ритането по кокалчетата" между партньорите в различни области. Както и дали при запълването на опразненото от бъдещия еврокомисар Меглена Кунева министерско кресло с постовете си или с част от ресорите си няма да се разделят и други министри



НДСВ: Трябва да свикнем, че БСП ще ни цака



    Хората на Симеон са недоволни и се чувстват ощетени, след като стана ясно, че няма да се „облажат" от коледното развързване на кесията на финансовия министър Пламен Орешарски. От Министерството на финансите одобриха искането на червените за сериозна коледна пенсия, както и за различни екстрени разходи на други ведомства от излишъка. Но орязаха исканията на НДСВ. Дни след заседанието на Съвета на коалицията бе оповестено, че допълнителното увеличение на акциза на горивата е по искане на жълтия министър Веселин Близнаков за повече пари за отбрана, Станишев обясни пред министрите и депутатите, че няма да има никакви промени в бюджета извън приетото на първо четене.

„Трябва да свикнем, че ще ни цакат", бе случайно дочутата реплика, с която заместниците на Симеон - Даниел Вълчев и Пламен Панайотов успокояваха Близнаков. Тримата прекараха почти половината време уединени и в дискусии.




Доган: ДПС е правило и разваляло коалиции



    Политици и наблюдатели знаят, че лидерът на ДПС си отваря устата на такива масови мероприятия само когато не е доволен от нещо. И на този семинар Сокола не изневери на традицията си. Още в началото на срещата Ахмед Доган предупреди официално партньорите си, че ДПС е правило и разваляло коалиции. Ако е вярно твърдението, че една от основните цели на сбирката е била вътрешно коалиционното разпределение на парите от ЕС, то тези негови думи могат да означават само едно: предупреждение, че ако партньорите не дадат очакваните от движението милиони, коалиция няма да има.

Сокола бе в очевидно добро настроение. Вероятно затова накрая си позволи шегата, че е стигнал до извода: „Обгрижвай коалиционния си партньор, за да го обикнеш". „Жадни сме един за друг", подчерта още ДПС-лидерът.




Станишев: Промени в кабинета след 1 януари не са изключени



    Премиерът Сергей Станишев също размаха пръст на партньорите си. На съвместна пресконференция той заяви, че всички дискусии за кадрови и структурни промени в кабинета очевидно се правят без него, защото той научава за това от медиите. Лидерът на БСП обаче уточни, че промени след първи януари не са изключени. Това, което стана ясно от думите му беше, че последното решение за рокадите ще е неговото.

Станишев обяви, че подобни срещи ще се правят на половин година, а поне на няколко месеца министрите ще заседават с трите парламентарни групи по актуални теми.

Съвсем като премиер и лидер той върна участниците в 6-те закрити дискусионни панела „в първи клас", като ги накара да докладват свършеното пред него, Симеон, Доган и медиите. Депутатите и министрите очакваха, че Станишев ще прави обобщенията, а те могат да седят и слушат, обясниха със задоволство приближени до лидера.




Прочетено: 1982 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Камини CLAM Воробей от страха полез на стенку Истанбул pepi ПАРЦЕЛ В ПАЗАРДЖИК Стара църква в Созопол Цвят на череша с пчели Водорасли Аквасорс Театър за драма. опера и балет, Бургас ahtopol АХИЛОЙ Бургаски залез.JPG
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development