Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Съдебни дела разплитат споровете между частници и държава в Слънчев бряг



Ключови думи:
28 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Румяна Емануилиду
Източник: вестник Фактор

Драмата с енергото в курорта продължава, след като получиха 1,5 млн. лева дивиденти, акционерите искат четвърт милион от лихви

Дружеството управлява добре електропреносната мрежа, смята изп. директор Малина Бакалова.



        Спорът за законността на двете общи събрания на “Слънчев бряг” АД, отново влезе в съда. Той възникна заради курортното енерго, което бе включено в приватизационния договор с EVN за покупката на ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора.



        Частните акционери се възпротивиха срещу решението на Министерство на икономиката да продаде ЕРП-то за 25 млн лева на купувача на “Енергоразпределение” – Стара Загора, което не се съобрази с процедурата, предвидена в устава на курортното дружество – решение на общото събрание.



        Постфактум беше насрочено извънредно общо събрание на “Слънчев бряг” АД, на което по решение на Държавната комисия по финансов надзор /ДКФН/ представителите на държавата, която притежава 75% от дружеството, нямаха право на глас. Миноритарните собственици се обявиха против цената и 15 дена преди редовното общото събрание беше внесена допълнителна точка в дневния ред за ликвидация на дружеството. Това още повече нажежи атмосферата.

        Енергопреносната мрежа беше подменена изцяло през 2002 – 2004 г. и оценката, направена през 2003 г., когато потреблението е било около 60 млн квтч., е за 45 млн лева. Сега, след 2 години, потреблението е над 120 млн квтч. и консумацията расте. Възловите подстанции са с капацитет над 300 млн квтч. “Новият собственик, който и да е той, само от такса присъединяване ще вземе значителни средства”, коментираха представители на холдинга. Междувременно в резултат на заведените дела и по искане на Агенцията за приватизация     беше направена нова оценка, съгласно която ЕРП - Слънчев бряг струва около 37.5 млн. лв., а общото събрание на “Слънчев бряг” акционерите фиксираха 38,86 млн. лв. Тази сума надвишава записаните в договора с EVN 25 млн., но според частните акционери разликата между двете цени може да се поеме от доверителната сметка, разкрита от австрийците по договора за ЕРП-ата в Пловдив и Стара Загора. От тази сметка се предвижда да се доплати на туристическото дружество разликата в цените, а EVN да получи енергото. Така ще бъдат удовлетворени всички страни в спора и държавният бюджет няма да е ощетен, коментираха частниците.



        “Слънчев бряг холдинг” АД обаче беше подал жалба срещу законността на събранията и съдът я уважи. Това е само едно от многото съдебни дела, които приватизацията на Електроразпределителното дружество предизвика. Провалената продажба даде възможност на EVN, позовавайки се на клаузи в проектодоговора, да заведе арбитражно дело в Париж срещу България за неизпълнение на ангажиментите й, което още не е приключило.



        Междувременно холдингът и “Слънчев бряг” АД водят още дела. Те са за дивиденти и лихвите по тях. Холдингът претендираше за дивиденти над 1,5 млн лева, които АД-то вече издължи, но частниците, които държат около 25 на сто от акциите в курортното дружество, търсят още над 230 хил. лева лихви. Миналата седмица и това дело се гледа в съда. Представител на държавното дружество не се яви, но решение ще има скоро, увериха магистратите.



        “Слънчев бряг” АД заведе от своя страна дело срещу холдинга за претърпени щети и съдът наложи гаранция от 400 хил. лева на холдинга. Държавното дружеството, което поиска 1 млн лева гаранция, обжалва решението. Спорът беше прехвърлен от Арбитражния в Апелативния съд на Бургас. Той ще се гледа на вътрешно заседание на Апелативния съд и решение по него ще има до края на септември, коментираха още магистрати.



Прочетено: 1668 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
над Ахелой На Вая Море,земя, въздух Парк в Бургас, Младежки дом горноезеровски циганин Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД hannah montana жълто В очакване на жертвата Камини CLAM - CORTONA angolare Welcome
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development