Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

вреди в резултат на неформалната икономика



28 Октомври 2010, Четвъртък



281 фирми са одитирани за идентифициране на претърпените от тях вреди в резултат на неформалната икономика

Вътрешнофирмени одити сред 281 компании - директните членове на АИКБ бяха извършени с цел  идентифициране на претърпените от тях вреди в резултат на неформална икономика в техния бранш или регион, както и за извличаните ползи. Одитите се реализират в рамките на проект “Ограничаване и превенция на неформалната икономика”, реализиран от Асоциация на индустриалния капитал в България, с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд.
По преценка на одитираните дружества, основните начини, по които изрядните работодатели понасят вреди вследствие от неформалната икономика, са следните:
• Работещите в сенчестия сектор поставят сериозна бариера пред фирмените инвестиции; сриват пазара чрез нелоялната конкуренция; създават условия за социална и правна несигурност на търговските дружества; нарушават правата на отделния индивид.
• Неформалната икономика е рестриктивен фактор за привличането на сериозни чужди инвеститори. Освен върху данъчните условия, чуждите инвеститори залагат на стабилност, прозрачност и предвидимост на бизнес средата, които липсват при съществуване на неформална икономика. В същото време високите дялове сенчест сектор превръщат българската бизнес среда в атрактивно поле за инвестициите със съмнителен произход.
• Най-сериозните начини, по които неформалната икономика вреди на ниво работодатели: нелоялна конкуренция по отношение на заплащане, незаконосъобразно осигуряване на наетите лица и ощетяване на социалните и здравните фондове на държавата, привличане на работна сила чрез подбиване на цени и качество на продукцията, нелоялна конкуренция във взаимоотношенията с клиенти и доставчици.
На основата на тези най-общи фактологични данни могат да се направят следните изводи:
Първо, 56% от одитираните търговски дружества са със сериозни кредитни задължения. Работодателите оценяват кредитните си задължения и тяхното обслужване като сериозно финансово бреме и настояват да се предприемат мерки за облекчаване условията по обслужването на кредитите.
Второ, налице е сериозна междуфирмена задлъжнялост. Търговските дружества дължат плащания предимно на свои доставчици, подизпълнители и на държавния бюджет, а успоредно с това доставчиците, подизпълнителите и държавата имат забавени плащания към търговските дружества. Всичко това се оценява от дружествата като предпоставка за преминаване в неформалната икономика.
Трето, данните от одитите сочат, че в обемите на сключените и изпълнените договори за 2008 и 2009 г. се наблюдава силна динамика, което от една страна е индикатор за намалените обеми на дейност, но също така е и показател за оптимизиране на разходите на дружествата и фокусирането им върху неотложно необходимите потребности.
Четвърто, проверката на зависимостта между големината на търговското дружеството и наличието на системи за управление на качеството потвърди хипотезата, че средните и големите предприятия полагат повече усилия за адаптиране на извършваните от тях производствени дейности и необходимите за това технологични процеси в съответствие с европейските стандарти.
Пето, през одитирания период в 66,9% от дружествата са извършени проверки от различни органи. В 36,4% от дружествата са извършвани повече от една проверки. Данните говорят за сравнително по-висока активност от страна на НАП и ГИТ.
Одитираните дружества препоръчват внимателно да се обмислят и предложат промени в законодателството и нормативните регулации, създаване на ефективни механизми за контрол върху прилагането на законодателството, оптимизиране дейността на държавните институции и администрацията на централно и местно ниво, опростяване на режимите и постепенно прехвърляне на отговорността за организацията и контрола върху тяхното изпълнение към работодателски, браншови и неправителствени организации и асоциации, следвайки утвърдените европейски модели на самоконтрол.


Прочетено: 2628 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Бургас За Майсторите!!!!!!! Мишка аз пътят за никъде красиви по всяко време централна градска тоалетна Sunrise Конкурс прическа Бургас 2009 Есен 2011 /Парка срещу Окръжна болница/ Есен в Париж от Бутик
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development