Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Мария Неделчева: Централен проблем в страните със зараждаща се демокрация е спазването на Конституцията и решенията на съдебната система.



01 Октомври 2010, Петък



В Брюксел се състоя първата дискусия по поредния доклад, който изготвя евродепутатът Мария Неделчева от името на ЕНП. Темата на документа е „Предизвикателствата пред демокрацията и конституционните текстове в страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейни (АКТБ) и в ЕС” и беше презентиран от г-жа Неделчева в Комисията по политически въпроси на Съвместната Парламентарна Асамблея АКТБ-ЕС.

В Брюксел се състоя първата дискусия по поредния доклад, който изготвя евродепутатът Мария Неделчева от името на ЕНП. Темата на документа е „Предизвикателствата пред демокрацията и конституционните текстове в страните от Африканския, Карибския и Тихоокеанския басейни (АКТБ) и в ЕС” и беше презентиран от г-жа Неделчева в Комисията по политически въпроси на Съвместната Парламентарна Асамблея АКТБ-ЕС.

Най-напред Мария Неделчева акцентира върху важността на темата и заяви: „Нека не забравяме, че в думата „демокрация” има „демос” и „кратос”, т.е. докато съществуват народите и властта, тази тема винаги ще бъде актуална”.

Тя обърна внимание на няколко съществени момента и на първо място посочи необходимостта да се помни, че демокрацията има различни форми.

„Често в Европа имаме тенденция да вземем един модел (пряка/непряка демокрация) и да съдим за реалността в зависимост от това дали тя съответства или не на този модел. Аз обаче призовавам към друга: нека най-напред внимателно анализираме различните реалности в различните страни и тогава обогатим изначалните си модели. Нека несъответствието с даден модел не бъде смятан за недостатък, а за възможност за предимство”, обоснова тезата си Мария Неделчева.

Като следващ по важност елемент, засягащ демокрацията, българският евродепутат определи необходимостта да се обърне специално внимание на „недолюбените чеда на демокрацията” – политическите партии. Убеждението на М.Неделчева е, че те имат централно място и роля в демократичния процес, а това пък налага да се обърне специално внимание на въпросите, свързани с тяхното финансиране, статут и функциониране.

За да могат демокрацията и конституционните текстове да бъдат защитени, е необходима независима съдебна система, категорична е г-жа Неделчева. Нещо повече: тя изрази ясно становище, че е необходимо предвиждането на механизми за спазването на решенията на съдебната система. Това важи и за конституциите – сами по себе си като текстове те не са гаранция за добре функциониращ режим и е важно в тях самите да са предвидени механизми за спазване на написаното в текстовете.

„Едва когато се спазват Конституцията и решенията на съдебната система, гражданите ще имат доверие в техните институции. А това е централен проблем в страните, поели по пътя на демокрацията: вярата и доверието в институциите определят гражданското съзнание”, обобщи в изказването си Мария Неделчева.




Прочетено: 2236 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
social distance рожден ден wellcome to bourgas Конкурс прическа Бургас 2009 Цветя primorec Пътна помощ pepi производител на мебели по поръчка- мебели,кухни,вградени гардероби,легла,секции,антрета,детски стаи,офис на конкурентни цени
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development