Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Променят устройствения план на Бургас заради НАТУРА 2000 Променят устройствения план на Бургас заради НАТУРА 2000



03 Февруари 2010, Сряда


Автор: БургасиИнфо

Драстично ще бъдат намалени урбанизираните територии в новия Общ устройствен план на Бургас, съобщават от гражданско обединение "Геощрих", което изработва плана. Това се наложи след доклада на екипа, разработващ екологичната оценка на проекта и оценката за съвместимост. На територията на града, в обхвата на ОУП изцяло или частично се намират 5 значими защитени зони – "Атанасовско езеро", "Бургаско езеро", "Мандра – Пода", "Ченгене скеле", "Бакарлъка".

Драстично ще бъдат намалени урбанизираните територии в новия Общ устройствен план на Бургас, съобщават от гражданско обединение "Геощрих", което изработва плана. Това се наложи след доклада на екипа, разработващ екологичната оценка на проекта и оценката за съвместимост. На територията на града, в обхвата на ОУП изцяло или частично се намират 5 значими защитени зони – "Атанасовско езеро", "Бургаско езеро", "Мандра – Пода", "Ченгене скеле", "Бакарлъка".

 

На места редуцирането на урбанизираните територии е с близо 50%. Където е възможно, екипът от специалисти запазва непокътнати и земеделските територии. В резултат на наложилите се промени, се въвеждат нови зони със специфичен режим на озеленяване. Те ще бъдат облагородени с растения, типични за нашия регион. Това ще позволи да не се нарушат местообитанията на биологичните видове, характерни за защитените зони и да се запази тяхното многообразие.

 

Докладите за екологична оценка и за съвместимост са твърдо против изграждането на мост над езерото Вая. Според тях, това ще компрометира значението на езерото в опазването на застрашени видове, сред които са няколко вида пеликани. От друга страна, изграждането на този мост е от изключително значение в транспортната схема на Бургас и ще облекчи трафика в същинския град. Именно заради това, ръководството на общината, в стремежа си да запази мястото на моста в новия ОУП на Бургас, е готово да поиска разрешение от най-високо ниво, дори ако се наложи от европейските институции.

 

Паралелно ще се търсят средства, най-вероятно по европейски програми, за изчистване дъното на езерото от наслояваните с години петролни отпадъци. За самото строителство на моста над езерото "Вая" ще бъдат изготвени специфични правила и условия, при които то да бъде изпълнено. Според изискванията на екипа от БАН, разработващ екологичната оценка, заради защитените по НАТУРА 2000 зони отпада голяма част от предвидените първоначално територии за озеленяване и бъдещи паркове. Тези площи да бъдат оставени в сегашното си състояние, настояват академиците.

 

Екипът, разработващ плана, компенсира това с увеличаване на зелените площи на запад, успоредно на главния път за София. След направените промени, териториите с възможна урбанизация се намалиха с около 3 600 дка и в момента общата им площ е около 86 400 дка. Съотношението между озеленяване и територии с възможно застрояване е 49,67% към 50,33% (42891,51 дка към 43466,69 дка). Бургас ще има и една от най-хубавите и модерни зоологически градини. Тя ще се разположи на голям терен северозападно от кв. Меден Рудник в посока към Горно Езерово. В преработения предварителен проект за ОУП са направени и нормативни изчисления за демографския растеж на града – Бургас може да нарасне с 110 000 – 115 000 жители, а туристическият капацитет нараства на 60 000 – 65 000 туристи. Зоните за спорт и атракции, гробищните паркове и зоните за обществено обслужване са оразмерени също да поемат нуждите на развиващия се град, като дори разполагат с известен резерв. В бъдеще Бургас ще стане много по-зелен от другите големи градове на страната. Дава се широка възможност за развитие както на бизнеса, така и на по-добрите комуникационни връзки, в хармония с екологичното равновесие на региона, посочват от "Геощрих", предаде радио Фокус.


Прочетено: 5913 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
прозорци в хале ФОН Стара църква в Созопол Spirit of Burgas Менструална чашка MeLuna жълто и сиво 2 Конкурс прическа Бургас 2009 деца Йордановден 2011, Бургас - от Тина Графила 2009, Бургас вместо сняг на Коледа лека вечер
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
26
27
28
29
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development