Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Който си има елит си го събира26 Октомври 2010, ВторникИЗЛОЖБИ ЗА ГЛАГОЛИЦАТА СЪБИРАТ ЕЛИТА В СОФИЯ И ПЛОВДИВ ПО ПОВОД ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ БУДИТЕЛИ

Две изложби, вдъхновени от старата българска азбука, Глаголицата, ще бъдат показани по повод деня на българските будители, 1 ноември – в София и в Пловдив. Автор на картините е Павлин Петров, председател на Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7).

На самия 1-ви ноември, 2010г. от 18.30ч., Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите-7 (А.Р.И.З.-7) и Културният институт към Министъра на външните работи ще открият изложбата «ГЛАГОЛИЦА» в Министерството на външните работи, София и ще приветстват гости от дипломатическия корпус у нас, държавни и правителствени институции, български и чуждестранни компании и културни организации, учени и изследователи. Достъпът до изложбата ще бъде само с покани. След показването й тук, със съдействието на Държавния културен институт, експозицията ще бъде излагана в чужбина, представяйки България и нейното културно наследство.

Съюзът на пловдивските художници, от своя страна, ще покаже картини от първата изложба на художника на тази тема - „Глаголица и прабългарски руни”, чието откриване ще е на 2-ри ноември 2010г от 18ч. Експозицията ще бъде представена в изложбената зала на ДПХ на ул.” Гладстон” 32 и ще остане там до 27 ноември, като входът е отворен за всички желаещи да видят уникалните произведения. Преди това изложбата е била показвана в Софийската духовна семинария през 2008г., Информационния център към представителството на Европейската комисия в България през 2009г. и Министерството на образованието, младежта и науката, през 2010г., по случай празника 24 май.

Картините и в двете изложби представят по самобитен начин символите от първата българска писменост и връщат към корените на българския род. В тях успешно се съчетават многообразие от материали като кожа, текстил, дърво, метал, керамика. В тях освен азбуката ГЛАГОЛИЦА, могат да се видят и символи, използвани от древните българи, монограмите на кан Аспарух и кан Кубрат.

„Изкуството е един от начините да се запази историята жива”, казва Павлин Петров. „Глаголицата е част от нашето уникално културно наследство, която носи дълбок духовен заряд в себе си. Бих искал той да достигне до сърцата на всички българи, а също така да покажем и на света частица от безценното ни минало.”
Прочетено: 2866 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Конкурс прическа Бургас 2009 Ремонтира носачи BMW коте парапетът до ahtopol моите цветя Подводен свят Най-тъжната ми снимка... Декабрь 2017 года тошко Театър за драма. опера и балет, Бургас
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05
06
   Follow bourgasorg on TwitterУеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development