Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

След пожара Красимира вече не е майка



Ключови думи:
02 Ноември 2006, Четвъртък


Автор: Станислава КОДЕВА
Източник: вестник Фактор

Директорът на социалната служба помогна оцелелите деца да бъдат наснанени на сигурно място

Снимки: Тодор СТАВРЕВ



    Родителските права на майката на загиналото трагично 6- годишно момиченце в Бургас вероятно ще бъдат отнети. Специална комисия от Дирекция “Социално подпомагане” и от местния отдел за закрила на детето вече заседаваха излизат със становище до дни. Засега на майката Красимира Дамянова беше оказана само психологическа помощ. Съседи на са на мнение, че както тя, така и сестра й Божидарка трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност. Заради нехайството и липсата на елементарен родителски надзор от страна на Божидарка през януари миналата година братовчедите Георги и Петър се разминаха на косъм от смъртта след като газова бутилка гръмна и предизвика пожар в квартирата им на улица “Фердинандова” 94. Тогава двете момченца пострадаха сериозно и бяха настанени за продължително лечение в отделението по изгаряния и пластика към многопрофилната болница. Пожарът остави дълбоки рани по телата им.



    Със смъртта обаче не можа да се размине 6- годишната Станислава Дамянова

Детето изгоря като факел в дома на баба си и дядо си, в същия апартамент, в който пострадаха братчето й и братовчед й Петър. Трагедията се разигра пред погледа на     десетки бургазлии около 9,30 часа сутринта. Хора от съседните магазини са забелязали първи пламъци и дим от покрива на сградата. Докато пристигне пожарната, случайни граждани извадили от пламъците Георги, Петър и още едно дете на 4 години. В горящият апартамент обаче останала Станислава. Детето било намерено от пожарникарите, задушено и обгорено. Реанимационният екип на Спешна помощ пристигнал за рекордно кратко време, но само констатирал смъртта.



    Децата живеели само с майка си Красимира Дамянова. Във фаталната сутрин Станислава и Георги са били на тавана заедно с братовчедите си, които са деца на сестрата на майка им Божидарка. Сестрите имали психични отклонения, били бивши ученици на помощното училище “Отец Паисий”. Заради заболяването си неясно защо, те не били регистрирани в междуобластния диспансер за психично здраве. Според съседи, Божидарка била по- болната сестра, но не се лекувала.



    Пожарът бил причинен от запалка, с която вероятно малката си играела

    Пламъците обхванали за секунди цялото жилище. Братчето Георги пръв забелязал дима от спалнята и казал на дядо си. 67-годишният Петър Дамянов сподели, че се мъчил да отвори вратата на спалнята, в която била Станислава, но не успял.     Пожарникарите констатираха, че детето е припаднало от дима и е затиснало вратата с тялото си. Докато двама случайни минувачи Добрин Ангелов и Иван Пашов са помагали на бабата и дядото да изнесат останалите 3 деца, Станислава е била в горящото помещение. Тя е извадена от опожарената къща от пристигналите пожарникари.



    На 20 януари миналата година в същия дом възникна пожар     заради газова бутилка

    Настанените братовчеди Петър и Георги бяха в тежко състояние с над 40 процента изгаряния по телата. В болницата с тях беше само Божидарка. Майката на Гошко- Красимира не беше виждала детето си цял месец, докато то се лекуваше в здравното заведение. Лекарите коментираха тогава, че Красимира нехаела за децата си и не знаела в колко тежко състояние са били.     За тях се грижеше д-р Димо Маджаров, който направи невъзможното децата да се почувстват добре и да заживеят с нормални лица, въпреки, че травмата от пожара трудно ще бъде заличена от душите им.



    Свидетел и на двете трагедии е Надя Георгиева, главен експерт към местния отдел на Държавната агенция за закрила на детето, която с риск за живота си спаси през януари миналата година двете деца.



    Часове след трагедията децата са настанени в социални институции, благодарение на намесата на директора на Дирекция “социално подпомагане” Вълчо Вълчев.





Прочетено: 2102 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Европейка Етнографски музей Бургас Декоративната кула до хотел Флора -Бургас-2009.JPG Църква Св.Св. Кирил и Методи, Бургас Жреци на музите 2009 производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени витраж5 Конкур глазами зрителя
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development