Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

На 30-ти август повече от 70 човека отпразнуваха 30 години от обявяването на Атанасовско езеро за резерват



31 Август 2010, Вторник



В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас, БДЗП и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организираха един нетрадиционен празник за отбелязване годишнината на резервата. Прохладното време успя да уплаши повечето от редовните посетители на лугата и лечебната кал, които ежедневно се възползват от гостоприемството на „Черноморски солници” и изпълват басейните с червеникава течност. Специално за тях организаторите поставиха голяма информационна табела за Атанасовското езеро и ползите му за птиците, хората и здравето., защото е важно все повече бургазлии да знаят какво богатство притежаваме в рамките на самия град. Дървената част на табелата бе изработена и монтирана от участниците в природозащитната бригада на БДЗП, а информационната от БФБ. Празничната лента бе развързана от стопанина на резервата – РИОСВ.

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас, БДЗП и Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) организираха един нетрадиционен празник за отбелязване годишнината на резервата.

Прохладното време успя да уплаши повечето от редовните посетители на лугата и лечебната кал, които ежедневно се възползват от гостоприемството на „Черноморски солници” и изпълват басейните с червеникава течност. Специално за тях организаторите поставиха голяма информационна табела за Атанасовското езеро и ползите му за птиците, хората и здравето., защото е важно все повече бургазлии да знаят какво богатство притежаваме в рамките на самия град. Дървената част на табелата бе изработена и монтирана от участниците в природозащитната бригада на БДЗП, а информационната от БФБ. Празничната лента бе развързана от стопанина на резервата – РИОСВ.

Организаторите бяха подготвили интересни информационни материали за всички присъстващи граждани и гости - дипляни, 5 вида стикери, разделители за книги. Всеки гост можеше да си изтегли от забавните „късмети”: „С черна кал се намажи – много здрав ще бъдеш ти!”, „Среща близка с блатна птичка!”, „Към небето погледни, щъркели ще видиш ти!” или да научи полезна информация за езерото.

Интересен и увлекателен беше разказът на специалния гост на тържеството Джон Робъртс от Уелс, който заедно с Таньо Мичев е причината да се обяви резерватът преди 30 години. Джонката, както е известен сред орнитолозите, е бил преподавател в Английската гимназия в Бургас и пръв е организирал мониторинга на езерото.

След поздравленията се намериха достатъчно ентусиасти, които да се потопят в лугата и да се намажат с кал, особено след рекламата на инж. Румен Желев, Директор на РДГ – Бургас, за подмладяващия ефект на калта и за желанието на българите да „хвърлят” кал по другите (този път поне да е лечебна!). Младите и не толкова млади доброволци оформиха с черните си тела 2010 г. (обявена за Година на биоразнообразието) и фигура на пеликан (гледана с много въображение). Всички участници в „голямото мазане” получиха специални тениски „30 г. поддържан резерват Атанасовско езеро”, осигурени от БДЗП.

Огромната празнична торта с пеликан зарадва присъстващите.

Във връзка с годишнината, организаторите на честването обявиха началото на специален Фото конкурс „Атанасовско езеро – хората, птиците, солта”, подробности за който могат да се намерят на www.bspb.org и www.bbf.biodiversity.bg.


За повече информация:
Стефка Калъчева – PR на РИОСВ – Бургас, тел. 0885/550423
Мариана Вълчева – PR на проекта на БДЗП „Живот за Бургаските езера”,  тел.0879/534016
Радостина Ценова – PR на Българска фондация Биоразнообразие, тел. 0888/508 502




В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас

В единствения мрачен ден на август, РИОСВ - Бургас
Прочетено: 3504 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ Конкурс прическа Бургас 2009 Казан за топло Казанчето, Странджа Pepi Строителна фирма ES.TI.&.aDDesign ЕООД Община Бургас Александропулис, Гърция - юни.2007 Салат дьо Шоп жици край пътя самолет Конкурс прическа Бургас 2009
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development