Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

МБАЛ Бургас - психолози на помощ на лекари. Донорство



29 Ноември 2010, Понеделник


Автор: в-к Фактор

Психолози ще помагат на лекарите в бургаската реанимация да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации. В отделението вече е предвиден и специален кабинет, който ще се оборудва по подходящ начин така, че близките да се чувстват уютно, когато разговарят с медиците на тази сложна и деликатна тема. Целта е хората да бъдат убедени, че органите на техния починал близък могат да спасят нечий чужд живот.

Ще ги учат да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации


Психолози ще помагат на лекарите в бургаската реанимация да установят емоционален контакт с близки на починали пациенти, чиито органи могат да бъдат използвани за трансплантации.

В отделението вече е предвиден и специален кабинет, който ще се оборудва по подходящ начин така, че близките да се чувстват уютно, когато разговарят с медиците на тази сложна и деликатна тема. Целта е хората да бъдат убедени, че органите на техния починал близък могат да спасят нечий чужд живот.

“Разговорите с близките трябва да бъдат в спокойна обстановка, защото това е трудно решение”, обясни координаторът по донорство и трансплантации в Бургаска област д-р Димитър Шерденов, анестезиолог в Отделението по анестезиология и интензивна грижа в МБАЛ-Бургас. Това е единственото отделение в цялата Бургаска област, в което се правят експлантации (изваждане) на органи.

Областната болница има сертификат да подготвя донори, като  трансплантациите стават в София. В България  се правят само три вида – на бъбреци, черен дроб и сърце, като  реанимацията на Бургаската болница осигурява условия за експлантации на бъбреци.

„Целта на нашата база е да установим потенциални донори и след доказване на мозъчна смърт да ги подготвим за експлантация. Това става единствено след съгласие на близките. След това идва екип от София и експлантира,  органите се отнасят в София, където друг екип ги трансплантира”, добавя д-р Шерденов.

Те се изпращат в „Лозенец”, Военномедицинска академия” и „Пирогов”, където се извършва самата трансплантация. 

Политиката на Министерството на здравеопазването е в процеса да участват различни екипи - един експлантира, друг трансплантира.

Д-р Шерденов е и председател на комисията по установяване на мозъчната смърт на пациента, която се състои от анестезиолог – реаниматор, неврохирург и специалист по образна диагностика. Единственото звено в МБАЛ-Бургас, където може да се позиционира потенциален донор е реанимацията.

Национална среща събра преди ден в столицата всички координатори по донорство в страната. Тя се свиква от Агенцията по трансплантации и тази година е била под ръководството на  новия изпълнителен директор д-р Теодора Джелева.

Констатациите от срещата са, че за съжаление донорството в България изостава. На срещата е бил показан френският опит в лицето на д-р Ламот, който е анестезиолог – реаниматор. Разликата с България е, че там базите  са много повече и това позволява на едно място да се извършва и експлантация, и трансплантация.



Прочетено: 3680 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Underground строителство димитров ден Бургас Източен лопох цвят Община Бургас МАРИНА КЕИП Spirit of Burgas Източнокатолическата черква Бургас, ФЛОРА 2009 Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Есен в Странджа
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development