Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

50 хил.лв. за нарушител на общинска наредба, при втори гаф отнемат лиценза



Ключови думи:
02 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Иван Трифонов
Източник: вестник Фактор



Може да гласуваме за кметовете в 5-е района и да пренареждаме кандидатите за общински съветници в партийните листи, смята спецът по общински дела Тодор Стамболиев, съветник в местния парламент и лидер на “Българска социалдемокрация”



    -     Господин Стамболиев, Вие бяхте сред най-активните в обсъждането на местните проблеми в срещата на Националното сдружение на общините     миналия месец, но след завръщането на бургаските участници тук, сякаш информацията не достигна до гражданите. Струва ми се, че това, което вече засяга огромна част от населението, не е оповестено.

    - Това е така, но на първо място бих искал да стане известно нещо много важно, взето с решение на Общинския съвет още на миналата сесия. То влезе в сила, но по липсата на обществена реакция, усещам, че адресатите не са наясно.Става въпрос за наказанията, които ще се налагат за нарушаване на наредбите на Общинския съвет. Досега законът даваше възможност глобите да са до 500 лв. Това положение дълго време стимулираше нарушителите и те вместо да са изрядни и да си плащат таксите,     предпочитаха да плащат санкциите.

    –     За кои наредби говорите?

    –     За всички, за всяка дейност, която се регламентира от Наредбите на Общинския съвет – за охрана на обществения, ред, за поставяемите търговски обекти, за рекламните съоръжения. Сега глобите стават 5 000лв. за физически лица, до 50 хил.лв. за еднолични търговци и юридически лица, с възможност при второ нарушение да се отнеме разрешителното за упражняване на тази дейност.

    –     Мислите ли, че солените наказания ще се налагат и това няма да доведе до по-голяма корупция сред упълномощените общински служители?

    –     Аз не съм част от контролните органи. Но знам, че има търговски заведения – бистра, кафенета, дискотеки, които отказват да плащат за реалния брой на масите напр., други предпочитат да си платят 500-е лева за предизвикания шум, отколкото да инвестират няколкостотин хиляди в обезшумяване на помещенията. Знам, че има рекламните съоръжения, за много голяма част от които не се плаща наем, а нещата са оставени на самотек – ако ме хванат, ще платя глобата. Няма как това да доведе до увеличаване на корупцията, защото поправката на глобите дойде именно     по предложение на общинската администрация. Тя самата има интерес да се събират наемите и ако не се платят, да се налага глоба.

    –     Какви са нагласите в Сдружението на общините по отношение     ограничението в броя на мандатите на кметовете?

    –     Това предложение сякаш не се възприема,     защото изборът на кмет е мажоритарен и избирателят трябва да прецени дали да даде доверието си за трети или четвърти мандат. Това, което реално се предвижда да залегне     като изменение догодина е да бъдат подложени на преки избори и кметовете на райони. Такива са нашите 5 териториални дирекции, които наричаме кметства     – “Приморие” за централната градска част, “Изгрев” в     ж.к.”Изгрев”, “Зора” в ж.к.Лазур , “Освобождение” в “Славейков” и “Възраждане в Меден рудник. Така избраните в тези места кметове ще имат много по-голяма отговорност към своите съграждани, те ще бъдат принудени да обясняват какво предлагат, с колко средства ще разполагат, как ще ги осигурят. Те ще са второстепенни разпоредители на общински средства.

    –     Няма ли да зависят от настроенията на общинския кмет, ако се окажат тези кметове от вражески политически сили?

    –     Не, защото Общинският съвет ще решава от какви средства се нуждае този район. Кметът на този район     трябва да ги отстоява. Но не се говори точно в каква конкретика ще стане това. Каква сума да бъде отпусната, все пак ще зависи и от общинския кмет, ще е по негова преценка. Той трябва да предлага на Общинския съвет. Избираемите кметове на райони трябва да са много силни личности, за да могат да отстояват интересите на своите избиратели.Вече се налага задължително да имат образователен ценз с минималната степен бакалавър за кметовете. Само на малките населени места цензът няма да е задължителен.

    –     Казвате изборът за кмет е мажоритарен и затова не се възприемат     ограничения за мандатите. Нали и президенътт избираме пряко, за него максимумът е два мандата. Хората мислят, че че оптималното число е два мандата, защото има опасност от срастване с бизнеса и притъпяване на социалните сетива.

    –     Това трябва да реши законодателят, може да отпадне ограничението и за президента. Трябва да се свика Велико НС. Аз не съм съгласен с това, което казвате. Но ще предупредя, че наесен за вота ще се появат нови лица като кандидати за кметове. Силата на нашия кмет Йоан Костадинов в следващите избори, ако се кандидатира разбира се, защото още не казал, че има такова намерение, е в това, че той е наясно с най-важното, което предстои. Костадинов познава механизмите за лобиране, печелене, привличане на пари от еврофондовете.     Костадинов е предвидим, неговият опит, контакти и познанства трябва да се използват в полза на града по маскимален начин. Ние вече имаме свой офис в Брюксел и сме много добре поставени в Комитета на регионите.            

    –     А как ще избираме общинските съветници?

    –     Има предложения да преминем изцяло към мажоритарен избор, но ние не сме дорасли за подобен подход. Защото е възможно хора с по-голям финансов ресурс по познатата схема от минали избори да си напазаруват гласовете. За влизането в настоящия Общински съвет бяха нужни 730 гласа. Страхувам се, Общинският съвет да не бъде изместен от Бизнес съвет, ако тръгнем по тази схема. Общественият интерес няма да бъде на първо място, а частният, корпоративният. Най-разумният вариант е смесеният тип – пак с пропорционални партийни листи, но избирателят да може да пренарежда имената. Сигурно ще се възприеме този вариант. Той е много добър. Обсъжда се и намаляване на броя на общинските съветници с 15% за общините с население над 100 хиляди жители, където попадаме ние.

    –     Вярно ли е, че нараства отговорността на съветниците към жалбите на гражданите?

    –     Това е едно от измененията в закона и вече е в сила. Гражданите трябва да знаят, че имат възможност да подават жалби и молби до 15-е постоянни комисии на общинския съвет. Досега такова право имаха само самите общински съветници, кметът и управителите на общинските търговски дружества. Сега законът позволи когато гражданин подаде молба, ние да изразим становище по нея, да отговорим, а не както досега да я прочетем за сведение и да преценим дали е нужно да реагираме или не, обикновено такива жалби и молби отиваха в коша. Гражданинът задължително трябва да бъде насочен, да бъде ориентиран от нас, отговорът трябва да е писмен и в определен срок. Но сега се опасявам, че така ще се утежни доста работата на комисиите, защото болшинството от въпросите няма да се отнасят до нас, а до съда, прокуратурата, полицията или друга институция. Затова е нужно да имаме омбудсман.

    –     Кой има интерес вече близо две години след решението на Общинския съвет да нямаме такава фигура?                        

    –     Неудобно ми е да коментирам. Аз самият бях председател на комисията по избора на омбудсман. Но подадох оставка на сесията във вторник. Причината – вложих много усилия в подготовката на правилника за дейността на обществения посредник/омбудсмана/, за изработването на критериите, по които се обявява конкурса, за формулиране на изпитните въпроси. Бях взел присърце     самия избор, но видях, че общинските съветници не бяха готови за появата на такава обществена фигура. Всичките, които се състезаваха на двата конкурса бяха вложили усилия и знания, време, нерви, средства, половината заслужаваха да стигнат до финалния кръг с гласуването на тримата фаворити. Чувствам се неудобно пред тях, повечето ги познавам, имаше състезание на     идеи и знания. Затова се оттеглям. Общинският скъвет подходи несериозно към избора, а аз отдавна ратувам за тази институция. Срам ме е дори и от факта, че по време на сесията във финалния кръг преди гласуването миналото лято, колегите ми не ги изслушаха.

    –     Но сега не е ли много късно отново да се сещате за омбудсмана? Мандатът на местния парламент и на кмета изтича. Хората ще останат с убеждение, че просто се отчитате, че има такъв човек.

    –     Вината не е в комисията, а в общинския съвет като цяло. Аз се съмнявам, че и сега няма нагласа да бъде избран. Възможно е да се водят някакви преговори между отделните групи, но     мен никой не е счел да ме информира.

    –     Има ли рецепта за успешен избор? Ясно е, че мнозинство от две трети е много трудно постижимо. Дори председателят на общинския съвет се избира с 25 плюс един, а за омбудсмана се иска 34 гласа.                    

    –     Рецептата е да се появи много уважавана, авторитетна, опознаваема личност, която може да бъде консенсусна, за да се постигне предварително съгласие между групите.

    –     На кой етап може да се стигне до консенсус? Ако е преди изпита, излиза че става въпрос за пазарлък. Ако е преди гласуването на тримата с най-висок успех, пак ще мирише на пазарлък, ако се разчуе.Няма полезен ход.

    –     Възможно е, но консенсус предварителен е нужен.

    –     Вие можете ли да посочите личност с характеристиките на икона в Бургас, която да бъде въприета за поста еднозначно, да бъде прегърната от всички?

    –     Бургас не страда от липса на кадри. Сред кандидатстващите в предните два конкурса имаше такива. Мога да посоча поне петима.


Прочетено: 1959 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Машините на Леонардо Поглед към Бургас през залива Театър за драма. опера и балет, Бургас жажда за светлина Казанчето, Странджа Йордановден 2011, Бургас - от Тина Aerogara Byrgas pepi Лампа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development