Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Офшорка поела дивеча на Странджа



Ключови думи:
23 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Нихат Кабил отговаря в петък в НС дали знае за тайната приватизация на 31 хил. хектара гори с ценни животни и растения - собственост на държавна развъдна станция

Пенко Атанасов и Стойко Танков: Няма да допуснем да бъде ограбено най-ценното богатство на Странджа



    Пловдивска фирма опитва да приватизира държавната дивечовъдна станция в Граматиково, Малкотърновска община чрез договор за 10-годишна съвместна дейност, изразяваща се в     предоставяне на ловни услуги.



    Става въпрос за 31 хиляди хектара в най-красивата част на Странджа, населена с благородни елени, сръндаци, диви прасета, сърни, горски бекаси - развъждани и обгрижвани 70 години от държавните служители.



    "Готвим се да честваме юбилей тази седмица, а ни сюрпризираха с вестта, че всичко постигнато през тия десетилетия ще бъде предадено в чужди ръце", казват служителите от станцията, които узнаха какво предстои.



    Апетите на частниците са да вземат ловните полета и трите почивни дома - в местностите Качул и Петрова поляна и село Кондолово. В Качул се намира дендрариумът, където са събрани в едно място най-редките растителни видове на Странджа.



    "Достъп до това безценно държавно богатство     ще имат само платежоспособни хора, а истинската цел е за следващите десет години дивечът да бъде поголовно изтребен. Реагирахме веднага на сигнала какво предстои, алармираха ни кметовете на близките села, отправихме питане към министър Нихат Кабил, който в петък трябва да отговори от парламентарната трибуна запознат ли е със случая", обявиха пред журналисти депутатите Пенко Атанасов и Стойко Танков от БСП.



    По думите на свидетели, предадени от Атанасов и Танков, представителите на пловдивската фирма "Мулти кар" се появили в станцията и връчили на ръководството договор в два екземпляра, не срещнали никаква съпротива от страна на шефа й Стойко Стоянов. Заявили на изпроводяк, че имат солиден гръб в Националното управление на горите, както и в самото агроминистерство.



    В началото на октомври т.г.     в Регионалното управление на горите в Бургас изненадващо бяха извършени няколко рокади, които приключиха с изхвърлянето на дългогодишния директор на дивечовъдната станция в Граматиково Петко Нанчев. До тогава шеф на РУГ-Бургас беше Стойко Стоянов, настоящият приемник. Той заповядал на подчинения сам да изготви и да разпише заповедта си за уволнение. Заради натиска Нанчев получил хипертонична криза и бил настанен в болница. В крайна сметка човекът, който 30 години работил в системата на горската защита и 9 години е управлявал самата станция, е бил изхвърлен.



    "Стоянов изпълни желанието на най-големия ни началник - Илия Симеонов, който оглавява Националното управление/НУГ/", заяви Нанчев, но не посмя да коментира причините.

Веднага след това в Граматиково големият столичен шеф Симеонов праща като началник самия директор на Регионалното управление Стойко Стоянов. В неговото кресло сяда възстановеният наскоро от съда Мишо Жеков.



    Според информационната система "Дакси" пловдивската "Мулти кар" ЕООД, управлявана от Екатерина Шишкова е собственост на офшорната компания "Бени трейдинг", регистрирана в Кипър. Шишкова никога не е стъпвала в Граматиково. Договорът бил представен на Стойко Стоянов от консултант на "Мулти кар"ЕООД с име Румен Анастасов.



    "Не решавам сам, вярно е, че подписах договора, но след това го изпратих чрез РУГ за съгласуване с г-н Илия Симеонов - директорът на Националното ни управление", каза Стоянов, но не изясни защо първо е разписвал, а после е придвижвал документите нагоре за съгласуване.



    Според този договор "Мулти кар" ще може да изкупи предварително плануваните животни за отстрел и тя ще ги предлага на клиентите на дивечовъдната станция. Един елен напр.струва от 2 хил. до 200 хил.евро в зависимост от стойността на трофея, глиганът - 1 500 евро и т.н. Нейните служители ще предоставят и всички останали услуги в ловните домове и по време на самия излет. За един ден пакетът "храна, спане и водачи на ловците" излиза средно 250 лв.



    "Искаме да сложим ред, да пресечем нерегламентирания лов, а сега се опитвате да ни пречите умишлено, да ни спъвате, за да продължават нещата по старому", заяви консултантът на "Мулти кар" Румен Анастасов.



Шефът на РУГ-Бургас инж.Мишо Жеков: Законът не позволява 10-годишен договор



    - Инж.Жеков, депутатите Стойко Танков и Пенко Атанасов са сред малкото народни избраници, които не бихме могли да заподозрем в корупция или обслужване на нечисти интереси. Наистина ли става въпрос за приватизация на това безценно държавно богатство?        

- За приватизация не може да се говори, защото законът за горите и законът за опазване на дивеча не позволяват това, с бъдещите промени в тези закони, ще има такава възможност.

- Никой не твърди, че е законна приватизацията. По чие усмотрение бяха отдадени под наем ловните полета в дивечовъдната станция за 10 години на офшорна фирма?

- Директорът на дивечовъдната станция Стойко Стоянов е подписал договор, защото това е в неговите правомощия. Тези договори не са под наблюдение на Регионалното управление на горите. Той преценя дали да положи подпис или не. Доколкото ми е известно тази фирма е била коректна досега - плащала е нормално отстрела и колегите не са имали проблеми. А такива договори се подписват ежегодно с дивечовъдните станции.

- Но казвате до колкото ми е известно. Защо? Става въпрос за поверени на Вас 31 хил.хектара гори, ценна растителност, дивеч. Вие не можете да стоите безучастен, Вие сте големият шеф.

- Четири години бях извън системата. Бях възстановен на длъжността от съда едва преди няколко месеца. Затова не познавам тази фирма, не зная кой е собственика й, кои са представителите й, никога не съм се срещал с тях. Но се доверявам на колегите си, вярвам на думите им.

-Значи Вие не отговаряте за този договор?

- Не, аз мога само да дам методически указания, но колегите сами решават дали да сключат или да не сключат договор.

- Смущава ли Ви този 10-годишен срок?

- Да, така е, но тези договори не са под мое наблюдение.



Прочетено: 2285 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас-моста Аз и моя първи  братовчед Росен 3 жълто и сиво 2 Казанчето, Странджа Бул Христо Ботев в Бургас Pepi Флора Бургас 2009 Весела ll Странджанска гора
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development