Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Записват неродени деца на ясли



Ключови думи:
07 Септември 2006, Четвъртък


Автор: Илонка ИВАНОВА
Източник: вестник Фактор

Майки си искат детските градини, общината продаде старите, ще строи нови

    Млади майки връчили подписка в общината, в която настояват да се разкрият още групи в детските ясли и градини. В нея се обяснява, че напливът бил много голям, децата чакали ред и понякога минавала цяла година, докато се открие място за тях и ги приемат. Някои жени подавали молба още докато бебетата им били пеленачета, а други се заканвали, че ще запишат неродените си бебета, още като забременеят     с надеждата, че редът им ще е дошъл, като пораснат.

    За да се запише сега дете в детска градина, трябват връзки, познати, познати на наши познати и всякакви нетрадиционни методи, твърди майката на двегодишната Кремена, Стойка Колева. Жената иска да започне работа, но не може, защото няма кой да гледа детето.

Групите пък във всички ОДЗ-та и ЦДГ-та са запълнени до последно и няма места.

    Знаем за проблема и той е много сериозен, каза зам-кметът д-р Атанас Бошев. В момента общината търси начини да го реши. Ще бъдат разкрити по две допълнителни групи в яслите и две в детските градини. Но това няма да помогне и няма да задоволи потребностите на желаещите да запишат децата си. В програмата на общината влиза и строеж на нова детска градина, но засега не е уточнено къде точно ще бъде направена тя.

    Ще се насърчава и частната инициатива. Общината е готова да подкрепи всеки частник, който иска да построи детско заведение, но да го направи по правилата и сградата наистина да се използва за това.

    Само няколко дни по-рано стана ясно, че е било продадено място за строеж на частната английска гимназия “Британика”, но там не се спазили сроковете, на съвсем малък терен ще се строи гимназия наистина, но на останалата част жилищна кооперация....

    Детските градини в Бургас бяха достатъчно на брой, но през последните десет години раждаемостта беше много ниска. Първо паднаха цели групи, много учители и възпитатели бяха съкратени, а накрая и три от ОДЗ-тата промениха предназначението. Две бяха дадени на РДВР, за да се разкрият там Районни управления на полицията /в “Лазур” и “Меден рудник”/, а третата пък беше предоставена уж за строеж на английска гимназия.

Закриването на детските градини беше необходимост, а не грешка, обясни д-р Бошев. Няма как да се поддържа сграден фонд, да се правят ремонти да се държат на щат учители при положение, че е имало по десетина деца в група, а накрая останали по пет...Никой не може да предвиди каква ще бъде раждаемостта след 10 години и не може да си позволи такава скъпа поддръжка             на детски заведения.

    В момента от частния сектор въртят незаконен бизнес с отглеждане на деца, казаха от ХЕИ. Има много нелегални частни детски градини в Бургас и при проверка притежателите им са били глобени, а градините закрити. Те не отговаряли на хигиенните изисквания и санитарните норми, храната се приготвяла на място и не била съобразена с възрастта на децата.







    Подобни “градини” има и в момента. Обикновено възрастна жена с голям апартамент прибирала да гледа от три до десет деца. В зависимост от това колко са децата, таксата варирала от 100 до 200 лева на месец, но много хора не можели да си я позволят. Други самотни жени пък     взимали на отглеждане по три-четири деца     при положение, че майките носят сутринта храната. Там таксата е 80 лева.

    Всичко това е незаконно и могат да пламнат зарази, предупредиха от ХЕИ. За група деца трябва да се грижат само хора с необходимата квалификация, като се спазват всички правила по отглеждането им.

    В момента пък повечето млади семейства прибягват до най-удобния начин. Карат младите баби да напуснат работа, за да се грижат за отрочетата, а те поемат разходите им. Бабите обаче рискуват в един момент, когато детето порасне, да останат без пенсия.



Прочетено: 1551 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
лека вечер Рмонтира пециклира шарнирни болтове носачи газ 2 “Бакти+“ Препарат за септични ями Конкурс прическа Бургас 2009 прозорци в хале Бургас, ФЛОРА 2009 Гараж на село Роза Казан за топло бункер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development