Бургас Общини Страната Свят Бизнес Лайфстайл Спорт Ние, Вие, Те

Икономистите на БАН с 3 проекта за държавно финансиране на науката



29 Декември 2009, Вторник



Европейската научна фондация постави Икономическия институт сред най-добрите и значими научни звена в БАН Три проекта за държавно финансиране на приложната наука спечели Икономическият институт на БАН в конкурсната сесия за тази година. Те са за повишаване конкурентоспособността на българските предприятия, за утвърждаване на стандартите за добро корпоративно управление в индустрията и за трансграничната мобилност и развитие на българската икономическа емиграция в Западна Европа. Проектите са от национално значение и имат за цел да проучат и анализират процесите на интегриране на България и българската индустрия в променящата се европейска и световна икономика, съобщиха от Института.

Европейската  научна фондация постави  Икономическия институт сред най-добрите и значими научни звена в БАН

Три проекта за държавно финансиране на приложната наука спечели  Икономическият институт на БАН в конкурсната сесия за тази година. Те са за повишаване конкурентоспособността на българските предприятия, за утвърждаване на стандартите за добро корпоративно управление в индустрията и за трансграничната мобилност и развитие на българската икономическа емиграция в Западна Европа. Проектите са от национално значение и имат за цел да проучат и анализират процесите на интегриране на България и българската индустрия в променящата се европейска и световна икономика, съобщиха от Института.

Икономическият  институт на БАН има  безспорно значение за страната във връзка с необходимостта от научни анализи за икономиката. Това пък е заключението, което Европейската научна фондация направи за работата на Института, като му поставя най-високата оценка - "А", в графата "значимост". Така, той се нарежда сред най-добрите звена на БАН.

Основната цел, която Институтът е заявил, че следва, е да се заеме с  множеството теми, които възникват след приемането на България в ЕС в условията на променящата се европейска и световна икономика. Начинът, по който се ръководят проектите, гарантира техния успех и независимост в анализа, категорични са европейските одитори.

Институтът активно се стреми да увери, че неговите приоритети и научни изследвания са съобразени с настоящите проблеми на българската икономика, се казва още в оценката на Европейската научна фондация. 

Научните  дейности на икономистите на БАН са насочени основно към приложими в практиката изследвания. Институтът има разработени важни доклади, свързани с изискванията на различни държавни структури. Някои от изследователите са признати за национални и международни експерти в своите области, се посочва в доклада.

Европейските  експерти са установили, че Институтът е важна  национална структура, която работи в много добро сътрудничество с националните и регионални институции, чуждестранни академии, международни изследователски мрежи. Специализиран е в сравнителните изследвания върху всички теми, свързани с прехода и процесите на европейска интеграция на страните от Югоизточна Европа. Енергичното ръководство се стреми и в известна степен успява да създава условия за международно признание, смятат още одиторите.

Цялостната  оценка за качество и продуктивност, която получава Икономическият институт също е висока - “B”. Дейността на Института е видима за световните специалисти в полето на икономическата наука, категорични са одиторите. Според тях съществува ясен потенциал за нарастване на международното признание, което се стимулира от ръководството на Института.

Като  най-силни страни в работата на тази структура на БАН  Европейската научна фондация посочва: качеството на научните изследвания, националното и международно признание на изследователите, динамичното и целево ориентирано ръководство, участието в международни проекти както и успехите в привличането на извънбюджетни средства.

Експертите  извеждат и няколко  слаби страни в  дейността на Икономическия  институт, които обаче  са по-скоро организационни. Така, например, се посочва, че финансирането на фундаментални изследвания е ограничено и недостатъчно. Критични въпроси са също и относителната бедност на библиотечния фонд, както и морално остарялата техническа база. 

Подобно на останалите структури  на БАН, и тук съществува проблемът с липсата на достатъчно млади кадри. Въпреки това международните учени поставят най-високата оценка на Института и в графа "перспектива".

Условията за бъдещото развитие на Института се определят  от силната и нарастваща нужда от изучаване  на процесите на икономическата интеграция на България в трансформиращата се европейска и световна икономика, смятат одиторите.

Успехът на Института в  нарастване на международното му признание и поддържането на позициите му на признат център за анализи от държавната политика ще зависи от способността му заедно с БАН да привлече млади изследователи, както и да намери по-добър баланс между проектите и тяхното финансиране, се посочва още в доклада.


Прочетено: 4340 пъти


Сподели в социалните мрежи
Брой коментари
0
Добави линк
Добавете коментар
Вашето име:
Моля, въведете Вашето име
Коментар:
Моля, въведете Вашият коментар
 
Моля, въведете защитния код
 
За да можете да добавите съдържание в този сайт, трябва да сте съгласни с Условията за защита на личните данни на Смарт Уеб ООД
 


Снимки от Бургас
Добави снимка
Езикови курсове от учебен център „СИТИ“ До другото лято Созопол Александропулис, юни.2007 pepi За Майсторите!!!!!!! Първа копка Долно Езерово тръби 2 Черноморец-Поморие моят изгрев
BurgasFoto.com е проект за изграждане на портфолио на фотографи, които желаят да представят уловените мигове и да бъдат оценени. Всеки е свободен да се регистрира и да слага неограничен брой фоtографии и графични дигитални творби на BurgasFOTO.com.
Новини
Информация
Хотели
Малки Обяви
 
Въведете какво търсите
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
04
05








   Follow bourgasorg on Twitter



Уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
уеб дизайн, уеб приложения, оптимизация за търсачки
 
За контакт с екипа на Bourgas.org:   OO359 (56) 826325
kak-development