Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Младите губят интерес към традиционните филологии



05 Август 2010, Четвъртък



Необходими са гъвкави форми на обучение с практическа насоченост, коментират специалисти на Лятна квалификационна школа във ВСУ „Черноризец Храбър” Кандидат-студентите все по-рядко избират чисто филологически специалности заради липсата на перспектива. Около това мнение се обединиха участници в Лятната квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд”. Форумът се организира от Руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” в рамките на международен проект с Фонд „Русский мир”.

Необходими са гъвкави форми на обучение с практическа насоченост, коментират специалисти на Лятна квалификационна школа във ВСУ „Черноризец Храбър”
Кандидат-студентите все по-рядко избират чисто филологически специалности заради липсата на перспектива. Около това мнение се обединиха участници в Лятната квалификационна школа „Съвременни педагогически технологии в обучението по руски език като чужд”. Форумът се организира от Руския център на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър” в рамките на международен проект с Фонд „Русский мир”.
Младите хора вече търсят програми, които ще им осигурят професионална реализация, а специализираното усвояване само на един език не им предоставя тези възможности, поясни д-р Стоянка Почеканска, главен експерт по руски език в Министерството на образованието, младежта и науката. Затова според нея е необходимо въвеждането на гъвкави програми и придобиване на задълбочени знания най-малко по два езика в процеса на обучение.
Университетските преподаватели също са на мнение, че липсва интерес към филологическите специалности. Причината е в слабата перспектива за намиране на добре платена работа след дипломиране, смята гл. ас. д-р Надя Чернева, зам.-декан на Филологическия факултет в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Бизнесът налага своите изисквания и висшите училища са длъжни да подготвят кадри, които да са успешни на пазара на труда, подчерта тя. Необходимо е филологическите факултети да наблегнат на приложната лингвистика и задължително да въведат модул, с който да се придобиват допълнителни знания – например в сферата на икономиката, политиката, информационните технологии. Само с такава разширена програма завършилите филолози ще бъдат желани кадри от работодателите, добави д-р Чернева.
От друга страна студентите в останалите специалности все повече се насочват към руски език като допълнително изучаван. Младите осъзнават, че заедно с английския, овладяването на славянския език предоставя възможности за свободни делови контакти в целия свят, посочват специалистите по руски език.

В рамките на Лятната квалификационна школа във ВСУ „Черноризец Храбър” близо 60 педагози по руски език от цялата страна обменят опит и практики.  В поредица от лекции и кръгли маси водещи специалисти от Санктпетербургския държавен университет съдействат за усъвършенстване на знанията и уменията на българските преподаватели.



Прочетено: 2633 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
pepi Мото клуб Весела Море,земя, въздух Полет газ 2 Селка къща Коктейл pepi небе Гимназия Раковски
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development