Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Ученици от Бургас ще изучават фолклора и православните традиции в странджанското село Близнак



31 Август 2010, Вторник



24 ученика от горен курс, които изучават православие, отпътуваха днес за странджанското село Близнак, предаде репортер на радио „Фокус”- Бургас.

24 ученика от горен курс, които изучават православие, отпътуваха днес за странджанското село Близнак, предаде репортер на радио „Фокус”- Бургас. Те са участници в деветата краеведческа експедиция, която е организирана от православния духовно-просветен енорийски център „Свето Възнесение Христово” към храм „Св. Св. Кирил и Методий” в Бургас. Ръководител на експедицията е отец Захарий Дечев. Темата на експедицията е свързана с изследване на празниците и бита на село Близнак, общ. Малко Търново. Днес децата бяха изпратени от своите родители на площада пред храма. Отец Захари Дечев каза, че интересът към тези експедиции е голям. В групата има деца, които за трета поредна година се включват в тези станали вече ежегодни проучвания. Чрез разговорите с възрастните хора в селото учениците научават за бита и традициите им, за фолклора, за начина, по който в своето детство те са чествали православните празници, за приказките, които са им разказвани от техните родители, баби и дядовци. „Възрастните хора има какво да им кажат. Какво да споделят. Често събеседванията достигат до тях и като нравствени съвети, до морални изводи, до братски пожелания от страна на възрастните към младите. Това дава възможност за един диалог, който изключително много е важен, тъй като че ли в нашето съвремие младият човек не може да общува или пък няма тази възможност пълноценно да общува с възрастните”, каза отец Захари. По този начин се прехвърля и един духовен мост между поколения, а това, което възрастните знаят и помнят след това младите проучватели го записват и издават сборник, а по-ценните сведения ще бъдат предадени в държавния архив. Някои от учениците наистина потвърдиха, че участват в експедицията за втори и трети път. По думите им ги привлича възможността да научат от извора за традициите и начина на живот на хората преди повече от половин век. Друг интересен за тях момент е, че се потапят в един свят, който е по-различен от забързаното ежедневие, но същевременно наш, роден. Ежедневно участват в сутрешните и вечерни служби в местния храм, събират се около огъня, споделят впечатленията си. Те ще нощуват в домовете на хората от село Близнак, където живеят около 30 души, повечето възрастни хора, бежанци от Тракия. Участниците в експедицията ще се завърнат в Бургас няколко дни преди началото на учената година.
Катя НИКОЛОВА


Прочетено: 3526 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Весела отбор Флора Бургас 2009 Йоан Костадинов Аз с майка и татко Зеленина в Странджа пчела Неизмазана тухлена селска къща Александропулис, юни.2007 Детски къщи Teddys house Етнографски музей Бургас нощен бряг
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development