Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Малчугани спят по двойки на легло в градината на “Лермонтов”



Ключови думи:
12 Октомври 2006, Четвъртък


Автор: Илонка ИВАНОВА
Източник: вестник Фактор

Затворници спешно строят двуетажни креватчета заради пренаселените детски градини

        “Хайде на бас, че сега ще ми звъннат от детската градина и ще кажат да отида да взема дъщеря си, защото не иска да спи.“ Разговорът се води от две млади майки, седнали в Морската градина с бебетата си. Наистина след десет минути мобилният на едната звънва и учителката започва да й обяснява, че момиченцето й не иска да спи, пречи на останалите деца и спешно трябва да го прибере у дома. Часът е един на обед. Двете жени хукват с количките към филиала на ул. “Лермонтов”. Там има и други майки, чиито отрочета са се оказали непослушни за деня. Или по-точно излишни.



        Проблемът е, че са приети 38 деца, а има само 20 легла, обяснява И.К.,майка на четиригодишно дете. Тя моли да не казваме името й, за да няма последствия за детето. По нейни наблюдения     веднъж се звъни на едни родители, друг път на други, за да има свободни легла за останалите малчугани. След като няма легла, защо са ги приели, пита жената. Ние не можем да стоим непрекъснато под напрежение кога ще ни звъннат по един или друг предлог. Прибираме детето, а то е уморено и веднага заспива. Значи проблемът не е със съня, а с базата. Или с нежеланието на учителките да се занимават с децата следобед. При мен е по-лесно, в майчинство съм и веднага мога да     дойда и да го взема, въпреки че съм планирала деня така, че да свърша малко домакинка работа и да дам на бебето необходимото внимание. Разговаряла съм обаче с родители, които работят. При тях е много сериозно положението. Единият трябва да избяга от работа или да си вземе половин ден отпуск, защото не могат да оставят детето на улицата.



        Проверка във филиала на улица “Лермонтов” показа, че учителите     не са особено словоохотливи. Женски глас, който отказа да каже името си обясни, че няма такова нещо, че всички деца си стоят по цял ден в детската градина и никой не вика родителите да ги взимат.



        “Има такова нещо и трябва да гледаме на проблемите реално” – каза директорката на основната детска градина Радостина Илчева. “Самата аз не знаех, че учителките викат родителите да си прибират децата. Обещавам, че от утре подобни случаи няма да има. Но въпросът наистина е сериозен. Аз съм директор на детското заведение от няколко месеца. Назначиха ме с конкурс. Заварих във филиала приети 68 деца при наличието на 48 легла. Нямаше как да връщам одобрени молби и започнах да търся решение на проблема. През лятото беше лесно. Много от родителите бяха в отпуск и идваха по-малко деца. През есента обаче всички са на работа, а малчуганите при нас. Обяснихме на родителска среща, че временно се налага да спят по две деца на легло. Те приеха с разбиране проблема ни. Не зная по каква причина се е налагало връщане на деца по обед. Ще направя проверка и ако има виновни, ще взема мерки.



        Вярно е, че в момента някои деца спят следобед по две, но това е временно решение. Направили сме поръчка в работилницата на Бургаския затвор и ще ни изработят легла на два етажа. Голямо съдействие ни оказа Община Бургас, като намери част от парите за новото оборудване. Имаме уверението, че ще ни бъде отпусната и останалата част и до края на месеца ще разполагаме с прилична база.



        Същото е и положението в основната детска градина на “Републиканска” и “Гурко”. Там пък слагаме походни легла за по-големите. Чакаме да дойдат двуетажните креватчета”

Г-жа Илчива обясни още, че подобен проблем има във всички детски градини в централната градска част. Молбите за прием са много, разкриват се допълнителни групи, но няма достатъчно място, където малките да спят.



        Като парадокс тя посочи молбата на родители, чието бебе е на три месеца. Те подали документи да приемат детето им в градината, когато стане тригодишно. Искали да си запазят място.



        Имало молби на още родители на пеленачета, а в друга детска градина майката на неродено дете поискала да бъде прието в яслата.



Прочетено: 1910 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Spirit of Burgas Отровни гъби Бургас-моста Ученички ГРОБИЩЕН ПАРК Хамали Грийн – Пренос и Транспорт Приятели ИЗОСТАВЕНАТА ФРЕГАТА жълто и сиво 2 Pepi рожден ден Дружинката
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development