Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

ЕБВР, ЕИБ и МФК започват оценяването на газопровода „Набуко”



06 Септември 2010, Понеделник



Важна стъпка за изпълнение на Европейските изисквания за енергийна сигурност Днес бе подписано мандатно писмо от Европейската Банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ), Международната Финансова Корпорация (МФК) - член на Световната Банка, акционерите на „Набуко” и Набуко Гас Пайплайн Интернешънъл.

Брюксел, 6 Септември 2010.
Днес бе подписано мандатно писмо от Европейската Банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), Европейската Инвестиционна Банка (ЕИБ), Международната Финансова Корпорация (МФК) - член на Световната Банка, акционерите на „Набуко” и Набуко Гас Пайплайн Интернешънъл.

Подписването на мандатното писмо от трите международни финансови институции поставя началото на процес, който ще оцени проекта „Набуко”. Това е необходима стъпка, която ще осигури потенциално финансиране на стойност до 4 милиарда евро. Проектът „Набуко” е водещ за посрещане на бъдещото търсене на газ в Европа и ще диверсифицира доставките за европейските страни.

Потенциалният финансов пакет се състои от до 2 млрд. евро от Европейската инвестиционна банка, до 1,2 милиарда евро от ЕБВР (до 600 милиона евро за сметка на ЕБВР и до 600 милиона евро синдикирано към търговските банки) и до около 800 милиона евро от МФК (до 400 млн. евро за сметка на МФК и до 400 млн. евро към търговски банки).

Мандатното писмо представя условията, при които трите международни финансови институции ще оценяват проекта и показва възможното ниво на финансиране. Писмото определя работата, която трябва да се извърши преди взимането на окончателно решение.

Участието на трите финансови институции показва подкрепа от Европа и света, също така гарантира цялостното финансиране на проекта „Набуко”. Ранното включване на международните финансови институции гарантира, че „Набуко” ще изпълнява най-високи стандарти при оценката на риска за въздействието върху социалната и околната среда. Оценката на проекта ще се базира върху преценка на търговските, социалните и екологичните аспекти.

Проектът за газопровода „Набуко” спада към една от най-важните цели на Европейския съюз. Целта е постигане на сигурност чрез диверсификация на маршрутите и доставките на газ. Чрез нови пътища ще се доставят допълнителни количества газ от различни източници за държавите членки на Европейския съюз и техните съседи. Проектът „Набуко” предвижда стратегическо решение чрез транспортирането на газ както от Каспийския регион, така и от Средния изток.

След крайния етап на оценяване, финансирането ще се одобрява от съответните управляващи органи на всяка една от международните финансови институции. Очаква се агенциите за експортно кредитиране и международните банки да започнат своите оценки  след международните финансови институции. Ангажименти от потенциални кредитори се очаква да бъдат поети през 2011.



Набуко
"Набуко" е новият газов мост от Азия към Европа. Той ще свърже пряко най-богатите на газ региони в света - района на Каспийско море и Близкия Изток с европейските потребителски пазари. Тръбопроводът ще свързва източната граница на Турция с Баумгартен в Австрия – един от най-важните газоразпределителни центрове в Централна Европа - през България, Румъния и Унгария.

МФИ
Международни финансови институции: общото наименование на всички финансови институции, опериращи на международно ниво, като се започне от банки за развитие, като МФК, член на Групата на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), до Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и парични институции, като Международния валутен фонд.

ЕБВР
ЕБВР, собственост на 61 държави и две междуправителствени институции, подпомага развитието на пазарна икономика и демокрация в страните от Централна Европа до Централна Азия. www.ebrd.com

ЕИБ
Европейската инвестиционна банка е създадена с Договора от Рим през 1958 г. като дългосрочно кредитираща банка на Европейския съюз. Задачата на банката е да допринесе за интеграцията, балансираното развитие и икономическото и социално сближаване на страните членки на ЕС. ЕИБ разполага със значителни обеми от средства на капиталовите пазари, които отпуска като заеми при благоприятни условия на проекти, които подпомагат по-нататъшните цели на ЕС. ЕИБ непрекъснато адаптира своята дейност в съответствие с развитието на политиката на ЕС.
Освен подкрепа на проекти в държавите-членки, основните кредитни приоритети включват финансиране на инвестиции в бъдещите държави-членки на ЕС и на партньорските държави. ЕИБ работи без печалба, на основа на максимизация и дава средства на цена близка до заемната. Стабилният 3А кредитен рейтинг на банката се дължи на солидната подкрепа на акционерите, силна капиталова база, консервативно управление на риска и стабилна политика на финансиране. Повече информация на: www.eib.org

МФК
Международната Финансова Корпорация (МФК), член на Групата на Световната банка, е глобална институция, фокусирана върху развитието на частния сектор в развиващите се страни. МФК създава възможности за хората да се справят с бедността и подобрят техния живот чрез осигуряване на финансиране, подпомагане компаниите да наемат повече хора и да предлагат основни услуги, чрез привличане на капитал от трети страни, както и чрез предоставяне на консултантски услуги за осигуряване на устойчиво развитие. Новите инвестиции на МФК се покачиха до рекордните 18 милиарда долара през фискалната 2010 година. Повече информация на: www.ifc.org.




Прочетено: 2703 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Кръст за Бургас Богориди, Бургас Конкурс прическа Бургас 2009 газ Конструкция Международен Семинар на фризьорите София Бургас-моста моите цветя Летния театър на Бургас Ротари Клуб Бургас поздравява Петко Сиреков Храм св.св. Кирил и Методий МАШИНА ЗА БЕЗВЪЗДУШНО ШПАКЛОВАНЕ И БОЯДИСВАНЕ STORCH-AIRLESSCO SL1100
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development