Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Янките - инвеститор номер едно у нас



Ключови думи:
09 Ноември 2006, Четвъртък


Източник: вестник Фактор

Посланикът на САЩ у нас благодари специално на кмета Костадинов

    Рекордно ниво на американски инвестиции у нас се очакват през тази година, съобщи посланикът на Съединените щати у нас Джон Байърли по време на среща с кмета на Бургас Йоан Костадинов.



    “Добре дошли в общината, която има претенции да бъде вратата на Европа. Преди десет години казах, че Бургас ще бъде стратегическият град на България и вече виждаме, че НАТО и ЕС имат отношение към града. Сигурен съм, че следващите поколения ще се радват на един съвременен европейски град, приветства кметът Костадинов американския дипломат. След това той представи икономическите, индустриални, културни и туристически характеристики на града и общината.



    Усетих топлината на слънцето тук, с което Бургас се слави. Нивото на американските инвестиции се увеличава, което означава, че за Бургас ще има още много работа, заяви в отговор гостът. Той допълни, че очаква стоки, свързани с американско-българските бази да преминават през бургаското пристанище.



    Джон     Байърли подчерта, че за него като посланик е много важно да пътува и да вижда какви са възможностите за бъдещите американски инвеститори. Той благодари на кмета, че е намерил време да сподели своята визия за тези възможности. В Бургас виждам навсякъде предимства - и от гледна     точка на икономически потенциал, и от характера на кмета и другите бургазлии, с които се срещнах, каза още дипломатът.



    Той допълни, че американският бизнес вижда в България един силен партньор не само от гледна точка на сигурността и отбраната, но и от страна на икономическите връзки.

Но посланикът заяви, че очаква взаимно сътрудничество и в областта на икономиката, което е по-важно за двете страни. Той смята, че американските     инвеститори ще     имат интереси в информационните технологии и енергийната сфера.



    Според посланик Байърли възможностите за американски инвестиции в България нямат граница, всичко зависи от бизнесклимата, който ще намерят. Американските бизнесмени са насърчени от борбата с корупцията и престъпността у нас. “Говорихме за това и с     кмета и аз съм му много признателен за неговата визия по въпроса, допълни дипломатът. Тук съм за първи път, но вече съм убеден, че това няма да бъде моето последно посещение, заяви в заключение посланик Байърли.



    По-късно той се срещна с кмета на Созопол Веска Караманова и обсъди възможностите за побратимяване на града с американски морски курорт. Дипломатът бе на първа визита в крайбрежния град, който по негово желание бе включен в обиколката му в Бургаски регион.

След като Караманова запозна госта с историята и съвременното развитие на Созопол като туристически център, двамата обсъдиха въпроса за едно бъдещо сътрудничество с град от Съединените американски щати. Ще проуча възможностите за побратимяване чрез Агенцията за международно развитие, обеща Джон Байърли. Още по време на срещата той сподели, че подходящ, според него, би бил град Кейп Кот в щата Масачузетс. Той се намира на брега на Атлантическия океан и като курортно селище е     постигнал големи упехи в борбата с бурното строителство.



    Байърли прояви голям интерес към процесите на децентрализацията на местните власти, като подчерта, че в това вижда една голяма сила за демокрацията.



Прочетено: 1817 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Флора Бургас 2009 Конкур глазами зрителя Бургаският кей Флора Бургас 2009 Фонтанът на на границата с брега Аз в Лондон Лутън Водна топка Мото клуб Воробей от страха полез на стенку Пролет на село
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development