Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Защо мълчанието е злато



26 Ноември 2010, Петък


Автор: http://www.infotourism.net

Куриозната история, се разиграла през далечната 1960 година по време на откриването на сезона на Слънчев бряг. По това време в курорта е имало туристически хижи. Когато ги видял, шофьорът на Югов възкликнал "Другарю Югов, много тоалетни са построили тука". Това провокирало тогавашния премиер по време на официялната вечеря да реши: "Моят шофьор обърка хижите с тоалетни, не е ли време, другари, вече да строим високи хотели на 3-4-5 и повече етажи". Високото строителство започнало след тази култова фраза.

Куриозната история,  се разиграла през далечната 1960 година по време на откриването на сезона на Слънчев бряг. По това време  в курорта е имало туристически хижи. Когато ги видял, шофьорът на Югов възкликнал "Другарю Югов, много тоалетни са построили тука". Това провокирало тогавашния премиер по време на официялната вечеря да реши: "Моят шофьор обърка хижите с тоалетни, не е ли време, другари, вече да строим високи хотели на 3-4-5 и повече етажи". Високото строителство започнало след тази култова фраза.
Куриозната история разказва самият виновник  - основател и почетен председател на Бургаската туристическа камара Георги Анастасов.Той е  е пряк свидете как  започнало строителството на Сънито преди повече от 50 лета. През есента на 1957 година в района имало международен младежки лагер "Лиляна Димитрова" - няколко палатки и една барака. Намирали се в района между бившия ресторант "Ахелой", ресторант "Ропотамо" и хотел "Карлово". Оттам започнал първият етап на строителството...  Докато се строял строял курортният комплекс Слънчев бряг  Анастасов имал пряко задължение да информира градския комитет на БКП за процеса и да помага на ръководството на комплекса за събиране на кадри.  После е бил е зам.главен директор и шеф на "Балкантурист"-юг, а също така съветник по туризъм в Куба.  16 години оглавявал Регионалната туристическа камара. Преди няколко години браншът присъдил на Анастасов почетното звание „ветеран на туризма”. Ветеранът на туризва разказва, че   първият турист посетил комплекса бил гостът от тогавашната Чехословакия Вашек Силвестър от Острава. Той получил различни награди, включително и удължаване на почивката си. През годините в Сънито идвали безброй известни личности. А през 1975 година в курорта посрещали президента на "Дженерал моторс" . Оказало се, че високият гост имал български корен и всъщност бил потомък на бившия български премиер Александър Малинов. В книгата за посещения гостът написал "Никога не съм допускал, че моята родина България е толкова древна и толкова красива" и дори се просълзил, спомня си Георги Анастасов. Той разказва и безброй весели и куриозни случки от историята на Сънито. Ето и една от тях: През 80-те в курорта почивал заможен чужденец. Гостът от странство пристигнал с лъскав "Мерцедес" и за един ден сменил 300 долара - сума внушителна по това време. Бил много доволен, но един ден, преди да му е свършила почивката, напуснал неочаквано. Оказало се, че в асансьора на хотела, в който е отседнал , се засякъл с гробаря от родния си град и понеже бил много суеверен - избягал. Казал "Трябва ли да пропътувам толкова километри, за да почивам на едно място с такава злокобна личност?". Освен със Слънчев бряг, спомените на Георги Анастасов са свързани и с Куба, и разбира се с нейния лидер Фидел Кастро, с когото ветеранът на туризма имал незабравими срещи. Нашенецът разказва, че много се впечатлил от приницността на кубинския лидер: „В Куба разбрах какво значи деловитост. При нас като седнем, като започнем едни оперативки от 8 до 12 часа, няма свършване. Там такова нещо няма. На една среща при Фидел Кастро по повод възможността кубинските емигранти от Латинска Америка да почиват в родината си - той даде по 6 минути за изказване на трима експерти и 15 минути на себе си - и приключихме, като въпросът се реши, без да се протаква излишно", разказва Георги Анастасов. И до ден днешен той с вълнение следи как се развива туризмът у нас и смята, че многото излят бетон пропъди романтиката от Южното Черноморие.    

http://tbox7.com/



Прочетено: 4504 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
ГРОБИЩЕН ПАРК Змийския остров - Созопол Театър за драма. опера и балет, Бургас Разлистване ремонт носачи Фонтанът на площад Машините на Леонардо Spirit of Burgas Инсталация Созопол. морето wood
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development