Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Унищожават нос Хумата с ваканционно селище



Ключови думи:
23 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

Община Созопол и “Главболгарстрой” в съвместно дружество, Караманова и Рейзи този път на едно мнение

Така ще изглежда бъдещия обект на "Главболгарстрой" и Община Созопол на нос Хумата



    "Главболгарстрой" АД и община Созопол ще започнат до месец строителството на ново ваканционно селище на нос Хумата. За тази цел е създадено смесено дружество "Консорциум ГБС - Созопол" АД - гр. София.



    Обектът ще израстне на самия морски бряг върху площ от 38 дка. “Водихме спорове за собствеността с фирмата, но в крайна сметка се споразумяхме, защото времето върви. Направихме АД, в което общината влиза със земя и получава процент от застроеното", каза председателят на Общинския съвет в Созопол Панайот Рейзи.



    Селището ще разполага с жилищна част, в която ще има 242 жилища за 576 души и с хотел за 204 души. Ще има още подземни пракниги с 200-300 паркоместа. В проекта е отбелязано, че селището се намира на 800 метра от Природната забележителност "Алепу" и на 1000 метра от резерват "Ропотамо", както и на 300 метра от една друга забележителност - остров Св. Тома известен повече като Змийския остров заради ценните обитатели на фауната. Разгънатата застроена площ ще бъде 24 953 кв.м.



    Оказа се, че Общинският съвет е гласувал решението още през юли миналата година, а на 24 февруари тази година главният архитект на общината Диана Карабаджакова е издала виза за изготвяне на проект. "Проектът е готов, приключват процедурите по промяната на статута на земята и до края на годината ще започнат да строят", уточни Рейзи.



    Той каза още, че общината ще даде строителното разрешение върху общинския терен, след като бъдат разпределени апартаментите. За целта местният парламент заседава на извънредна сесия днес, в петък.



    В четвъртък, след редакционното приключване на броя, трябва да е минало общественото обсъждане на ОВОС в кино-видео клуба към читалище "Отец Паисий" в Созопол. Докладът е за "Частично изменение на Териториално-устройствения план на Община Созопол в обхвата на поземлени имоти № 000831 и № 000768, в местността "Алепу" и поземлен имот № 000978, местност "Аркутино" , землище град Созопол, община Созопол, област Бургас с възложител - "Консорциум ГБС - Созопол" АД - гр. София. Докладът по ОВОС е разработен от екип на “Лемна Екоинвест България" АД.



    След общественото обсъждане ще бъде сформиран Експертен съвет, който да разгледа евентуално постъпилите възражения и въпроси.



    “Въпреки, че знаят, че обектът попада в мрежата защитени зони "Натура 2000", ОВОС е предаден в РИОСВ за приемане на решение. За това, че обектът попада в защитената зона, е известен и директорът на РИОСВ Симеон Симеонов, и началникът на отдел "Биологично разнообразие" при РИОСВ Радостин Грудов, както и всички сътрудници на Инспекцията. От “Главболгарстрой” и общината бързат да започнат обекта, защото знаят, че влезем ли в ЕС и приеме ли се проектът "Натура 2000", една барака не могат да построят там”, коментираха еколози.



    От картата на зоната на проект "Натура 2000" за района на Ропотамо, където попада и нос Хумата (на картата носът е там, откъдето от морето започва кафявата линия навътре към сушата - това е всъщност шосето - б.а.), се вижда, че обектът ще бъде в непосредствена близост с редки природни феномени и върху зона с редки защитени видове.



    "Сега еколозите ще скочат, но обектът не е в защитена територия. Такава в района е само блатото "Алепу", където гнездят прелетните птици, но то не е в съседство", коментира кметицата на Созопол Веска Караманова.



    Тя уточни, че общината ще получи 23 % собственост върху цялата застроена площ, което е една добра сделка.



    На същото мнение е и председателят на Общинския съвет, който смята, че общината ще получи срещу апорта на земята 40-50 апартамента. Част от тях може да продаде, друга - да използва по друг начин, но това при всички случаи е едно добро капиталовложение.

На въпроса защо не се съобразят със Закона за Черноморското крайбрежие и Натура 2000, Панайот Рейзи каза: "Този закон изобщо не трябва да влиза. Да го бяха вкарали през 1998 г. Сега какво е това - ще национализираме земята ли?".



    "Главболгарстрой" има още земи в съседство на територията на Община Созопол, които бяха прехвърлени от правителството на Жан Виденов за 12 ст. на декар. За тях също има изготвени проекти. Фирмата влезе в сериозни конфликти с другата черноморска община Приморско, където попадат част от терените, включително Центърът "Знаме на мира" и недостроенияг бивш Екологичен колеж /за последния се твърди, че вече е продаден за спортно-атракционен комплекс/. Кметът на Приморско Димитър Димитров алармира, че фирмата иска да заравни терена и да разруши единствените запазени в България дюни и заведе дело в съда.



    Шефът на управителния съвет на "Главболгарстрой" Симеон Пешов каза, че фирмата има концесия и за плажа пред дюните, с което на практика е придобила целия регион и че има дървени пътеки, по които се движат туристите, за да не мачкат дюните. Той обаче не можа да обясни защо в поръчания от фирмата му кадастрален план цялото място е обявено за мера.

"Туристическият продукт е природата. Ако тя бъде унищожена, това ще рефлектира отрицателно върху туризма. Време е Общинските съвети и общинските администрации да урегулират строителството в тези зони с известни ограничения", коментира Ирина Матеева от Българско дружество за защита на птиците по повод изграждане на ваканционни селища в близост на защитени територии.





КОМПЛЕКС РОПОТАМО

Код BG041

Област Бургас

Площ     3390 ха



Описание



Комплексът Ропотамо се намира на 50 км южно от Бургас и обхваща лиманната част и заливната тераса на река Ропотамо с естествени заливни гори, плажната ивица и дълбоко разчленено крайбрежие с вдадени в морето скални носове и тесни и дълбоки заливи, о-в Свети Тома, блатата Алепу, Аркутино и Стамополу. На юг и югоизток комплексът обхваща планински ридове със скали и широколистни гори.. Комплексът Ропотамо включва значително разнообразие от биотопи. Съществен елемент представляват крайбрежните блата с блатна и мочурна хигрофитна растителност с преобладаване на тръстика /Phragmites australis/, теснолистен папур /Typha angustifolia/, широколистен папур /Typha latifolia/, крайбрежен камъш /Shoenoplectus litoralis/ и др., както и такива с хидрофитна растителност: водна лилия /Nymphaea alba/, жабешка водянка /Hydrocharis morsus ranae/, издута водна леща /Lemna gibba/ и др. Характерни за комплекса са речният лиман на р. Ропотамо с хигрофитна и хидрофитна растителност, включваща посочените по-горе видове, лонгозни гори от полски ясен /Fraxinus oxycarpa/, полски бряст /Ulmus minor/, глог /Crataegus monogyna/ със значително участие на лиани, широколистни гори по ридовете, главно благун /Quercus frainetto/ със средиземноморски елементи или смесен с космат дъб /Quercus pubescens/ и виргилиев дъб /Quercus virgiliana/ и др. Крайбрежната ивица е заета от дюни с псамофитна тревна растителност, главно песъчар /Ammophilla arenaria/, пясъчната лилия /Pancratium maritimum/ и др., вторични храстови и тревни съобщества с преобладаване на драка /Paliurus spina-christi/, полски пелин /Artemisia campestris/, влагалищна власатка /Festuca vaginata/ и др. На места морският бряг е скалист с ниши, подводни пещери и морски заливи.






Значение за птиците като част от Националната екологична мрежа

На територията на комплекса Ропотамо са установени 257 вида птици, от които 71 са включени в Червената книга на България. От срещащите се птици 144 са видове от европейско природозащитно значение SPEC, като в категория SPEC1 са включени 7 вида, в категория SPEC2 - 22 вида, в SPEC3 - 59 вида и в категория SPEC4 - 56 вида. Комплекс Ропотамо е едно от най-важните места в страната като гнездовище на полубеловрата мухоловка /Ficedula semitorquata/. През размножителния период, по време на миграция или зимуване са установени 8 световно застрашени вида - малкият корморан /Phalacrocorax pygmeus/, къдроглавият пеликан /Pelecanus crispus/, мраморната патица /Marmaronetta angustirostris/, белооката потапница /Aythya nyroca/, големият креслив орел /Aquila clanga/, царският орел /Aquila heliaca/, белошипата ветрушка /Falco naumanni/ и ливадният дърдавец /Crex crex/. Значителна е ролята на комплекса като междинна станция при миграция на птиците и като типично "място с тесен фронт на миграция", главно за белия щъркел /Ciconia ciconia/, обикновения мишелов /Buteo buteo/ и някои други видове грабливи птици.




Прочетено: 5931 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
МАШИНА ЗА ШЛАЙФАНЕ НА СТЕНИ И ТАВАНИ 1099 ЛВ.ТИП ЖИРАФ+ ПРАХОСМУКАЧКА Бургас, ФЛОРА 2008 pepi HAMMER DESIGN – ИЗДЕЛИЯ ОТ КОВАНО ЖЕЛЯЗО Ето го Немо Театър за драма. опера и балет, Бургас Флора Бургас 2009 В атака мебели,кухни,вградени гардероби,спални,легла,секции,антрета,детски стаи,мебели за хола,офис мебел по поръчка старина на тела
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development