Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ревизия в разпределението на фондовете03 Декември 2010, ПетъкМария Неделчева в Киншаса: "Искаме съществена и разумна ревизия в разпределението на фондовете в 10-ия Европейски фонд за развитие 2008-2013."

Мария Неделчева в Киншаса: "Искаме съществена и разумна ревизия в разпределението на фондовете в 10-ия Европейски фонд за развитие  2008-2013."

В рамките на 20-та сесия на Съвместната парламентарна асамблея АКТБ-ЕС, която се провежда в столицата на Конго, се проведе дискусия за размяна на мнения с комисаря по развитието Андрис Пиебалгс относно зелената книга за бъдещето на политиката за развитието на ЕС, както и за междинния доклад за Европейския фонд за развитие.
Българският евродепутат Мария Неделчева постави пред комисар Пиебалгс изключително важния въпрос за промените, предвидени в ревизията на фонда:  „Ревизията на 10-ия ЕФР би трябвало да подпомогне стратегическите промени и да доведе до коригирането на разпределението на фондовете. За да се стигне до съществена и разумна промяна, обаче е нужно критериите да бъдат ясно дефинирани. Комисията дефинирала ли е вече тези критерии?”

По отношение съобщението на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, че ще опусне 1 милиард евро за най-неразвитите страни в АКТБ, Мария Неделчева настоя да получи от комисаря отговор на въпроса дали има държави, които са проявили желание да станат  бенефициенти на тези фондове, и ако има такива държави, кои са те. В отговор на питането стана ясно, че 12 страни са проявили подобно желание, но г-н Пиебалгс не уточни кои точно са тези държави.

Задаването на въпроси от страна на демократично избраните депутати към Комисията  позволява да й се поиска сметка за действията, които тя предприема в сферата на помощта за развитието - ЕС е на първо място по раздаване на публични помощи. Партньорите от Съвместната парламентарна асамблея имат ключова роля в контрола на отпускането на тези фондове. Ето защо те постоянно изискват да има повече прозрачност от Комисията, която се затруднява понякога да даде точни отговори на въпроси, които са достатъчно ясни.

Въпросната размяна на мнения се състоя веднага след церемонията по откриването на 20-та сесия на Съвместната парламентарна асамблея с участието на двамата президенти - Луи Мишел и Давид Монтого, президента на ДР Конго Джозеф Кабила, президента на Народното събрание на ДР Конго Еварист Бошаб и губернаторът на Киншаса Андре Кимбута.

Откриването на сесията беше още един повод да се наблегне на значението на солидарността и на сътрудничеството между страните-членки на ЕС и държавите от АКТБ.

„Партньорството между 77 страни от АКТБ и Европейския съюз е уникално само по себе си. Съвместната парламентарна асамблея си е поставила за главна цел развитието и борбата с бедността. Главният инструмент, с който разполага за постигането на тази цел е Европейския фонд за развитие”, заяви след откриването на сесията Мария Неделчева.

 Прочетено: 2632 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Най-тъжната ми снимка... Весела жълто и сиво Флора Бургас 2009 ПОЛКОВНИКА Цъфнали череши Извилистая жизнь дерева Флора Бургас 2009 Труженики моря АВТОСЕРВИЗ Флора Бургас 2009 търговски център
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
5
6
7
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development