Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Учат кмета как се прави бунт по албански



Ключови думи:
24 Ноември 2007, Събота


Автор: Катя Касабова
Източник: вестник Фактор

Общината на Вльора застана зад местния бизнес и подкрепи искане за референдум срещу тяхната нефтотръба

Това е изданието в 10 хиляден тираж, което подклажда  непреклонността на албанците срещу петролопровода, снимката на 1-а стр. показва искането за референдума

Екологът Манук Манукян, който оглави Комитета за спасяване на Бургаския залив от замърсяването на бъдещия нефтопровод,  връчи на кмета Димитър Николов албански вестник, в който черно на бяло се вижда как местната власт на Вльора е застанала до бизнеса и хората във войната им срещу оформянето на индустриалната зона в центъра на курортния град.  
"От първата страница на вестника, който се издава от гражданското общество на Вльора, сплотено в асоциация финансирана по частен път и с участието на общината, се вижда как народът се е вдигнал на митинг. Тиражът на това издание е 10 хиляди броя и в 16 страници там нагледно всяка седмица разясняват опасностите от оформянето на бъдещия нефтен терминал в центъра на залива. Нека Николов види как албанците, с които се подиграваме, имат по-развито съзнание от нас и дават пример как се иска референдум!", заяви Манукян.
Вестникът той получил от еколога Петко Ковачев, който преди седмица бил във Вльора като представител на българския Институт за зелена политика. Ковачев станал свидетел на митинга, докато анализирал с други експерти проектите на двете трасета Бургас-Вльора и Бургас-Александруполис, свързани с гаранциите  по спазване на всичките норми за изработката на оценките за въздействие върху околната среда.
Вльора е най-красивият албански град на Адриатическо море, наричат го перлата на туризма.
"Всъщност народът там е срещу три проекта, които се преплитат в създаването на голяма индустриална зона. Единият е напреднал и се отнася до строежа на ТЕЦ, която ще работи с нафта, другият е за малка рафинерия на италианската фирма PETROLIFERA, която ще е с база за готови нефтопродукти и на практика ще има пълен контрол върху  този бизнес. Третият проект е прокопаването на терминала за  тръбата на АМБО, който ще е точно в центъра на залива им.  Населението на Вльора сега очаква от Централната избирателна комисия в Тирана разрешението за референдум, при тях ЦИК е органът, който се произнася в тези случаи", заяви Ковачев. Ако референдумът се проведе, ще се стигне до спирането на този общ комплекс, който би убил туризма, ако се построи. Но правителството едва ли щяло да си позволи да замрази строежа на   ТЕЦ-а, тъй като държавата била в енергийна криза.
Вльора е настръхнала срещу нефтопровода, защото техният терминал ще заеме два километра в сърцето на залива, чиято форма е удължена подкова за разлика от отвореността на Бургаския залив. Там имало естествена дълбочина от 50 м и това щяло да излезе много евтино на инвеститора, който едва ли ще се интересува че при евентуално изпускане на петрол, ще  унищожи напълно туризма.



Прочетено: 2218 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Исторически музей, Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 ograda Флора Бургас 2009 Залез Конкурс прическа Бургас 2009 от прозореца Spirit of Burgas BSB Най-тъжната ми снимка... къща над р-нт Spirit of Burgas
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development