Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Първи български международен фестивал по математика



13 Септември 2010, Понеделник



От 19 до 26 септември в град Созопол ще се проведе първият български международен фестивал на младите математици под егидата на общините Бургас и Созопол. Инициатор на проявата е природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – град Бургас.

От 19 до 26 септември в град Созопол ще се проведе първият български международен фестивал на младите математици под егидата на общините Бургас и Созопол. Инициатор на проявата е природоматематическа гимназия „Акад. Никола Обрешков” – град Бургас.

Под топлите лъчи на септемврийското слънце, озаряващо  лазурните брегове на двата южни черноморски града - Бургас и Созопол, ще си дадат среща младите математици от най – изявените школи в България, техните руски връстници от Краснодарския край, както и два смесени българо – румънски отбора.

Първият български международен фестивал на младите математици е създаден по подобие и с опита на математическите фестивали в Русия – най-силните отборни състезания по математика в света след международните олимпиади по математика. Той е резултат от дългогодишното сътрудничество и приятелство между бургаската математическа гимназия и  краснодарския център за работа с надарени ученици по математика „Бернули” и естествено продължение на добрите традиции в организацията и провеждането на подобни състезания, в които руснаците са ненадминати.
Фестивалът е уникален и с това, че за първи път в България ще се проведе математическо състезание с подобен регламент. Проявата ще протече под две форми – математически битка и математически боеве. Провеждат се в четири тура, като всеки един от тях е с обща продължителност около 8 часа.
Математическите боеве са отборно състезание за ученици, като всеки отбор се състои от 6 ученика. Основни цели на което са проверка на възможностите на отборите да решават нестандартни задачи, работейки като отбор; да излагат намерени решения; да проверяват и оценяват чужди решения. Състезанието се провежда в две възрастови групи: 7 – 9 клас и 10 – 12 клас.

Организаторите се надяват този фестивал да се утвърди и да се превърне в традиционен. Повод за оптимизъм дава и изключителният интерес към проявата от страна на чуждестранни математически школи. По решение на организаторите тази година фестивалът ще се проведе с участието на руски отбори и млади математици от Румъния. Амбициите са от догодина в състезанието да се включат отбори от всички съседни страни и региона. Запитвания за фестивала има и от по – отдалечени страни като Италия, Унгария, Молдова, Финландия, Мексико и ЮАР. Не е изключено и участието на силни азиатски отбори от Китай, Тайланд, Южна Корея, Индонезия, Хонг Конг и др.




Прочетено: 2792 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Pepi до паркинга на Конкурс прическа Бургас 2009 Pepi Конкурс прическа Бургас 2009 Декоративната кула до хотел Конникът в парк бургас Конкур глазами зрителя МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО БОЯДИСВАНЕ БУТАЛНА ПОМПА, AIRLESS,1300W, 220V-1940 ЛВ. Флора Бургас 2009 Бургаският кей
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development